top icon
Επικαιρότητα

Βρετανία: στατιστική ατυχημάτων

Έκθεση του Βρετανικού υπουργείου Μεταφορών μελέτησε 138.000 ατυχήματα και δυστυχήματα που συνέβησαν την περίοδο 2000-2004, αποκλείοντας παράλληλα τα μοντέλα των αυτοκινήτων που είχαν ανάμειξη σε λιγότερες από 150 συγκρούσεις.
 
Τα συμπεράσματά της παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον, αν και δε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως «δεδομένα» για τα επίπεδα ασφάλειας των αυτοκινήτων, αλλά περισσότερο ως στατιστικά στοιχεία, αφού στα ατυχήματα δε λήφθηκε υπόψη η οδική συμπεριφορά των οδηγών. Ας δούμε μερικά από αυτά:
 
Οι πιθανότητες να σκοτωθούν σε ατύχημα οι οδηγοί μικρών και μεσαίων αυτοκινήτων είναι 1 στις 200, που γίνονται 1 στις 10.000 όταν αναφερόμαστε σε οδηγούς τετρακίνητων και πολυμορφικών οχημάτων. 
 
Όσον αφορά στους πεζούς και στους οδηγούς μοτοσικλετών, οι πιθανότητες να σκοτωθούν αν χτυπηθούν από τετρακίνητο είναι διπλάσιες από εκείνες που έχουν αν τους χτυπήσει ένα «συμβατικό» όχημα.
 
Τα μικρά αυτοκίνητα είναι εκείνα που φαίνεται να έχουν βελτιωθεί περισσότερο σε επίπεδο παθητικής ασφάλειας, στο πέρασμα του χρόνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παλιό Μini, του οποίου το ποσοστό των οδηγών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν έφτασε το 14%. Όμως, στο νέο BMW-Mini, το ποσοστό αυτό κατέβηκε στο 5%.
 
Γενική πάντως είναι η διαπίστωση της μεγάλης βελτίωσης των σημερινών αυτοκινήτων σε θέματα ασφάλειας, με τους πολλούς αερόσακους και τις μπάρες προστασίας από τις πλάγιες συγκρούσεις, αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου οδικής συμπεριφοράς. 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ