top icon
Επικαιρότητα

30 χρόνια ΒΜW M

Τρεις δεκαετίες αφότου ξεκίνησε η συναρμολόγηση του πρώτου της μοντέλου «Μ», η BMW παρέδωσε το 300.000ό της αυτοκίνητο. Η «M3 Coupe» σε απόχρωση Αlpine White παραδόθηκε σε πελάτη στο Regensburg. Σε αυτή την πόλη της Ανατολικής Βαυαρίας παράγεται το υψηλών επιδόσεων σπορ αυτοκίνητο της ΒΜW. Η επιτυχία των «M» ξεκίνησε με ένα όχημα περιορισμένης παραγωγής. Το 1978 η εταιρία, που ιδρύθηκε έξι χρόνια νωρίτερα σαν «BMW Motorsport», παρουσίασε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο με τον εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα του τοποθετημένο στο κέντρο, το «Μ1». Για λόγους πιστοποίησης το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε επίσης με μία έκδοση δρόμου των 277 ίππων. Το διθέσιο εκείνο ήταν το ταχύτερο Γερμανικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής όταν λανσαρίστηκε. 445 αυτοκίνητα BMW «M1» κατασκευάστηκαν μέχρι το 1981, και ένα από αυτά ήταν το «Art Car» που φιλοτέχνησε ο παγκοσμίου δήμης καλλιτέχνης Άντι Γουόρχολ.
 
Το 1984 ήταν η σειρά της «M5» με εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα των 286 ίππων να ξεχωρίσει για τις επιδόσεις και τη διακριτική αισθητική του. Δύο χρόνια αργότερα, ένα ακόμα μοντέλο «M» έθεσε το θεμέλιο λίθο για μία νέα κατηγορία. Η BMW «M3», πρόγονος της σημερινής τέταρτης γενιάς του μοντέλου, δημιούργησε αίσθηση, τόσο στο δρόμο, όσο και στην πίστα. Πολύ σύντομα έγινε  μεγάλη εμπορική επιτυχία: πουλήθηκαν 17.000 «M3» πρώτης γενιάς. Μέχρι σήμερα, το μοντέλο, που αυτή τη στιγμή διατίθεται σαν «M3 Coupe», «M3 Sedan» και «M3 Cabrio», συνιστά τη μεγαλύτερη αναλογία των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων BMW «M».
 
Τα πρώτα δέκα χρόνια, περίπου 35.000 BMW «M» κυκλοφόρησαν στο δρόμο. Το 1994, επιτεύχθηκαν πενταψήφιοι αριθμοί για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Από τότε, σημειώνονται σταθερά πωλήσεις ρεκόρ, με τις πωλήσεις όλων των μοντέλων «M» να συνεχίζουν να αυξάνονται περισσότερο με κάθε νέα γενιά. Οι παγκόσμιες πωλήσεις της νέας «M3» μόνο, ξεπέρασαν τις 4.000 τους τέσσερις πρώτους μήνες της χρονιάς.
 
Η Αμερική είναι η σημαντικότερη αγορά για αυτοκίνητα BMW «M», ενώ στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, τα σπορ αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία σε Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία. Το «χαρτοφυλάκιο» της BMW «M» αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει εννέα μοντέλα: η «Z4 M Roadster» και η «Z4 M Coupe» έχουν έναν εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα ισχύος 343 ίππων, η «M5», η «M5 Touring», η «M6 Coupe» και η «M6 Cabrio» προσφέρονται με τον κινητήρα V10 των 507 ίππων.
 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ