top icon
Κόσμος

Γερμανία – δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης στα e-scooters από το 2027

Από το 2027 τα νέα ηλεκτρονικά πατίνια (e-scooters) στη Γερμανία πρέπει να είναι εξοπλισμένα με δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης (φλας).

Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία των νέων κανόνων που συντάχθηκαν από το γερμανικό Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο σε γενικές γραμμές θα αντιμετωπίζει τα ηλεκτρονικά σκούτερ όπως τα ποδήλατα (παρόλο που αυτά δεν απαιτούν δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης). Τα e-scooters έχουν εγκριθεί για χρήση στην κυκλοφορία στη Γερμανία από το 2019. Οι προτεινόμενοι κανόνες αποσκοπούν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εναρμόνιση της χρήσης τους με τα ποδήλατα. Μερικά παραδείγματα: Σύμφωνα με την πρόταση, τα e-scooters θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το πράσινο βέλος στα κόκκινα φανάρια, όπως ακριβώς και τα ποδήλατα. Τα πεζοδρόμια και οι πεζόδρομοι που έχουν κηρυχθεί «ελεύθεροι από ποδήλατα» θα πρέπει επίσης να είναι ελεύθεροι από τα e-scooters. Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2025, αλλά ορισμένα στοιχεία δεν θα εφαρμοστούν μέχρι την επόμενη χρονιά. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, οι τοπικές αρχές μπορούν να εξετάσουν αν θα απαγορεύσουν τα e-scooters από πεζοδρόμια ή πεζόδρομους που είναι ανοιχτοί για ποδήλατο. Η μεταβατική περίοδος ενός έτους ισχύει επίσης για την πρόταση να επιτρέπεται η στάθμευση των e-scooters μόνο σε καθορισμένους χώρους.

Η απόφαση για τους δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης, εν τω μεταξύ, θα τεθεί σε ισχύ μόλις το 2027 και μέχρι τότε πολλά νέα e-scooters θα τους έχουν. Το Γερμανικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας χαιρέτισε την απόφαση, καθώς η χειροκίνητη ένδειξη αλλαγής κατεύθυνσης (αφήνοντας μόνο το ένα χέρι στο τιμόνι) θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασταθή οδήγηση.

Ωστόσο, ορισμένες ενώσεις δεν είναι ευχαριστημένες με τις προτεινόμενες αλλαγές. Ο Σύνδεσμος Πεζών φοβάται ότι τα ηλεκτρονικά σκούτερ θα επιτρέπονται σε περισσότερα πεζοδρόμια και σε περισσότερες ζώνες πεζών από ό,τι πριν, και αντιτίθεται στην πρόταση για την κατάργηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου από τους πεζούς κατά την προσπέραση.

Τα e-scooters γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στη Γερμανία, αλλά δεν είναι ακίνδυνα. Πέρυσι, σημειώθηκαν 9.425 ατυχήματα με e-scooter στη Γερμανία (αύξηση 14% σε σχέση με το 2023), με αποτέλεσμα 22 θανάτους (διπλάσιοι από τους 11 θανάτους του 2023). Η φιλοδοξία του νέου κανονισμού, και ιδίως της εντολής για δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης, είναι ότι θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση αυτών των αριθμών.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ