top icon
Επικαιρότητα

Ποια είναι η διαδικασία εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

To υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ως τις 12 Σεπτεμβρίου σχέδιο νόμου που μεταξύ άλλων ορίζει τη διαδικασία για την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπρόσθετα, με σκοπό να επιταχυνθεί η εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της διείσδυσης των σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα και στη μείωση του ενεργειακού κόστους, προωθούνται οι εξής πρωτοβουλίες: Η πρόσκληση για την χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης (ΟΠΣ) για την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς λειτουργική ενίσχυση. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε σταθμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που τέθηκαν σε λειτουργία μετά το 2019, να εγκαταστήσουν συστήματα αποθήκευσης. Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμικούς σταθμούς που τίθενται εκτός λειτουργίας, μέσω τροποποίησης των σχετικών αδειών, ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση υφιστάμενων υποδομών δικτύου. Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής θα επιτευχθεί μείωση του κόστους ανάπτυξης των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και κατά επέκταση μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών.

electric power bank

Άρθρο 39
Προώθηση εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 11Δ στον ν. 4685/2020

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την απόφαση της παρ. 3 καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας εξέτασης των αιτημάτων για χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για την εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με την εφαρμογή των κριτηρίων και τις διαδικασίας που περιγράφονται στην απόφαση της παρ. 2.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, ορίζονται:
α) οι δικαιούχοι υποβολής αίτησης καθώς και η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και στοιχεία που υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι για τη λήψη Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για την εγκατάσταση μεμονωμένου σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το παρόν,
β) η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, σύμφωνα με το παρόν
γ) τα επιθυμητά τεχνικά χαρακτηριστικά των σταθμών αποθήκευσης,
δ) τα κριτήρια αντισυγκέντρωσης, καθώς και τα κριτήρια επιλογής με βάση τη γεωγραφική θέση των έργων, τη σύνδεση στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς και το ειδικότερο σημείο σύνδεσής τους, τον χρόνο ενεργοποίησής τους και τυχόν επιπρόσθετα κριτήρια επιλογής,
ε) τις κυρώσεις που εφαρμόζονται αν δεν τηρούνται το παρόν και η σχετική απόφαση από τον κάτοχο των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας,
στ) τα κριτήρια αξιολόγησης για τη διαμόρφωση της σειράς προτεραιότητας για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

electric power bank

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία εκδίδεται εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος της απόφασης της παρ. 2, ορίζεται η σειρά επιλογής των μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, βάσει των κριτηρίων της απόφασης της παρ. 2. Τα έργα της περίπτωσης αυτής δεν λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν.

Οι σταθμοί αποθήκευσης που επιλέγονται για να λάβουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 3 αξιολογούνται από τον αρμόδιο Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης παράλληλα με τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) που αξιολογούνται για λήψη Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης σύμφωνα με τις αποφάσεις των παρ. 11 και 12 του άρθρου 30 του ν. 5095/2024 (Α’ 40), τους υβριδικούς σταθμούς στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και τη νήσο Κρήτη, καθώς και τους ενισχυόμενους, μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, σταθμούς αποθήκευσης. Η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης χορηγείται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την υποβολή του αιτήματος της παρ. 3.

Οι σταθμοί Α.Π.Ε. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας των παρ. 11Α και 11Β του άρθρου 10 που έχουν υποβάλει στον αρμόδιο Διαχειριστή πλήρες αίτημα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης δύνανται να τροποποιούνται αποκλειστικά, σύμφωνα με το αντίστοιχο κανονιστικό πλαίσιο, σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κατόπιν αίτησης των κατόχων των αδειών αυτών στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Στην περίπτωση των έργων της παρ. 5, καθώς και αυτών που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή στις προβλέψεις του παρόντος, σύμφωνα με την παρ. 2, οι Βεβαιώσεις Παραγωγού ή οι άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς και κάθε άλλη άδεια ή έγκριση τροποποιούνται αντιστοίχως, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και εκτός κύκλου, για τη μετατροπή των Βεβαιώσεων Παραγωγού σε άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.

Το σχέδιο νόμου είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά, μέσω του opengov.gr (http://www.opengov.gr/minenv/?p=13404 ). Εκεί, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις και τα σχόλιά τους, τα οποία θα ληφθούν υπόψη, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των διατάξεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ποιος θεωρείτε ότι θα είναι ο νικητής του φετινού EKO Ράλλυ Ακρόπολις;

    Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ