top icon
Επικαιρότητα

H Skoda στην Techno Classica 2017

H Skoda, μια από τις γηραιότερες αυτοκινητοβιομηχανίες της υφηλίου, έχει πολλά να μας δείξει στην Techno Classica 2017. Με πρώτο και καλύτερο το 130 RS.

Μετά την παρουσία των BMW Group και Opel στη φετινή Techno Classica, εξίσου αξιόλογη αναμένεται να είναι και εκείνη της Skoda, η οποία θα παρουσιάσει σε περίοπτη θέση στο περίπτερο της το 130 RS. Ή αλλιώς, την Πόρσε της Ανατολής, όπως είναι το ανεπίσημο… παρατσούκλι του εμβληματικού μοντέλου των Τσέχων.

Η πρεμιέρα του έγινε το 1975 και ήταν το πρώτο μοντέλο της Skoda που κοσμούνταν από τα αρχικά RS. To 1977 το αυτοκίνητο είχε μια λαμπρή πορεία στο Ράλλυ Monte Carlo στα χέρια των Václav Blahna – Lubislav Hlávka στην κατηγορία των 1,3 λίτρων, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα πήρε την πρώτη του νίκη στα πλαίσια του European Touring Car Championship. Έκτοτε, το 130 RS κατάφερε να αποσπάσει αρκετές διακρίσεις σε μια πλειάδα αγώνων εντός και εκτός Τσεχίας.

Την κίνηση στους πίσω τροχούς του 130 RS, το οποίο σταμάτησε να παράγεται το 1981, παρείχε ένας 4κύλινδρος κινητήρας 1,3 λίτρων ο οποίος απέδιδε 130 ίππους εξασφαλίζοντας τελική ταχύτητα 220 χλμ./ώρα.

Στη φετινή Techno Classica 2017 η Skoda θα παρουσιάσει και το 935 Dynamic, ένα αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε το 1935 στην Έκθεση της Πράγας. Το εξαιρετικά αεροδυναμικό αυτό πρωτότυπο κινούνταν από έναν «επίπεδο» υγρόψυκτο κινητήρα με 4 κυλίνδρους και χωρητικότητα 2,0 λίτρων ο οποίος ήταν εγκατεστημένος μπροστά από τον πίσω άξονα αποδίδοντας 55 ίππους. Η κίνηση μεταφέρονταν στους πίσω τροχούς μέσω ενός ημιαυτόματου κιβωτίου με τέσσερις σχέσεις μετάδοσης. Το 935 Dynamic ζύγιζε μόλις 1.170 κιλά και μπορούσε να πετύχει τελική ταχύτητα 130 χλμ./ώρα.

Δίπλα στα 130 RS και 935 Dynamic η Skoda θα παρουσιάσει τo Popular Monte Carlo σε κουπέ και κάμπριο εκδόσεις, αλλά και το σπάνιο Rapid Dalnice, το οποίο κατασκευάστηκε σε μόλις 110 αντίτυπα. Φυσικά, το «παρών» στην Techno Classica 2017 θα δώσει και το θρυλικό Favorit, που φέτος γιορτάζει την 30η επέτειό του._X.A.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ