top icon
Περιβάλλον

To Volvo V60 plug-in Hybrid στη Γενεύη

Πρόκειται για το πρώτο υβριδικό plug-in μοντέλο με κινητήρα πετρελαίου, το οποίο πραγματοποιεί στην ελβετική πόλη την πρώτη δημόσια εμφάνισή του, με στόχο μάλιστα να μπει στην παραγωγή το 2012!

Πρόκειται για το πρώτο υβριδικό plug-in μοντέλο με κινητήρα πετρελαίου, το οποίο πραγματοποιεί στην ελβετική πόλη την πρώτη δημόσια εμφάνισή του, με στόχο μάλιστα να μπει στην παραγωγή το 2012!
 
Δεν πρόκειται επομένως για ένα πρωτότυπο μοντέλο που απλά έρχεται προκειμένου να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες της φετινής Έκθεσης, ούτε ασφαλώς για ένα αυτοκίνητο που πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση ούτως ώστε να αποδείξει και μόνο τις τεχνολογικές δυνατότητες των δημιουργών, αλλά για ένα απτό δείγμα γραφής της σουηδικής εταιρείας στην κατηγορία των «καθαρών» αυτοκινήτων. Τι ακριβώς προσφέρει το νέο V60 plug-in Hybrid; Κατ’ αρχήν, τη δυνατότητα στο οδηγό του να επιλέξει -με το πάτημα και μόνο ενός κουμπιού στο εσωτερικό- οποιοδήποτε από τα τρία διαθέσιμα προγράμματα λειτουργίας των κινητήριων μονάδων του (Pure, Hybrid, Power). Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση το «διαφορετικό» αυτό V60 μπορεί να κινηθεί αμιγώς… ηλεκτρικά, για μια απόσταση 52 περίπου χιλιομέτρων, στη δεύτερη με συνδυασμένη λειτουργία ηλεκτροκινητήρα και θερμικού κινητήρα (στην περίπτωση αυτή οι εκπομπές CO2 αγγίζουν τα μόλις 49 gr για κάθε χιλιόμετρο και η αυτονομία κίνησης τα 1.200 χλμ.!), ενώ στην τρίτη ο χειριστής έχει στη διάθεσή του ένα «δυναμικό» όσον αφορά στην απόδοση mode λειτουργίας, με τον πετρελαιοκινητήρα και τον ηλεκτροκινητήρα να προσφέρουν αντίστοιχα ισχύ 215+70 ίππων και ροπή 440+200 Nm, τιμές που όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς εξασφαλίζουν μια επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο μόλις 6,9 δλ.
 
 

Σε ότι αφορά στον κινητήρα ντίζελ με τον οποίο εφοδιάζεται το εν λόγω V60, οι Σουηδοί εμπιστεύτηκαν ένα προηγμένο μηχανικό σύνολο της γενιάς D5, με τούρμπο και χωρητικότητα 2,4 λίτρων, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας, σε συνδυασμό με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, μεταφέρει μέσω αυτόματου κιβωτίου 6 σχέσεων την ισχύ των 70 ίππων του στους πίσω τροχούς του οχήματος. Αξίζει να προσθέσουμε κλείνοντας ότι το V60 plug-in Hybrid φορτίζεται μέσω οιασδήποτε πρίζας οικιακού δικτύου, με τη διάρκεια της όλης διαδικασίας να διαρκεί 7, 4,5 ή και 3 ώρες, ανάλογα με την εναπομένουσα ενέργεια στους συσσωρευτές ενέργειας του οχήματος. _Χ.Α.
 

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ