top icon
Κόσμος

Η Ευρώπη έτοιμη να τα βρει με την Κίνα στο ζήτημα των πρόσθετων εισαγωγικών δασμών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει σε συνεργασία με το Πεκίνο την εναλλακτική λύση της «ελάχιστης τιμής» ούτως ώστε να αποφευχθεί, έστω και στο παρά πέντε, η επιβολή πρόσθετων δασμών στα εισαγόμενα στην Ευρώπη κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα.

Η διελκυστίνδα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, έστω και την ύστατη στιγμή, στο φλέγον ζήτημα της επιβολής πρόσθετων εισαγωγικών δασμών στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα που «έρχονται» στη γηραιά ήπειρο, συνεχίζεται.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι δύο πλευρές φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά σε μια συμβιβαστική λύση που θα αποδειχθεί επωφελής και για τα δύο στρατόπεδα. Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα και η ΕΕ φέρονται να έχουν συμφωνήσει την επανεξέταση της δυνατότητας καθορισμού ελάχιστης τιμής για τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες που πωλούν ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη ώστε να αποφευχθεί η επιβολή των οριστικών πρόσθετων δασμών – που ανέρχονται ποσοστιαία έως και 35,3%,

Διαβάστε επίσης: Η Ευρώπη μειώνει τους πρόσθετους εισαγωγικούς δασμούς στα κινεζικής κατασκευής EV

Αυτό θα σηματοδοτήσει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από συνάντηση μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εμπορίου Wang Wentao και του Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Επιτροπή είπε ότι οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο θα «ρίξουν μια νέα ματιά» στις λεγόμενες δεσμεύσεις τιμών – πρόκειται για συμφωνίες όπου ένας εμπορικός αντισυμβαλλόμενος δεσμεύεται να ορίσει κατώτατα όρια τιμών πώλησης στα προϊόντα του.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X, ο Valdis Dombrovskis περιέγραψε τη συνάντησή του με τον Wang Wentao ως «εποικοδομητική» και είπε ότι η Κίνα και η ΕΕ «θα εντείνουν τις προσπάθειες για να βρουν μια αποτελεσματική, εφαρμόσιμη και συμβατή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου λύση στις διαφορές [των δύο πλευρών]».

Εν τω μεταξύ, τρεις διπλωμάτες της ΕΕ επιβεβαίωσαν στο Euractiv ότι η Κομισιόν έχει αναβάλει την κρίσιμη ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με το αν θα επιβληθούν οριστικά οι δασμοί στα κινεζικής κατασκευής EV. Μάλιστα, δεν δόθηκε επίσημος λόγος από την Επιτροπή για την εν λόγω καθυστέρηση.

China

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ