top icon
Κόσμος

Το Πεκίνο αντεπιτίθεται στους δασμούς στα κινεζικά EV με έρευνα στα εισαγόμενα… γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ

Ως απάντηση στους πρόσθετους δασμούς που θέλει να επιβάλλει η ΕΕ στα κινεζικής κατασκευής EV που διατίθενται στην Ευρώπη, το Πεκίνο ξεκινά τη δική του έρευνα στα εισαγόμενα από την γηραιά ήπειρο… γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται να βρουν τη δική τους λύση στον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα σε Πεκίνο και Βρυξέλες καθώς η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα με επίκεντρο τις παράνομες -όπως επικαλούνται οι Κινέζοι αξιωματούχοι- επιδοτήσεις της Ευρώπης που αφορούν σε… γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ που εισάγονται στη χώρα.

Μια ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το τελικό προσχέδιο για πρόσθετους εισαγωγικούς δασμούς για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, η έρευνα του Πεκίνου θα καλύψει σχεδόν όλες τις αποστολές γαλακτοκομικών προϊόντων στη χώρα από τον Απρίλιο του 2023 έως τα τέλη Μαρτίου 2024.

Τα προϊόντα περιλαμβάνουν «το φρέσκο ​​τυρί, επεξεργασμένο ή μη, το μπλε τυρί, το γάλα και την κρέμα γάλακτος (με περιεκτικότητα σε λιπαρά άνω του 10% κατά βάρος) που δεν είναι συμπυκνωμένα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Πεκίνο

Η κίνηση αυτή θεωρείται ευρέως ως «πολιτική ανταπόδοση» για την έρευνα της ΕΕ για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων ερευνών από το στρατόπεδο της Κίνας που αφορούσαν τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος (αξίας σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023) και μπράντι (αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ) από την ΕΕ.

Η έρευνα για το μπράντι έπληξε πρωτίστως την Γαλλία -τον πιο έντονο υποστηρικτή της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κινεζικά EV. Η Γαλλία αντιπροσωπεύει το 99% των εξαγωγών μπράντι της ΕΕ στην Κίνα. Η δε έρευνα για τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος επέτεινε την κατάσταση «χτυπώντας» όχι μόνο την Ισπανία -έναν ακόμα επικριτή της Κίνας- που προμηθεύει τα 2/5 του χοιρινού κρέατος της ΕΕ στο Πεκίνο, αλλά και στην ουδέτερη Δανία (30%) και την Ολλανδία (15%).

Από τα 20 προγράμματα επιδότησης στα εξαγόμενα προς την Κίνα γαλακτοκομικά προϊόντα που θα διερευνήσει το Πεκίνο, επτά εμπίπτουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ), ενώ 13 αφορούν σε εθνικό επίπεδο στην Αυστρία, τη βελγική περιφέρεια της Φλάνδρας, την Κροατία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τη Ρουμανία.

China

Ποιος θεωρείτε ότι θα είναι ο νικητής του φετινού EKO Ράλλυ Ακρόπολις;

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ