top icon
Επικαιρότητα

«Κόκκινο» από Σουφλιά στα ρυπογόνα οχήματα

Τη σύνδεση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας των αυτοκινήτων με τους ρύπους που εκπέμπει κάθε όχημα, προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Παρουσιάζοντας την εισήγηση για το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, ο Γιώργος Σουφλιάς τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης των παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναγνώρισε πάντως ότι για την προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου απαιτείται έγκριση του υπουργείου Οικονομίας.

Τα μέτρα που προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ στηρίζονται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Τα τέλη κυκλοφορίας να καθορίζονται ανάλογα με τους ρύπους του κάθε οχήματος και η προμήθεια του ειδικού σήματος να γίνεται μετά την προσκόμιση της κάρτας ελέγχου των καυσαερίων. Για υβριδικά και αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές αερίων, θα υπάρχει ατέλεια.

Ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα διαμόρφωσης των διοδίων στους αστικούς αυτοκινητόδρομους (όπως η Αττική Οδός) αλλά και του τέλους ελεγχόμενης στάθμευσης ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα του οχήματος.

Παράλληλα πρότεινε περιορισμούς στην κυκλοφορία των ρυπογόνων οχημάτων στα κέντρα των πόλεων, με τη μορφή του «Πράσινου Δακτυλίου». Και πάλι τα φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα θα μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα στις περιοχές αυτές.

Αρκετοί είναι αυτοί που χαρακτήρισαν πάντως αποσπασματικές τις προτάσεις, που κατέθεσε προς δημόσιο διάλογο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Τις απέδωσαν μάλιστα σε προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών, μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε για τις επιδόσεις της Ελλάδας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ