top icon
Αγώνες

F1: Πρώτη εφαρμογή του budget cap για τη σεζόν του 2019, προαναγγέλλει ο Brawn

Την πρώτη φάση του budget cap θα εισάγει η διοίκηση της F1 για τη σεζόν του 2019, όπως δήλωσε ο επικεφαλής αγωνιστικών δραστηριοτήτων του σπορ, Ross Brawn.

Όσο οι κανονισμοί για το 2021 βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση, η FΟΜ θέλει να αρχίσει αργά και σταθερά να βάζει στην «καθημερινότητα» των ομάδων το όριο στους προϋπολογισμούς τους, αφού στόχος είναι το budget cap να είναι μία πραγματικότητα σε τρία χρόνια από σήμερα.

Αυτό θα γίνει -αρχικά- με την εισαγωγή ενός ‘soft’ budget cap, που δεν θα ταράξει τα νερά, αλλά σίγουρα θα περιορίσει τις ομάδες στα έξοδά τους.

Ο Ross Brawn, επικεφαλής αγωνιστικών δραστηριοτήτων στην F1, δήλωσε σχετικά:

«Επεξεργαζόμαστε τις αλλαγές στον οικονομικό τομέα, σε συνεργασία με τη FIA και με τις ομάδες. Η δουλειά σε αυτό το θέμα προχωρά θετικά.

«Αυτή τη στιγμή, σκοπεύουμε να εισάγουμε μία πρώιμη μορφή του, για το 2019 και το 2020, προτού γίνει απαραίτητο για το 2021. Μένουν μόνο μερικές συζητήσεις της τελευταίας στιγμής πριν ολοκληρωθούν όλα.»

Το όριο στους προϋπολογισμούς αναμένεται να φτάσει τα 130 εκ. ευρώ το 2021, με τον Brawn να εξηγεί περαιτέρω:

«Το ‘ταβάνι’ αυτό δεν θα είναι εφικτό για όλες τις ομάδες, αλλά θα μειώσει τη διαφορά ανάμεσα στις ομάδες που είναι κοντά σε αυτό το όριο και σε αυτές που δεν το αγγίζουν.

«Μέχρι τώρα, πιστεύω πως μία κορυφαία ομάδα ξοδεύει διπλάσια από όσα μία μικρομεσαία και, αν μειώσουμε αυτή τη διαφορά κατά 10 ή 20 τοις εκατό, τότε οι ομάδες του midfield θα έχουν μία θέληση να παλέψουν. Πάντα θα υπάρχει μία αύρα γύρω από τις μεγάλες ομάδες, όμως μία ομάδα του midfield που κάνει καλή δουλειά, θα μπορεί να είναι ανταγωνιστική.»

Και συνέχισε:

«Αρκεί να δούμε την περίπτωση της Force India για να καταλάβουμε πόσο κρίσιμο είναι αυτό. Τα οικονομικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ομάδες δεν είναι βιώσιμα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, και προσπαθούμε να βάλουμε ένα όριο στο πόσα χρήματα θα μπορούν να ξοδεύουν.».Δ.Μ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ