top icon
Αγώνες

MotoGP: Στα χνάρια των Stoner, Rossi και Lorenzo

Ο Marc Marquez ακολουθεί τα χνάρια τριών σπουδαίων αναβατών του MotoGP που επιχείρησαν -άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι- τη μετάβαση στα κόκκινα της εργοστασιακής ομάδας της Ducati.

Όπως επισήμως ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας ύστερα από ένα επεισοδιακό power game στα παρασκήνια, ο Marc Marquez θα ντυθεί στα κόκκινα της Ducati Lenovo Team το 2025, έχοντας στο διπλανό γκαράζ της ομάδας τον Francesco Bagnaia, τον πιο επιτυχημένο αναβάτη της ιταλικής εταιρείας από το Borgo Panigale στο MotoGP.

Έχοντας κερδίσει σε έντεκα χρόνια συνολικά έξι Παγκόσμια Πρωταθλήματα με τη Repsol Honda, ο Ισπανός έκανε τα μεγάλο βήμα φέτος μεταβαίνοντας στο στρατόπεδο της Gresini Racing προκειμένου να δώσει μια νέα πνοή στην καριέρα του. Και τώρα, ήρθε η ώρα προκειμένου να βάλει το όνομά του δίπλα σε εκείνο τριών σπουδαίων ονομάτων του MotoGP – των Casey Stoner, Valentino Rossi και Jorge Lorenzo – οι οποίοι έκαναν και αυτοί την δική τους μετάβαση στην εργοστασιακή ομάδα Ducati προκειμένου να αναζητήσουν επιπλέον τίτλους και διακρίσεις.

Marc Marquez - MotoGP - Ducati_01

Ας ρίξουμε με την ευκαιρία μια κλεφτή ματιά σε κάθε μια από τις ιστορίες των τριών αυτών αναβατών καθώς ετοιμαζόμαστε να παρακολουθήσουμε τον Marc Marquez να γράφει το δικό του κεφάλαιο στους κόκκινους τον επόμενο χρόνο.

Casey Stoner: Ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής της Ducati

Έως ότου ο Francesco Bagnaia στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής το 2022, ο Casey Stoner ήταν ο μοναδικός που είχε καταφέρει να φέρει στις τάξεις της Ducati τη σχετική διάκριση. Μετά από ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στην κορυφαία κατηγορία του θεσμού με την LCR το 2006, ο Αυστραλός πήγε στην Ducati το 2007 κερδίζοντας τον τίτλο και μαζί 10 νίκες και 14 βάθρα σε 18 αγώνες – και κάπως έτσι ο Casey Stoner έγινε πρώτος αναβάτης από το 1974 που κέρδισε το στέμμα στην κορυφαία κατηγορία με μη ιαπωνική μοτοσικλέτα.

Casey Stoner - MotoGP

Δυστυχώς για την Ducati και τον Αυστραλό, το δεύτερο πρωτάθλημα δεν ήρθε ποτέ. καθώς ένα χρόνο αργότερα, το 2008, ο Casey Stoner τερμάτισε δεύτερος, πίσω από τον Valentino Rossi και την Yamaha του, παρά τις έξι νίκες και τα έντεκα βάθρα που απέσπασε.

Ο Casey Stoner απέσπασε επτά ακόμα νίκες με την Ducati το 2009 και το 2010 πριν μεταβεί στο στρατόπεδο τη Honda για τα δύο τελευταίες σεζόν του στο MotoGP.

Casey Stoner - MotoGP

Valentino Rossi: Ένας γάμος που δεν καρποφόρησε

Αποχαιρετώντας τον Casey Stoner η Ducati καλοσώρισε για την επόμενη διετία τον Valentino Rossi για έναν «γάμο» δύο εμβληματικών ιταλικών ονομάτων στο μαγικό κόσμο των δύο τροχών. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως περίμεναν οι εμπνευστές της εν λόγω συνύπαρξης.

Με έναν μόλις τερματισμό στο βάθρο το 2011 ο Valentino Rossi ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα μόλις στην έβδομη θέση, 211 βαθμούς… μακριά από τον Casey Stoner και την Honda του. Το 2012, με δύο μόλις τερματισμούς στη δεύτερη θέση σε Le Mans και στο Misano, ο «Γιατρός» κατάφερε να ανέβει μόλις μια θέση στη γενική κατάταξη του εν λόγω πρωταθλήματος. Με τρία μόλις βάθρα και καμία νίκη, το 2013 ο Valentino Rossi επέστρεψε στην Yamaha όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ένδοξης καριέρας του που μετρά επτά Παγκόσμια Πρωταθλήματα στο MotoGP.

Valentino Rossi - MotoGP - Ducati

Jorge Lorenzo: Άδοξο τέλος…

Στο τέλος της σεζόν του 2016, ο τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο MotoGP Jorge Lorenzo έκανε ότι και ο Rossi το 2011, εγκαταλείποντας την Yamaha για τα μάτια της επίσημης εργοστασιακής ομάδας της Ducati. Και όπως ο Rossi, στην αρχή τουλάχιστον, η προσαρμογή ήταν στην Desmosedici GP ήταν πολύ πιο δύσκολη από ότι αναμενόταν.

Ωστόσο, την πρώτη του σεζόν ο Ισπανός πήρε τρία βάθρα με την Ducati. Στις αρχές του 2018, ύστερα από τέσσερις αγώνες, ο Jorge Lorenzo είχε «μαζέψει» μόλις πέντε βαθμούς. Αυτό ήταν κάτι που σίγουρα δεν άρεσε στους ιθύνοντες της Ducati, οι οποιοι πήραν αρκετά νωρίς μέσα στο  2018 την απόφαση να μην ανανεώσουν το συμβόλαιό του με τον Ισπανό για το 2019. Μέχρι το τέλος του 2018, ο Jorge Lorenzo είχε βρει τα πατήματά του με την GP18, έχοντας κερδίσει τρεις νίκες σε Mugello, Βαρκελώνη και Αυστρία.

Jorge Lorenzo - MotoGP

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ