top icon
Αγώνες

GP Ουγγαρίας – Free Practice: Βροχερό και απαιτητικό το FP1, ταχύτερος ο Leclerc στο FP2

Ταχύτερος όλων ήταν ο Charles Leclerc στο «στεγνό» δεύτερο μέρος των ελεύθερων δοκιμών του Grand Prix Ουγγαρίας. Βροχερό και απαιτητικό αποδείχθηκε το Free Practice 1, καθώς οι οδηγοί πάλευαν με τα μονοθέσια και δεν είχαν καμία πρόσφυση.

Free Practice 1

Μόλις πέντε λεπτά μετά το ξεκίνημα της πρώτης διαδικασίας ελεύθερων δοκιμών στην Ουγγαρία, ο Sergio Perez ανάγκασε την RB19 σε έξοδο, καθώς ακούμπησε ελαφρώς πάνω στο γρασίδι και κατέληξε στις μπαριέρες. Η διαδικασία διακόπηκε αυτόματα μέχρι να μαζευτεί το μονοθέσιο του Μεξικάνου.

Free Practice

Free Practice

Με την επανεκκίνηση, η βροχή άρχισε να εμφανίζεται και να εντείνεται λεπτό με το λεπτό. Η πρόσφυση ήταν ανύπαρκτη για αρκετή ώρα και οι οδηγοί παρότι δοκίμασαν να κάνουν γύρο με τα ενδιάμεσα ελαστικά, μετά από έναν γύρο επέστρεφαν στα πιτ λόγω μεγάλων δυσκολιών. Ο Valterri Bottas ήταν εκ των οδηγών που βίωσαν την πίστα βρεγμένη με σλικ ελαστικά, γεγονός που τον οδήγησε σε έξοδο. Μάλιστα, ο Φινλανδός είπε στον μηχανικό του πως η πίστα «δεν οδηγείται».

Free Practice

Με τα ενδιάμεσα προσπάθησε να βρει ρυθμό και ο Lewis Hamilton, αλλά είχε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με την πρόσφυση και μετά από έναν γύρο βρέθηκε πάλι στο γκαράζ της Mercedes. Ο Oscar Piastri πάλεψε πάρα πολύ με την MCL60, χαρίζοντας μερικά εντυπωσιακά στιγμιότυπα, αλλά και αυτός επέστρεψε στα πιτ μετά από έναν γύρο.

Free Practice

Στο πέρας της μισής ώρας, κανένας δεν είχε σημειώσει χρόνο λόγω έλλειψης πρόσφυσης. Αυτό αποδείχθηκε και με τον Carlos Sainz ο οποίος βρήκε με τους μπροστά τροχούς πάνω σε μία “γραμμή” νερού, βγήκε εκτός και κόλλησε στο γρασίδι. Παρότι οι κριτές βοήθησαν τον Ισπανό να ξεκολλήσει, είχε μία μικρή ζημιά στην εμπρός αεροτομή του, επομένως επέστρεψε στο γκαράζ. Η κόκκινη σημαία βγήκε για μερικά λεπτά, αλλά από τη στιγμή που η Ferrari ήταν ξανά στην πίστα, την αφαίρεσαν.

Free Practice

Οι χρόνοι άρχισαν να σημειώνονται επίσημα μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο του FP1, με τους Piastri και Russell να “κοκορομαχούν” για την κορυφή του session. Αυτή την άτυπη μάχη, την κέρδισε ο Βρετανός οδηγός της Mercedes, με δεύτερο τον Αυστραλό και τρίτο τον Lance Stroll. Δεν κατάφεραν να σημειώσουν αξιοπρόσεκτο χρόνο οι Lewis Hamilton και Max Verstappen.

Η τελική κατάταξη του βροχερού και πολύ δύσκολου FP1:

Free Practice

Free Practice 2

Το δεύτερο μέρος των ελεύθερων δοκιμών διεξήχθη φυσιολογικά, με στεγνό οδόστρωμα και σλικ ελαστικά. Η Williams ήταν η μοναδική ομάδα που δοκίμασε τη μαλακή γόμα στο ξεκίνημα, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες προτίμησαν τα «ελαστικά αγώνα» όπως έχουν αποδειχθεί, δηλαδή τη μέση γόμα. Στα 20 λεπτά, οι δύο οδηγοί της Williams ήταν στις πρώτες τρεις θέσεις, με τον Lando Norris μόνο ανάμεσά τους. Να σημειωθεί, πως η RB19 του Sergio Perez επιδιορθώθηκε και ο Μεξικάνος έτρεξε κανονικά στο FP2.

Free Practice

Ο Kevin Magnussen εντυπωσίασε με την επιλογή του, αφού πήγε στη σκληρή γόμα για τις πρώτες του δοκιμές του τριημέρου. Την ίδια ώρα, οι ομάδες δεν σημείωναν ενδεικτικούς χρόνους, διότι οι περισσότερες έψαχναν ακόμα το ιδανικό σετάρισμα για τη στενή και δύσκολη πίστα του Χανγκαρόρινγκ.

Περίπου 35 λεπτά πριν το τέλος, όλο και περισσότεροι οδηγοί άρχισαν τις δοκιμές και τους γύρους με τα μαλακά ελαστικά. Κάπως έτσι, προσωρινά βρέθηκαν στην κορυφή οι Yuki Tsunoda και Nico Hulkenberg. Στο μισάωρο ωστόσο, πρώτος στην κατάταξη ήταν ο Lando Norris, παρά τις αναπηδήσεις και τα θέματα που έδειχνε η McLaren να έχει στο σετάρισμα. Με τη Ferrari να βελτιώνεται αισθητά στο δεύτερο μισάωρο της διαδικασίας, ο Leclerc ανέβηκε στην κορυφή, «γράφοντας« 1:17.686 με τη μαλακή γόμα. Δεν συνέβη το ίδιο για τον Sainz ο οποίος είχε «κολλήσει» στη 10η και δεν έβρισκε τον απαραίτητο ρυθμό.

Free Practice

«Χαμηλές πτήσεις» για τη Red Bull Racing, παρά τις αναβαθμίσεις που έφερε στην Ουγγαρία. Ακόμα και 15 λεπτά πριν τη λήξη του FP2, οι οδηγοί της βρίσκονταν στις θέσεις 11 και 18. Μερικές ψιχάλες έκαναν την εμφάνισή τους στο τελευταίο δεκάλεπτο, αλλά δεν ήταν αρκετές για να αλλοιώσουν την πρόσφυση της πίστας.

Το FP2 ολοκληρώθηκε χωρίς άλλες εκπλήξεις, με τον Charles Leclerc στην κορυφή και τους Lando Norris και Pierre Gasly πίσω του.

Αναλυτικά, η τελική κατάταξη του δεύτερου μέρους των ελεύθερων δοκιμών, στην Ουγγαρία:

Free Practice

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 22/7 

  • Ελεύθερες δοκιμές 3: 13:30 – 14:30 (ΑΝΤ1+)
  • Κατατακτήριες δοκιμές: 17:00 (ΑΝΤ1+)

Κυριακή 23/7

  • Αγώνας: 16:00 (ΑΝΤ1, ΑΝΤ1+)
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ