top icon
Κόσμος

Καμπανάκι κινδύνου από το VW Group: Κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία και απολύσεις

Στα πλαίσια ενός εκτενούς προγράμματος περικοπών, η VW προειδοποίησε ότι ενδέχεται να κλείσει όχι ένα αλλά δύο εργοστάσιά της στη Γερμανία. Με προφανείς επιπτώσεις σε θέσεις εργασίας.

Το VW Group δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει το ενδεχόμενο να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία, καθώς αναζητά τρόπους να εξοικονομήσει επιπλέον πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για τη μητρική εταιρεία του.

Η αυτοκινητοβιομηχανία σκέφτεται επίσης να προβεί σε απολύσεις στη Γερμανία, τερματίζοντας ένα πρόγραμμα για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας που απέκλειε τις υποχρεωτικές απολύσεις μέχρι το 2029.

Η VW θεωρεί ότι οι υποψήφιες μονάδες προς κλείσιμο είναι ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής οχημάτων και ένα ακόμα στο οποίο κατασκευάζονται εξαρτήματα, αμφότερα με έδρα τη Γερμανία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το συμβούλιο εργαζομένων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

VW Group

Εάν αυτό συμβεί θα πρόκειται για το πρώτο κλείσιμο εργοστασίου στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της 87χρονης ιστορίας της εταιρείας.

Το σωματείο εργαζομένων IG Metall δήλωσε ότι θα προβάλλει «σθεναρή αντίσταση» στα παραπάνω σχέδια της VW.

«Το διοικητικό συμβούλιο παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο που κλονίζει τα θεμέλια της VW και αποτελεί τεράστια απειλή για θέσεις εργασίας και εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Thorsten Groeger της IG Metall.

«Δεν θα ανεχτούμε τα σχέδια που κάνει η εταιρεία σε βάρος του εργατικού δυναμικού και που διαταράσσουν μαζικά τις περιφέρειες στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Thorsten Groeger.

Η μάρκα VW, η οποία συνεισφέρει όσο καμία άλλη στις πωλήσεις του ομίλου, είναι η πρώτη από τις μάρκες του VW Group που καλείται να μειώσει το κόστος με στόχο την εξοικονόμηση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2026. Και όλα αυτά σε μια προσπαθεί να εξορθολογίσει τις δαπάνες της για να επιβιώσει στα πλαίσια της ηλεκτρικής μετάβασης της

VW Group

Το περιθώριο κέρδους της VW μειώθηκε στο 2,3% κατά το πρώτο εξάμηνο, σε σύγκριση με 3,8% πριν από ένα χρόνο. Η VW έχει χάσει επίσης τη δυναμική της στην Κίνα, τη μεγαλύτερη έως τώρα αγορά της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του VW Group, Oliver Blume, δήλωσε ότι το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, οι νέοι ανταγωνιστές στην Ευρώπη και η πτώση της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας αναγκάζουν την εταιρεία να προβεί σε δραστικά μέτρα.

«Το οικονομικό περιβάλλον έχει γίνει ακόμη πιο σκληρό και νέοι παίκτες πιέζουν στην Ευρώπη. Η Γερμανία ως τοποθεσία για επιχειρηματική δράση υστερεί ακόμη περισσότερο όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα».

Η μάρκα VW απασχολεί περίπου 650.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, εκ των οποίων σχεδόν 300.000 στη Γερμανία. Οι μισές θέσεις στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας κατέχονται από εκπροσώπους των εργαζομένων και το γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, το οποίο κατέχει το 20% των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας, συχνά τάσσεται στο πλευρό των συνδικαλιστικών οργάνων.

VW Group

VW Group: Τα υποψήφια προς κλείσιμο εργοστάσια

Η μάρκα VW διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής εξαρτημάτων στο Brunswick, το Kassel, το Salzgitter, το Ανόβερο και το Chemnitz, καθώς και εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων στο Wolfsburg, το Emden, το Zwickau, τη Δρέσδη, το Osnabrueck και το Ανόβερο.

Οι αναλυτές έχουν στο παρελθόν κατονομάσει τις εγκαταστάσεις παραγωγης της VW σε Osnabrueck και Δρέσδη ως τις υποψήφιες προς κλείσιμο.

Τα τελευταία σχέδια του VW Group για περαιτέρω περικοπές ακολουθούν μια ανακοίνωση του Ιουλίου που περιγράφει λεπτομερώς το ενδεχόμενο κλείσιμο ενός εργοταξίου στις Βρυξέλλες που κατασκευάζει το ηλεκτρικό Audi Q8 e-tron.

Η επικεφαλής του συμβουλίου εργαζομένων Daniella Cavallo είπε ότι η διοίκηση είχε λάβει «πολλές λάθος αποφάσεις» τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της μη επένδυσης σε υβριδικά και της έλλειψης… ταχύτητας στην ανάπτυξη προσιτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αντί για κλείσιμο εργοστασίων, το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να μειώσει την πολυπλοκότητα και να εκμεταλλεύεται τις συνέργειες μεταξύ των εργοστασίων του ομίλου, δήλωσε η Daniella Cavallo σε συνέντευξή της.

VW Group

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • VW Group
  • VW Group
  • VW Group
  • VW Group
  • VW Group
  • Ποιος θεωρείτε ότι θα είναι ο νικητής του φετινού EKO Ράλλυ Ακρόπολις;

    Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ