top icon
Κόσμος

Επιστροφή στο μέλλον για την Audi με το NSU EP4

Μια σχεδιαστική σπουδή από το στρατόπεδο της Audi που επιχειρεί να ενώσει το άλλοτε με το παρόν και το μέλλον του Γερμανού κατασκευαστή.

Το εργοστάσιο της Audi στο Neckarsulm της Γερμανίας, το οποίο απασχολεί σήμερα πάνω από 20.000 εργαζομένους, γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια του και για να γιορτάσει τη σημαντική αυτή επέτειο, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Ingolstadt αποφάσισε να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη κατασκευή – που διόλου τυχαία δεν φέρει καν το λογότυπο των τεσσάρων τεμνόμενων κύκλων στη μάσκα ή το καπό του.

Ο λόγος για τα NSU EP4, ένα αυτοκίνητο που δημιουργήθηκε από μια δραστήρια ομάδα σπουδαστών από τα τμήματα σχεδιασμού και μηχανολογίας της Audi, η οποία, ως γνωστόν, προήλθε από τη μετεξέλιξη της Auto Union. Σε αυτόν τον «μετασχηματισμό» το εργοστάσιο στο Neckarsulm – το οποίο τώρα κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα A6 και A8 – διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο αποτελώντας ιδιοκτησία της NSU, η οποία με τη σειρά της κατασκεύαζε ποδήλατα, μοτοσικλέτες αλλά και αυτοκίνητα.

Audi - NSU EP4

Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες μάρκες αυτοκινήτων στη Γερμανία, η εταιρεία εξακολουθούσε να είναι ένα σχετικά μικρό brand, και έτσι το 1969 η τελευταία πέρασε στα χέρια της VW, η οποία συγχώνευσε την NSU με την Auto Union δίνοντας ζωή στη Audi. Ωστόσο, αυτό σήμανε το «τέλος εποχής» για τα αυτοκίνητα της NSU, τα οποία σταμάτησαν να πωλούνται το 1973.

Μεταξύ των τελευταίων μοντέλων της ήταν το NSU Prinz 4, ένα κόμπακτ, δίθυρο όχημα τριών όγκων που έπαιρνε κίνηση από έναν αερόψυκτο 2κύλινδρο κινητήρα με χωρητικότητα 0,6 λίτρων, ο οποίος ήταν εγκατεστημένος στο πίσω μέρος αποδίδοντας περί τους 30 ίππους.

Θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στο συγκεκριμένο μοντέλο, και συγκεκριμένα στο Prinz 4L που κατασκευάστηκε το 1971, η Αudi αποφάσισε να δημιουργήσει σήμερα τη σύγχρονη εκδοχή του με αφορμή την 150η επέτειο του εργοστασίου στο Neckarsulm. Μάλιστα, για την… ανάσταση του κλασσικού αυτού μοντέλου, η γερμανική εταιρεία επιστράτευσε μια ομάδα 12 εκπαιδευόμενων, αλλά και πολλές από τις σύγχρονες τεχνολογίες της μάρκας στον τομέα της ηλεκτρικής κινητικότητας.

NSU EP4

NSU EP4

NSU EP4: Με ηλεκτρικη καρδιά «Made by Audi»

Για την περίσταση, την κίνηση παρέχει ένας ηλεκτροκινητήρας με απόδοση 240 ίππων, ο οποίος προέρχεται από ένα Audi e-tron του 2020, ενώ τη θέση του ρεζερβουάρ καυσίμου κάτω από το εμπρός καπό πήρε μια μπαταρία υψηλής τάσης από το plug-in υβριδικό Audi Q7 TFSI e quattro.

Ως βάση για το NSU EP4 (βλ. Electric Prinz 4) αξιοποιήθηκε το δάπεδο ενός… ταπεινού Audi A1, με διευρυμένες για την περίσταση διαστάσεις. Από εκεί και πέρα, το αμάξωμα βάφτηκε στους εντυπωσιακούς χρωματισμούς Suzuka Grey και Brilliant Black, ενώ η ευμεγέθης πίσω αεροτομή στον Signal Yellow.

NSU EP4

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Audi - NSU EP4
  • NSU EP4
  • Audi - NSU EP4
  • NSU EP4
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ