top icon
Επικαιρότητα

Εγνατία: η υπερσύγχρονη οδός

Αισθητήρες ομίχλης, παγετού, ανίχνευσης καπνού και θερμοκρασίας, αλλά και έξι μετεωρολογικούς σταθμούς θα διαθέτει η Εγνατία Οδός, που θα παραδοθεί για χρήση από τους οδηγούς σε όλο το μήκος της στα τέλη του 2008. Το κόστος κατασκευής του υπερσύγχρονου οδικού άξονα θα φθάσει τα 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα γίνουν 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ με την ολοκλήρωση των συνδέσεων με Αλβανία, FYROM και Βουλγαρία.
 
Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιεί η «Εγνατία Οδός» την αναδεικνύει στον πιο προηγμένο αυτοκινητόδρομο της ελληνικής επικράτειας. Στις βουνοπλαγιές της Πίνδου έχουν εγκατασταθεί υγρόμετρα για τη μέτρηση της υγρασίας, η οποία εάν αυξηθεί περισσότερο από το προβλεπόμενο, στις πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων προβάλλονται προειδοποιήσεις για κατολισθήσεις.
 
Στα βάθρα των γεφυρών Καβάλας και Πολυμύλου έχει εγκατασταθεί σύστημα μέτρησης πιθανής μετακίνησης του εδάφους, σε περίπτωση σεισμικής δραστηριότητας. Στη μήκους 1.060 μέτρων γέφυρα του Αράχθου έχουν γίνει ειδικές μετρήσεις για την αντοχή της σε πιθανότητα σεισμού με ταυτόχρονο παλιρροϊκό κύμα.   
 
Αισθητήρες ανίχνευσης μονοξειδίου του άνθρακα και του αζώτου υπάρχουν στις σήραγγες, για να ελέγχουν το σύστημα εξαερισμού. Σε αυτές έχουν επίσης εγκατασταθεί αισθητήρες ορατότητας για καπνό και καλώδια πυρανίχνευσης. Και πέρα από τις κάμερες επιτήρησης κυκλοφορίας, λειτουργεί σύστημα ηχητικής ειδοποίησης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
 
Aκόμα και το υπόστρωμα της Εγνατίας παρέχει πληροφορίες, μέσω των «επαγωγικών βρόχων» που μετράνε τον κυκλοφοριακό φόρτο, το βάρος, το μήκος και την ταχύτητα των οχημάτων.
 
Όσο για την περίπτωση πάγου, αν η θερμοκρασία πέσει στους μηδέν βαθμούς, τα κέντρα αποχιονισμού και αλατιού ειδοποιούνται μέσω τηλεματικής.
 

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ

Μήκος: 670 χιλιόμετρα
Έτοιμη διαδρομή: 438 χιλιόμετρα
Ως το τέλος του 2006: 36 χιλιόμετρα
Υπό κατασκευή: 196 χιλιόμετρα
Γέφυρες: 1.650
Συνολικό μήκος γεφυρών: 40 χιλιόμετρα
Δίδυμες σήραγγες: 76
Συνολικό μήκος δίδυμων σηράγγων: 49,5 χιλιόμετρα
Μεγαλύτερη σήραγγα: 4,8 χιλιόμετρα
Περάσματα ποταμών: 43
 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ