top icon
Επικαιρότητα

Έρχονται πρόστιμα για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

Πρόστιμα σε περισσότερους από 80.000 χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων, που εμφανίζονται να μην έχουν εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2019, έχει ξεκινήσει να στέλνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου οι φορολογικές αρχές θα έχουν στείλει σε όλους τους παραβάτες ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο θα μαθαίνουν ότι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου μέσω της εφαρμογής myCar την πραγματική κατάσταση του οχήματός τους, υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να να απαλλαχτούν από την ποινή. Δίνεται όμως η ευκαιρία, σε εκείνους που θα αποδείξουν ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας, να απαλλαγούν από την οφειλή. Με την αποστολή των μηνυμάτων θα ανοίξει η εφαρμογή στο myCar (η είσοδος στην οποία πραγματοποιείται με κωδικούς Taxisnet) με τα οχήματα που εμφανίζουν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας του έτους 2019 ανά ιδιοκτήτη.

Μέσω της εφαρμογής παρουσιάζεται από τον κάτοχο η κατάσταση του οχήματος για το έτος οφειλής ή και για τα επόμενα χρόνια (πχ σε ακινησία, κλεμμένο, διαγραμμένο, απαλλασσόμενο, κλπ) και συνυποβάλλεται το κατάλληλο δικαιολογητικό, το οποίο είναι σε θέση να αποδείξει τη μη οφειλή των τελών κυκλοφορίας του έτους αυτού. Για τις περιπτώσεις που δεν μπόρεσε να γίνει η ειδοποίηση των φορολογούμενων ηλεκτρονικά, θα τεθούν στη διάθεση των Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία τους, προκειμένου να προβούν στην ειδοποίηση τους μέσω ταχυδρομείου με συστημένες επιστολές.

Ακολούθως, οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν την πληροφόρηση για την κατάσταση του κάθε οχήματος βάσει της δήλωσης του ιδιοκτήτη και διορθώνουν την εικόνα του στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων, όπως προκύπτει από το σχετικό δικαιολογητικό που επισυνάπτει. Για παράδειγμα, αν ένα όχημα προκύπτει ότι κυκλοφορούσε στο εξωτερικό για περισσότερα του ενός χρόνου, τότε διορθώνεται η εικόνα του για όλα τα χρόνια (τίθεται σε αναγκαστική ακινησία για το ανάλογο χρονικό διάστημα). Οι φορολογικές υπηρεσίες προβαίνουν στις σχετικές διορθώσεις μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2024.

Για τις περιπτώσεις που δηλώνεται παράδοση σε συλλέκτη σιδερικών ή απώλεια, και δεν υφίσταται κατάλληλο δικαιολογητικό παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση, δεν διορθώνεται η εικόνα του οχήματος, ωστόσο καταχωρείται σχετική σημείωση.

Αν από τα δικαιολογητικά που θα υποβληθούν δεν αποδεικνύεται η μη υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας 2019, τότε τα αντίστοιχα τέλη συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας μετά του προστίμου.

Όταν ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος, στον οποίο έχουν βεβαιωθεί τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2019 μετά του προστίμου, προσκομίσει εκ των υστέρων δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη μη οφειλή, αυτά γίνονται δεκτά από τη φορολογική υπηρεσία και η οφειλή διαγράφεται κατά περίπτωση.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ