top icon
Αγώνες

Formula 1: Preview GP Αζερμπαϊτζάν

Η αγωνιστική δράση στη Formula 1 επιστρέφει ύστερα από τέσσερις εβδομάδες, στους δρόμους του Baku στο Αζερμπαϊτζάν.

Το ενδιαφέρον εν όψει του GP Αζερμπαϊτζάν, που αποτελεί την τέταρτη στάση του Π.Π. της Formula 1 το 2023, εστιάζεται στη νέα πλατφόρμα του sprint και του sprint shootout που εισάγονται για πρώτη φορά σε Grand Prix. Αν μη τι άλλο, ομάδες και οδηγοί θα πρέπει να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν καλύτερα και γρηγορότερα στη νέα «συνθήκη» που εισάγει το νέο format αγωνιστικής δράσης του Σαββάτου (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Με Alpine, Ferrari και Mercedes να φέρνουν σημαντικές αναβαθμίσεις στα μονοθέσια τους, θα θέλουν και εκείνες ένα κομμάτι από τη μερίδα του λέοντος των Red Bull και Aston Martin στο βαθμολογικό τους κυνήγι. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι αγώνες στο Baku έχουν δει διαφορετικό οδηγό να παίρνει πρώτος την καρό σημαία του τερματισμού, με τον Daniel Ricciardo να ανεβαίνει το υψηλότερο σκαλί του βάθρου το 2017, τον Lewis Hamilton το 2018, τον Valtteri Bottas το 2019, τον Sergio Perez το 2021 και τον Max Verstappen το 2022, ενώ το 2020 ο αγώνας δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Ωστόσο, η πίστα του Baku έδωσε το «παρών» για πρώτη φορά στο καλεντάρι της Formula 1 το 2016 όταν και πραγματοποιήθηκε εκεί το πρώτο Grand Prix υπό τη σκέπη της ονομασίας «European Grand Prix», με νικητή τον Nico Rosberg. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά, ο Valtteri Bottas έσπασε ανεπίσημα το ρεκόρ ταχύτητας όταν η Williams ισχυρίστηκε ότι το μονοθέσιο του Φινλανδού πιλότου «έπιασε» τα 378 χλμ./ώρα.

Με μια αρκετά ιδιαίτερη χάραξη… πόλης, οι δρόμοι του Baku αποτελούν κάθε χρόνο μια πρόκληση για τους πιλότους. Χαρακτηριστικές εδώ είναι οι 20 στροφές και ιδίως το chicane του κάστρου, η πιο στενή στροφή του πρωταθλήματος, όπως και η ευθεία εκκίνησης τερματισμού μήκους ενός χιλιομέτρου, η οποία αποτελεί τη μια εκ των δύο ζωνών DRS που δίνει την ευκαιρία στους πιλότους να επιχειρούν προσπεράσεις και να προσφέρουν θέαμα.

Η πίστα του Baku είναι η τέταρτη σε μήκος στο πρόγραμμα της φετινής σεζόν, πίσω από εκείνες σε Βέλγιο (Spa Francorchamps), Σαουδική Αραβία (Jeddah) και ΗΠΑ (Las Vegas strip), με μήκος 6,003 χλμ.

Πρόγραμμα και τηλεοπτική κάλυψη:

Παρασκευή 28 Απριλίου:
Ελεύθερες Δοκιμές 1: 12:30-13:30
Κατατακτήριες: 16:00-17:00

Σάββατο 29 Απριλίου:
Κατατακτήριες Sprint (Sprint Shotout): 11:30-12:14
Αγώνας Sprint: 16:30-17:00

Κυριακή 30 Απριλίου:
Αγώνας: 14:00

Επίσημο site: www.formula1.com

F1 Azebaijan gp

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • F1 Azerbaijan GP
  • F1 Azebaijan gp
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ