top icon
Αγώνες

F1: Ο Luca Badoer έφυγε από τη Ferrari

Ο επί 13 χρόνια δοκιμαστής της Ferrari, Luca Badoer, αποχαιρέτησε τη Scuderia στο Bologna Motor Show, κάνοντας μια επίδειξη με το περυσινό μονοθέσιο, την F60.

Ο επί 13 χρόνια δοκιμαστής της Ferrari, Luca Badoer, αποχαιρέτησε τη Scuderia στο Bologna Motor Show, κάνοντας μια επίδειξη με το περυσινό μονοθέσιο, την F60.

O 39χρονος Ιταλός κατέχει δυστυχώς το αρνητικό ρεκόρ των περισσότερων εκκινήσεων σε Grand Prix (50) της Formula 1 χωρίς να έχει σημειώσει ούτε ένα βαθμό. Το 1992 είχε ανακηρυχθεί πρωταθλητής στη Formula 3000 και την επόμενη χρονιά έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1 με την BMS Lola της Scuderia Italia. To 1994 έγινε δοκιμαστής της Minardi και κατάφερε να προαχθεί στο αγωνιστικό cockpit της ιταλικής ομάδας την επόμενη χρονιά. Το 1996 μετέβη στην Forti η οποία όμως χρεωκόπησε στο μέσο της σεζόν…

Έπειτα από μια σεζόν στο FIA GT, το 1998 ο Badoer έγινε δοκιμαστής της Ferrari και παράλληλα βρήκε για το 1999 μια θέση στη Minardi, διεξάγοντας την τελευταία πλήρη σεζόν του στην F1. Μάλιστα, στο επεισοδιακό Ευρωπαϊκό GP του 1999, βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την 4η θέση, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω αστοχίας κιβωτίου 13 γύρους πριν την καρό σημαία, ξεσπώντας σε δάκρυα.

Μέχρι πέρυσι, ο Badoer ήταν ο βασικός δοκιμαστής της Ferrari, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στα χρυσά χρόνια κυριαρχίας της ιταλικής ομάδας, αφού διεξήγαγε μεγάλο μέρος των δοκιμών εξέλιξης που βοήθησαν τη Scuderia να παραμείνει στην κορυφή της Formula 1 για μια 5ετία, χωρίς διακοπή.

Πέρυσι, έπειτα από τον τραυματισμό του Felipe Massa, όταν διαπιστώθηκε ότι ο Michael Schumacher δεν ήταν σε αρκετή καλή φυσική κατάσταση για να τον αναπληρώσει, ο Badoer είχε την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια. Ωστόσο, η απόδοσή του ήταν απογοητευτική (γεγονός που οφείλονταν και στο ότι η F60 ήταν ένα δύσκολο στην οδήγησή του μονοθέσιο) και η Ferrari τον αντικατέστησε με τον Giancarlo Fisichella για το υπόλοιπο της σεζόν.

Ο Badoer δήλωσε ότι το Bologna Motor Show ήταν μια πολύ συναισθηματική εκδήλωση για αυτόν, αφού σηματοδότησε την τελευταία του ημέρα ως δοκιμαστής της Ferrari. To μόνο πράγμα για το οποίο μετανιώνει ο Ιταλός, είναι το γεγονός ότι κατάφερε να κάνει μονάχα δυο αγώνες με τη Ferrari πέρυσι, καθώς είχε να οδηγήσει μονοθέσιο 10 μήνες, πριν κληθεί να αγωνιστεί ξανά (έπειτα από 10 χρόνια) και δεν είχε την ευκαιρία να προσαρμοστεί εγκαίρως και να αποδείξει τι μπορεί να κάνει. Ο Badoer δήλωσε ότι αυτό που θα του λείψει περισσότερο από το ρόλο του δοκιμαστή είναι να οδηγεί το μονοθέσιο, αν και τα τελευταία χρόνια αυτό είχε περιοριστεί σημαντικά.

Σχετικά με τους οδηγούς που έχουν διατελέσει δοκιμαστές σε κορυφαίες ομάδες, είναι πιθανό να δούμε τον Pedro de la Rosa να επιστρέφει στη McLaren για να αναλάβει παρόμοια καθήκοντα. O 39χρονος Ισπανός θα είναι οδηγός εξέλιξης της Pirelli μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και προσπαθεί να βρει ένα αγωνιστικό cockpit για το 2011, αν και παραδέχεται ότι αυτό θα είναι αρκετά δύσκολο εφόσον δεν καταφέρει να εξασφαλίσει γενναιόδωρους σπόνσορες… Συνεπώς, ο de la Rosa ενδέχεται να επιστρέψει στη McLaren ως δοκιμαστής, ρόλος τον οποίο είχε διατελέσει επί 7ετίας (μέχρι πέρυσι) στην ομάδα του Woking.
Φ.Λ.
[email protected]

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ