top icon
Κόσμος

H Fiat ανακοίνωσε τη στρατηγική της για το μέλλον

Η Fiat με αφορμή τα 125 χρόνια της λειτουργίας της διοργάνωσε μια μεγάλη εκδήλωση με τίτλο «Smiling to the Future» στην ιστορική έδρα της εταιρείας στο Lingotto, όπου τα ηγετικά στελέχη της ανακοίνωσαν τη στρατηγική της για το μέλλον.

Φαινόταν από το πρωί ότι η 11η Ιουλίου 2024 ήταν μια σημαντική ημέρα για τη Fiat: Δεκάδες δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη ήρθαν στο Lingotto, στο οποίο κατέφθασε σχεδόν σύσσωμη η ηγεσία της εταιρείας και του Ομίλου Stellantis, ενώ μερικά από τα πιο ιστορικά μοντέλα της Fiat (Ballila, Topolino, 500, 600, Multipla, Coupe V8, Punto, 124 και ορισμένα ακόμη, ενώ έλαμψε δια της απουσίας του το 127) ανέβηκαν στην θρυλική οροφή του εργοστασίου του Lingotto, στην ανανεωμένη μορφή του οποίου εξελίχθηκε όλη η εκδήλωση. Μεταξύ όσων έδωσαν το «παρών» διακρίναμε τον πρωταθλητή του WRC Μίκι Μπιαζιόν, ενώ σε αυτήν παρευρέθηκαν και αρκετοί συνταξιούχοι υπεύθυνοι παραγωγής και μηχανικοί.

Lingotto 5 floor

Είναι χαρακτηριστικός ο σεβασμός που έδειξε ο πρόεδρος της Stellantis John Elkan στους παλιούς μηχανικούς του Gruppo Fiat (έτσι το έλεγαν κάποτε), όταν μετά το τέλος της ομιλίας του αντάλλαξε με ορισμένους από αυτούς θερμές χειραψίες. Όπως μας είπε ο Έλληνας σχεδιαστής της Alfa Romeo Αλέξανδρος Λιώκης, που συναντήσαμε εκεί, παλιούς εργαζόμενους της Fiat θα βρεις σε ολόκληρο το Τορίνο και αν είσαι τυχερός και τους συγκινήσεις θα ακούσεις από αυτούς ένα σωρό αγαπημένες ιστορίες για το φημισμένο ιταλικό εργοστάσιο.

Olivier Francois

Έχοντας ιδρυθεί στις 11 Ιουλίου 1899, η Fiat είναι ένα από τα μακροβιότερα και πιο ιστορικά ονόματα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας. Στα 125 χρόνια που γιορτάστηκαν με την εντυπωσιακή εκδήλωση «Smiling to the Future», ο CEO της εταιρείας Olivier Francois (προηγούμενα στη Lancia), αποκάλυψε το όραμά της για την επόμενη δεκαετία, ενώ στη θρυλική οροφή το εντελώς νέο Grande Panda εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της μουσειακής έκθεσης «Casa FIAT», που βρήκε φιλόξενο χώρο στην Pinacoteca Agnelli.

Carlos Tavares

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η αναδρομή στις πιο σημαντικές στιγμές στην πορεία των 125 χρόνων, καθώς και η ανακοίνωση της στρατηγικής που έχει χαραχτεί για το μέλλον, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον CEO της Fiat Olivier Francois. Eκτός του John Elkan στο «Smiling to the Future» μίλησαν o υπουργός της ιταλικής κυβέρνησης Αdolfo Urso και ο CEO της Stellantis Carlos Tavares.

Lingotto 5 floor

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Olivier Francois, το Grande Panda αποτελεί το πρώτο μέλος μιας γενιάς νέων μοντέλων που θα προσφερθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Σταδιακά μέχρι και το 2027 θα παρουσιαστούν επίσημα ένα Fastback, ένα SUV, ένα Pick-Up και ένα Camper μοντέλο, τα οποία θα καλύπτουν κάθε και ανάγκη.

Lingotto 5 floor

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης η έκδοση «Giorgio Armani» του Fiat 500e. Όπως και το 2020, δύο από τις πλέον αναγνωρίσιμες ιταλικές φίρμες συνεργάστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν την απόλυτη έκφραση του «Made in Italy» σε τροχούς. Και το πέτυχαν, καθώς το στιλ του 500e έγινε πιο ιδιαίτερο χάρη στις λεπτομέρειες που πρόσθεσε η υπογραφή «Giorgio Armani».

Lingotto 5 floor

Περιορισμένης παραγωγής η έκδοση αυτή, θα διαθέτει στον βασικό εξοπλισμό της γυάλινη οροφή και φώτα LED, όπως επίσης premium σύστημα ήχου της JBL, ψηφιακό πίνακα οργάνων διαστάσεων 7 ιντσών και infotainment 10,25 ιντσών. Τα μηχανικά μέρη διατηρούνται χωρίς αλλαγές (ηλεκτρικός κινητήρας ισχύος 118 ίππων, αυτονομία 320 χιλιόμετρα σε μικτές συνθήκες).

Fiat

H συμπλήρωση των 125 χρόνων αποτέλεσε επίσης την αφορμή για τα εγκαίνια του νέου χώρου «Casa Fiat». Πρόκειται για μια μουσειακή έκθεση, που έλαβε σάρκα και οστά μέσω της συνεργασίας της Pinacoteca Agnelli με την Fiat, σκοπεύοντας στην ανασκόπηση της πορείας της εταιρείας, αλλά και στην ανάδειξη της σημασίας του εργοστασίου στο Lingotto. Lingotto 5 floor

Το τελευταίο είναι ένα εμβληματικό κτίριο στο Τορίνο, που αποθεώνει την έννοια του βιομηχανικού σχεδιασμού. Σχεδιάστηκε από τον Giacomo Matté Trucco τη δεκαετία του ‘20 και 70 χρόνια αργότερα ανακαινίστηκε από τον Renzo Piano.

Lingotto 5 floor

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ