top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Αυτοκίνητο και καύσωνας: Τι πρέπει να προσέχω

Δείτε τι πρέπει να κάνετε στο αυτοκίνητο όταν η θερμοκρασία φλερτάρει με τα όρια του καύσωνα.

Η ζέστη με υψηλή θερμοκρασία στα όρια του καύσωνα ήρθε για να μείνει, όπως όλα δείχνουν φέτος. Οι μετεωρολόγοι μας ενημερώνουν για παράταση του καύσωνα, με τα 40άρια να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τα όρια που μπορεί κάποιος να διαχειριστεί στην καθημερινότητά του και κάνοντας χρήση αυτοκινήτου.

Διότι όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου, αυτή που διαμορφώνεται σε ένα αυτοκίνητο που είναι ακίνητο κάτω από τον ήλιο για ώρες είναι σημαντικά υψηλότερη.

Hot weather in car

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να φροντίσουμε είναι η θέση στάθμευσης. Αυτή θα πρέπει να είναι κάποιο μέρος σκιερό, όπως κάτω από ένα δέντρο. Επίσης, εναλλακτικά, αφού μέσα στην πόλη δεν υπάρχουν πολλά δέντρα, θα μπορούσατε να τοποθετήσετε κάποια ηλιοπροστασία, που μειώνει δραστικά τη θερμοκρασία στο εσωτερικό, κρατώντας τον ήλιο εκτός του αυτοκίνητου.

Ιδανικά και αν υπάρχει η δυνατότητα, ένας κλειστός χώρος στάθμευσης θα βελτίωνε σημαντικά την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε το αυτοκίνητο είναι να φροντίσουμε να βγάζουμε τη ζέστη από το εσωτερικό του.

Θα πρέπει λοιπόν να ανοίξουμε τα παράθυρα και παράλληλα να ενεργοποιήσουμε το σύστημα κλιματισμού με εξωτερικό αέρα, καθώς ο ανακυκλωμένος που είναι και ενδεδειγμένος για το καλοκαίρι, θα έχει δυσκολότερο έργο, καθώς το σύστημα θα πρέπει να ψύξει αέρα υψηλότερης θερμοκρασίας.

καύσωνας

Αφού ξεκινήσουμε καλό θα είναι να διατηρήσουμε ελαφρώς ανοιχτά τα παράθυρα, έτσι ώστε να βγαίνει ο ζεστός αέρας της καμπίνας έξω. Θα το διαπιστώσετε και εσείς ότι, στην αρχή με λίγο ανοιχτό το παράθυρο και τον κλιματισμό ενεργοποιημένο, ο αέρας είναι πιο δροσερός, από ότι με το παράθυρο εντελώς κλειστό.

Όταν η θερμοκρασία πέσει μέσα στην καμπίνα, τότε πρέπει να κλείσετε τα παράθυρα και να ρυθμίσετε τον κλιματισμό στην ανακύκλωση, προκειμένου να κάνετε πιο εύκολο το έργο του και να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητά του.

Hot weather and car

Εφοδιαστείτε με δροσερό νερό και αν έχετε στην κατοχή σας αυτοκίνητο νέας τεχνολογίας, με ειδικό αποθηκευτικό χώρο που γίνεται ψυγείο, τοποθετείστε εκεί τα μπουκάλια, έτσι ώστε να διατηρηθούν κρύα.

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε καλό θα είναι να προγραμματίσετε το ταξίδι σας για τις πρώτες πρωινές ώρες ή για πιο αργά το απόγευμα, όταν ο ήλιος θα έχει πέσει και μαζί η θερμοκρασία.

Επιπλέον, αποτελεσματικές είναι και οι μεμβράνες για τα παράθυρα, οι οποίες μειώνουν δραστικά τη θερμοκρασία στην καμπίνα. Τα νέα αυτοκίνητα εξοπλίζονται με τέτοιες στα πίσω παράθυρα, ενώ σε κάθε περίπτωση θα μπορούσατε να τοποθετήσετε σε κάποιο κατάστημα, κάποιες που να διαθέτουν πιστοποίηση και να πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ