top icon
Επικαιρότητα

Ψηφίστηκε ο νέος ΚΟΚ

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που κατατέθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλη Λιάπη. Επιδίωξή του είναι η προώθηση της οδικής ασφάλειας, στοχεύοντας στην αποτροπή της παραβατικότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις επικίνδυνες παραβάσεις. Οι σημαντικότερες αλλαγές του νέου νόμου περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων του Κώδικα ο οποίος επί οκτώ χρόνια είχε μείνει αμετάβλητος, τον  εξορθολογισμό των προστίμων και την  απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην αστυνόμευση των διατάξεων του ΚΟΚ.
 
Πιο συγκεκριμένα, εισάγεται το στοιχείο της αποποινικοποίησης της πλειοψηφίας των παραβάσεων, γεγονός που θα συμβάλλει στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και στην αποφυγή φαινομένων παραγραφής. Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο οδηγός που δέχεται κλήση για παράβαση του ΚΟΚ θα έχει το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων εντός τριών ημερών, στην αρμόδια υπηρεσία. Εφόσον οι αντιρρήσεις δεν γίνουν αποδεκτές ο παραβάτης έχει τη δυνατότητα έκπτωσης 50% στο επιβαλλόμενο διοικητικό πρόστιμο, εφόσον το καταβάλλει εντός δέκα ημερών από τη βεβαίωσή του.
 
Ο τροποποιημένος Κώδικας περιλαμβάνει και μείωση προστίμων σε παραβάσεις που δε θίγουν την οδική ασφάλεια και δεν προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις, καθώς και την κατάργηση κάποιων που χαρακτηρίζονται πια ως απαρχαιωμένες.
 
Τέλος ο εκσυγχρονισμός του ΚΟΚ υλοποιείται με την τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων.
 
Οι διατάξεις αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
 
Την καθιέρωση της ατομικής ευθύνη των επιβατών για τη χρήση της ζώνης ασφαλείας
 
Την ύπαρξη κυρώσεων σε όσους δε σημαίνουν ορθά τα έργα επί των οδών, αλλά και σε όσους προβαίνουν σε κατασκευές εκτός προδιαγραφών.
 
Τη μικρή αύξηση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους
 
Τη θεσμοθέτηση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
 
Την αναβάθμιση του Συστήματος Ελέγχου της Συμπεριφοράς των Οδηγών (point system).

Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας (blue tooth).

Ο νέος νόμος θα ισχύσει μετά από διάστημα τριών μηνών από τη δημοσίευσή του, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για την ενημέρωση των πολιτών. Στο διάστημα αυτό το ΥΜΕ προγραμματίζει σειρά πρωτοβουλιών για την προβολή των νέων διατάξεων, προκειμένου αυτές να γίνουν ευρέως γνωστές.

 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ