top icon
Κόσμος

Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ ΕΕ και Σερβίας για την ηλεκτροκίνηση

Η ΕΕ και η Δημοκρατία της Σερβίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης για την έναρξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τις βιώσιμες πρώτες ύλες και την «αλυσίδα» της ηλεκτροκίνησης, από τις μπαταρίες ως τα ηλεκτρικά οχήματα.

Στόχος της εταιρικής σχέσης είναι να στηρίξει την ανάπτυξη νέων τοπικών βιομηχανιών και θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας στην ηλεκτροκίνηση, με πλήρη σεβασμό των υψηλών περιβαλλοντικών και κοινωνικών προτύπων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες των τοπικών κοινοτήτων με διαφάνεια.

Η εταιρική σχέση παρέχει επίσης το πλαίσιο για μια ισχυρή πολυεπίπεδη δέσμευση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ των θεσμικών οργάνων και φορέων της ΕΕ, βιομηχανικών φορέων, επιχειρηματικών ενώσεων, κοινωνικών εταίρων, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, των αρμόδιων υπουργείων των ενδιαφερόμενων κρατών μελών και της Σερβίας, δημόσιων οργανισμών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτών.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τις διοργανικές σχέσεις και την Προοπτική, υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας με την υπουργό Μεταλλείων και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Σερβίας. Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τις κρίσιμες πρώτες ύλες στο Βελιγράδι.

Με το Μνημόνιο Συννενόησης θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, με τη χαρτογράφηση των υφιστάμενων τομέων συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαισίου Ε&Κ της ΕΕ «Ορίζοντας Ευρώπη» και άλλων προγραμμάτων. Με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης, τα δύο μέρη θα μοιραστούν γνώσεις και τεχνολογίες. Θα υπάρξει επίσης κινητοποίηση χρηματοδοτικών και επενδυτικών μέσων για τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, ιδίως μέσω του Invest EU, του επενδυτικού πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια και ενός ενιαίου αγωγού έργων στη Σερβία, καθώς και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμμαχίας για τις πρώτες ύλες και της ευρωπαϊκής συμμαχίας για τις μπαταρίες.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ