top icon
Αγώνες

24 heures du Mans: Pole για την Porsche

H Porsche κυριάρχησε στις κατατακτήριες δοκιμές των 24 Ωρών του Mans, κατακτώντας την pole position στην 83η έκδοση του θρυλικού αγώνα.

Τα τρία πρωτότυπα της Porsche θα εκκινήσουν από τις τρεις πρώτες θέσεις τον 24ωρο αγώνα, ένα αποτέλεσμα που οφείλεται εν πολλοίς στο υβριδικό σύστημα 8 MJ της γερμανικής εταιρείας, το οποίο ήταν ανεκτίμητο στις μεγάλες ευθείες της πίστας La Sarthe. Αυτή είναι η πρώτη pole position για πρωτότυπο της Porsche στο Mans από το 1997.

Κανένας δεν κατάφερε να καταρρίψει το χρόνο που σημείωσε ο Neel Jani (3:16.887) το βράδυ της Τετάρτης στο πρώτο εκ των τριών σκελών της διαδικασίας κατατακτήριων δοκιμών. Ο χρόνος του Ελβετού είναι ο ταχύτερος που έχει σημειωθεί στην πίστα έπειτα αφότου παρουσιάστηκαν τα chicanes στην ευθεία Mulsannes και ο 6ος ταχύτερος στην ιστορία του αγώνα, ανεξαρτήτως χάραξης. Συνεπώς, το Porsche #18 το οποίο μοιράζονται με τον Jani οι Marc Lieb και Romain Dumas, θα εκκινήσει από την πρώτη θέση το Σάββατο, εμπρός από το πρωτότυπο #17, των Timo Bernhard, Mark Webber και Brendon Hartley. Οι Nico Hulkenberg, Eric Bamber και Nick Tandy (Porsche #19) θα εκκινήσουν από την 3η θέση.

Τις επόμενες τρεις θέσεις κατέλαβε η Audi, με το #8, των Oliver Jarvis, Loic Duval και Lucas Di Grassi να ηγείται των προσπαθειών της εταιρείας. Ακολουθεί το Audi #9 των Marcel Fassler, Benoit Treluyer και Andre Lotterer, εμπρός από το #7, που οδηγούν οι Filipe Albuquerque, Marco Bonanomi και Rene Rast.

H κακή εικόνα που επιδεικνύει η Toyota φέτος συνεχίστηκε, καθώς ο καλύτερος χρόνος που σημείωσε η ιαπωνική ομάδα απείχε 6,6 δλ. από την pole position. Οι Alex Wurz, Stephane Sarrazin και Mike Conway με το πρωτότυπο #2 θα εκκινήσουν από την 7η θέση, εμπρός από την Toyota με το Νο. 1, που μοιράζονται οι Anthony Davidson, Sebastien Buemi και Kazuki Nakajima.

Μονάχα δύο εκ των τριών πρωτοποριακών Nissan (με κινητήρα και κίνηση εμπρός) κατάφεραν να είναι ταχύτερα από τα πρωτότυπα της κατηγορίας LMP2 (14οι γενικής κατάταξης). Η ομάδα της KCMG με οδηγούς τους Nissan Matthew Howson, Richard Bradley και Nicolas Lapierre (και πρωτότυπο Oreca) κατέκτησε την pole position στην κατηγορία LMP2, με την επίδοση που είχε σημειώσει το βράδυ της Τετάρτης και παρά το γεγονός ότι έχασε πολύ χρόνο στα άλλη δύο σκέλη, λόγω προβλημάτων με τα αμορτισέρ. Από τη δεύτερη θέση της LMP2 θα εκκινήσουν οι Sam Bird, Roman Rusinov και Julien Canal της ομάδας G-Drive, με Ligier.

H Αston Martin #99 (Alex MacDowall, Richie Stanaway, Fernando Rees) κατέκτησε την pole position στην κατηγορία GTE, εμπρός από τη Ferrari #51 της AF Corse, που οδηγούν οι Gianmaria Bruni, Giancarlo Fisichella και Toni Vilander. H Chevrolet αναγκάστηκε να αποσύρει από τον αγώνα την Corvette #63 των Ryan Briscoe, Anthony Garcia και Jan Magnussen αφού δεν έχει τη δυνατότητα να το επισκευάσει έπειτα από σφοδρό ατύχημα του τελευταίου στο δεύτερο σκέλος των κατατακτήριων δοκιμών, λόγω μηχανική βλάβης._Φ.Λ. 

 
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ