top icon
Κόσμος

Επενδύσεις στήριξης της ηλεκτροκίνησης στην Ανατολική Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) θα επενδύσει 15 εκατομμύρια ευρώ για να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν μέχρι το 2028 7.400 νέοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Λιθουανία.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) θα επενδύσει 15 εκατομμύρια ευρώ στην Eldrive Holding GmbH (Eldrive), έναν κορυφαίο περιφερειακό διαχειριστή σημείων φόρτισης στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία. Μέχρι το 2028, θα εγκαταστήσει και θα λειτουργήσει 7.400 νέους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EV) επιπλέον των 900 που ήδη λειτουργεί, επεκτείνοντας την υποδομή ηλεκτρικών οχημάτων που είναι σήμερα διαθέσιμη στις χώρες αυτές. Θα επενδύσει μαζί με τον όμιλο Renalfa Solarpro, ιδιοκτήτη της Eldrive, στην πρώτη φάση ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) παρέχει επίσης μια διευκόλυνση επιχειρηματικού χρέους ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση αυτή υποστηρίζει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Με τον τομέα των μεταφορών να ευθύνεται για το 22% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 το 2022, οι χώρες της ΕΕ επιταχύνουν την εξάπλωση της καθαρής ηλεκτροκίνησης. Ο στόχος της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ είναι να φθάσει σε ένα εκατομμύριο δημόσιους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην ΕΕ έως το 2025 και σε τρία εκατομμύρια έως το 2030. Επί του παρόντος, οι αγορές της κεντρικής, νότιας και ανατολικής Ευρώπης υστερούν σε σχέση με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης όσον αφορά τη διαθεσιμότητα σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Eldrive είναι ένας κορυφαίος περιφερειακός επενδυτής ηλεκτροκίνησης στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, διευκολύνοντας την επιτάχυνση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων και ενισχύοντας την απαλλαγή των μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές, γεγονός κρίσιμο σε αυτό το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης της αγοράς.

Ο όμιλος Renalfa Solarpro είναι ένας επενδυτικός όμιλος καθαρής ενέργειας και κινητικότητας με έδρα την Αυστρία, ο οποίος επικεντρώνεται σε περιουσιακά στοιχεία παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο όμιλος διαθέτει επί του παρόντος υπό κατασκευή και ανάπτυξη έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας συνολικής δυναμικότητας 3 GW στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ