top icon
Κόσμος

Απολύσεις προ των πυλών σε έξι εργοστάσια της VW στη Γερμανία

Η VW προετοιμάζεται από τον επόμενο χρόνο να μειώσει το εργατικό της δυναμικό σε έξι εργοστάσια της στη Γερμανία με φόντο την προσπάθειά της να μειώσει το κόστος.

Η VW δείχνει διατεθειμένη να αθετήσει μια σειρά από συμφωνίες που έχει ήδη συνάψει με τους εργαζομένους της, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης θέσεων εργασίας έως το 2029, σε έξι γερμανικά εργοστάσια, αυξάνοντας έτσι την προοπτική απολύσεων από το επόμενο έτος.

Η εταιρεία έχει ακυρώσει πολλές συμφωνίες που συνδέονται με ένα σύμφωνο διάρκειας τριών δεκαετιών που υποτίθεται ότι θα διασφάλιζε την απασχόληση μέχρι το 2029. Οι εγγυήσεις θα πάψουν να ισχύουν ουσιαστικά μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Οι κινήσεις αποσκοπούν στη «μείωση του κόστους στη Γερμανία», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της VW, Gunnar Kilian, σε δήλωσή του χθες.

Ο κύριος στόχος της VW είναι να «αντισταθεί» στις χαμηλές αποδόσεις της καθώς τα περιθώρια κέρδους συμπιέζονται εν μέσω της ραγδαίας μετάβασης στα EV και της επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών. Ταυτόχρονα, σε αυτό το περιβάλλον, η εταιρεία καλείται να «αντιπαρατεθεί» με την Tesla και τους νεοεισερχόμενους στη γηραιά ήπειρο κατασκευαστές από την Κίνα με «επικεφαλής» την BYD.

Ωστόσο, οι περικοπές εργατικού δυναμικού στη VW είναι πιο δύσκολο να πραγματοποιηθούν από ό,τι σε άλλες εταιρείες. Οι μισές έδρες στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας κατέχονται από εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων και το γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, το οποίο κατέχει το 20% των μετοχών, συχνά τάσσεται στο πλευρό των τελευταίων.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία απασχολεί σχεδόν 300.000 άτομα στη Γερμανία, φαίνεται να υπερασπίζεται τα σχέδιά της ακόμα και για το κλείσιμο εργοστασίων της.

VW Group

Ο Thorsten Groeger, επικεφαλής διαπραγματευτής του σωματείου IG Metall, είπε ότι τα σχέδια της VW μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητο πρόσθετο κόστος για την εταιρεία κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο τερματισμός των εγγυήσεων θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών βάσει των προηγούμενων συλλογικών συμφώνων διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Thorsten Groeger.

«Θα προβάλουμε σθεναρή αντίσταση σε αυτή την ιστορική επίθεση στις δουλειές μας», δήλωσε η εκπρόσωπος των εργαζομένων της VW και μέλος του εποπτικού συμβουλίου, Daniela Cavallo. «Με εμάς, δεν θα υπάρξουν απολύσεις».

Η IG Metall είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο μετάβασης σε τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα ως εναλλακτική λύση για το κλείσιμο μονάδων – παραπέμποντας σε μια προηγούμενη προσπάθεια μείωσης του κόστους που έλαβε χώρα την δεκαετία του 1990.

VW Group

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ