top icon
Αγώνες

MotoGP – Sachsenring: Pole position και νίκη στο sprint για τον Jorge Martin

O Jorge Martin ήταν σε δική του κλάση σήμερα τόσο στις κατατακτήριες όσο και στον αγώνα sprint των 15 γύρων.

Η αγωνιστική δράση για τον ένατο γύρο του MotoGP για το 2024 ξεκίνησε χθες στην γερμανική πίστα του Sachsenring -με την χαρακτηριστική αριστερόστροφη φορά- με τις Ελεύθερες Δοκιμές 1 και το καθιερωμένο πλέον Practice.

Με τις θερμοκρασίες σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και με αρκετό άνεμο να πνέει, βασικό χαρακτηριστικό και των δύο χρονομετρημένων περιόδων ήταν οι πολλές πτώσεις, καθώς τα ασύμμετρα ελαστικά της Michelin δυσκολεύτηκαν να «σηκώσουν» θερμοκρασίες στο δεξί τμήμα του πέλματός τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των λιγοστών δεξιών στροφών της πίστας. Τα… θύματα των πτώσεων ήταν πολλά (σ.σ.: στο Practice μόνο οι πτώσεις έφτασαν τις 10). Ανάμεσά τους, ο Fabio Di Giannantonio, ο οποίος απέφυγε τα χειρότερα επιστρέφοντας στη συνέχεια στην αγωνιστική δράση, ο Enea Bastianini, o Pedro Acosta, αλλά και ο 11(!) φορές νικητής στο συγκεκριμένο τερέν, Marc Marquez, ο οποίος, ύστερα από ένα επικίνδυνο highside στα πρώιμα στάδια του Practice κατέληξε στην αμμοπαγίδα του περίφημου «καταρράκτη» (βλ. Τ11), με συνέπεια να διαγνωστεί στη συνέχεια με κάταγμα στον δείκτη του αριστερού χεριού του και έναν μεγάλο μώλωπα στο στήθος.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, πριν την επώδυνη πτώση του, o Marc Marquez ήταν αυτός που «έγραψε» το όνομα του στη θέση 1 στο FP1. Στη συνέχεια, ωστόσο, οι μοτοσικλέτες της Aprilia έδειξαν οριακά πιο ανταγωνιστικές από τις Ducati, με τον Maverick Vinales να σημειώνει τον ταχύτερο γύρο με νέο μάλιστα ρεκόρ πίστας, μπροστά από τον Jorge Martin και την RS-GP του Miguel Oliveira. Ακολούθησαν οι τρεις Ducati των Alex Marquez, Francesco Bagnaia και Enea Bastianini.

Σήμερα στις Ελεύθερες Δοκιμές 2 και με τις θερμοκρασίες σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες, οι Aprilia των Miguel Oliveira και Maverick Vinales έκαναν το 1-3 με τις Ducati των Jorge Martin, Francesco Bagnaia και Marc Marquez να καταλαμβάνουν αντίστοιχα τις θέσεις 2, 4 και 5, με τον Ισπανό της Gresini Racing να δείχνει εμφανώς καταβεβλημένος μετά τον χθεσινό τραυματισμό του.

Στις Κατατακτήριες 1, λίγα λεπτά αργότερα, η μάχη για την πρόκριση στο Q2 είχε ως τελικό νικητή τον Raul Fernandez με την RS-GP της Trackhouse Racing, ενώ το εισιτήριο μαζί του πήρε και ο Marco Bezzecchi με την Ducati GP23 της Pertamina Endura VR46 Racing Team. Ο Marc Marquez στάθηκε άτυχος, καθώς στην τελευταία του προσπάθεια να γράψει έναν καλό γύρο βρήκε στο διάβα του τον βραδυπορούντα στην αγωνιστική γραμμή Stefan Bradl – έτσι το μεγάλο φαβορί για τη νίκη θα ξεκινήσει το sprint και το GP από την κάθε άλλο παρά προνομιακή 13η θέση.

Στη μάχη για την pole position o Jorge Martin έδειξε με το καλημέρα την ταχύτητά του, με τον Raul Fernandez να συνεχίζει την πορεία που «χάραξε» στο Q1, εμπρός από τους Alex Marquez και Francesco Bagnaia. Στο τέλος όμως κανείς δεν απείλησε τον χρόνο του Ισπανού της Prima Pramac που εμφατικά πήρε με νέο ρεκόρ πίστας μια ακόμα pole position. Τις υπόλοιπες δύο θέσεις στην πρώτη γραμμή στη σχάρα εκκίνησης κατέλαβαν πειστικά οι δύο RS-GP της Aprilia των Miguel Oliveira και Raul Fernandez, αμφότεροι από το «στρατόπεδο» της Trackhouse Racing.

Τέταρτος θα ξεκινήσει ο Francesco Bagnaia, ο οποίος έχασε την δεύτερη προσπάθεια του μετά τις κίτρινες σημαίες που έφεραν οι πτώσεις των Alex Marquez (5ος) και Maverick Vinales (7ος). O Franco Μorbidelli θα εκκινήσει 6ος, ενώ την 10άδα συμπληρώνουν οι Fabio di Giannantonio, Enea Bastianini και Pedro Acosta.

MotoGP: Ο αγώνας sprint των 15 γύρων

Τα φώτα στο Sachsenring έσβησαν με τον Francesco Bagnaia να «κλέβει» την πρωτιά στην κατηφορική Τ1 από τον Miguel Oliveira και τον αποφασιστικό με το καλημέρα Jorge Martin, ο οποίος μετά το πέρας του πρώτου κιόλας γύρου πέρασε δεύτερος. Πιο πίσω οι δύο Aprilia των Raul Fernandez και Maverick Vinales.

Έναν γύρο μετά ο Jorge Martin εξαπέλυσε, όπως διαφαινόταν, την επίθεσή του, περνώντας πρώτος, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Miguel Oliveira, κάτι που «έριξε» τον δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή στην τρίτη θέση της προσωρινής κατάταξης. Ακόμα πιο πίσω, ο Enea Bastianini «καθάρισε» με τα δύο RS-GP των Raul Fernandez και Maverick Vinales φτάνοντας στη ουρά του Francesco Bagnaia.

Από τα μισά του sprint και μετά η συνολική διαφορά ανάμεσα στους τέσσερις πρώτους ήταν μόλις 1 δλ. Ωστόσο, όλοι του έδειχναν να υπερασπίζονται στις θέσεις τους, την ώρα που λίγο πιο πίσω ο Franco Morbidelli είχε εξασφαλίσει με σταθερό ρυθμό την θέση 5.

Έτσι, το πέσιμο της καρό σημαίας βρήκε νικητή τον Jorge Martin, με τους Miguel Oliveira και Francesco Bagnaia να συμπληρώνουν το βάθρο. Τέταρτος παρέμεινε ο Enea Bastianini, πέμπτος ο Franco Morbidelli, ενώ έκτος κυριολεκτικά στο νήμα κατετάγη ο εντυπωσιακός Marc Marquez που πέρασε πάνω στην γραμμή του τερματισμού και για μόλις 0,003 δλ.(!)τον έβδομο, τελικά, Maverick Vinales.

Την 10άδα συμπλήρωσαν οι Brad Binder, Alex Marquez και Marco Bezzecchi.

Στη βαθμολογία ο Jorge Martin άνοιξε ξανά την διαφορά του στους 15 βαθμούς από τον Francesco Bagnaia. Τρίτος, με απόσταση 66 βαθμών από την κορυφή, βρίσκεται ο Marc Marquez.

Τα φώτα στη σχάρα εκκίνησης του αυριανού GP των 30 γύρων σβήνουν στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ