top icon
Κόσμος

Έξι χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας για την Kia και την «Ocean Clean up»

Η Kia Corporation και ο παγκόσμιος συνεργάτης της «The Ocean Clean up» γιορτάζουν ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική τους για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικό στους ωκεανούς του πλανήτη.

Επιστρέφοντας συμβολικά στο λιμάνι του San Francisco, από όπου το σκάφος πρώτης γενιάς «System 001» ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι πριν από έξι χρόνια, το σημερινό «System 03» της «The Ocean Clean up» ολοκλήρωσε μια σημαντική εξαγωγή. Από την έναρξη της συνεργασίας τους το 2022, η υποστήριξη της Kia έχει βοηθήσει την «The Ocean Clean up» να απομακρύνει πάνω από ένα εκατομμύριο κιλά πλαστικού από τη μεγαλύτερη συσσώρευση επιπλεόντων απορριμμάτων στον κόσμο (το Great Pacific Garbage Patch, GPGP) το οποίο εκτιμάται ότι καλύπτει επιφάνεια 1,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σε ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της αποστολής της για την απαλλαγή των ωκεανών από το πλαστικό, η The Ocean Clean up ανακοίνωσε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τον καθαρισμό του GPGP. Ενώ τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των φετινών επιχειρήσεων δείχνουν ότι το GPGP θα μπορούσε να καθαριστεί σε 10 χρόνια χάρη στις τεχνολογικές βελτιώσεις που έχουν εντοπιστεί, η παγκόσμια ΜΚΟ θέτει νέους στόχους και στοχεύει να μειώσει το χρόνο καθαρισμού στα πέντε χρόνια.

Το 2025, η The Ocean Clean up θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μιας νέας πρωτοβουλίας «εντοπισμού hotspots» που έχει σχεδιαστεί για να χαρτογραφήσει τα «hotspots», δηλαδή περιοχές έντονης συσσώρευσης πλαστικού στο GPGP, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας των μελλοντικών εξαγωγών. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η Kia και η «The Ocean Clean up» έχουν συνεργαστεί για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικό. Στα πρώτα έξι χρόνια λειτουργίας της, η «The Ocean Clean up» πραγματοποίησε 23 επιχειρησιακά ταξίδια και ολοκλήρωσε περισσότερες από 100 αποστολές εξαγωγής πλαστικού. Αυτές οι προσπάθειες έχουν απομακρύνει περισσότερα από ένα εκατομμύριο κιλά απορριμμάτων, αντιμετωπίζοντας περίπου το 0,5% της επιπλέον της ρύπανσης από πλαστικό στο GPGP.

Στο πλαίσιο του συνεργατικού οράματος για τη δημιουργία ενός κυκλικού συστήματος πόρων για το πλαστικό των ωκεανών, η Kia και η «The Ocean Clean up» εργάζονται μαζί για να βρουν νέους τρόπους μετατροπής των πλαστικών αποβλήτων που εξάγονται από το GPGP σε ανθεκτικά, χρήσιμα προϊόντα. Το πρώτο προϊόν από αυτή την πρωτοβουλία, ένα αξεσουάρ αυτοκινήτου για την Kia EV3, θα κυκλοφορήσει το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η Kia ενσωματώνει επίσης και άλλες ανακυκλωμένες πλαστικές ύλες και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά στα τελευταία της μοντέλα. Αυτό περιλαμβάνει το κορυφαίο πλήρως ηλεκτρικό SUV της Kia, το EV9, το οποίο χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος στο εσωτερικό χαλί και ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια στο ύφασμα των καθισμάτων. Το EV6 διαθέτει επίσης υφάσματα και στρώματα από ανακυκλωμένα πλαστικά.

Για να υποστηρίξει το ευρύτερο όραμά της να γίνει πρωτοπόρος στη βιώσιμη κινητικότητα, η Kia στοχεύει να χρησιμοποιεί 20% ανακυκλωμένα πλαστικά στα αυτοκίνητά της μέχρι το 2030.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ