top icon
Επικαιρότητα

To «καθαρότερο» εργοστάσιο στον κόσμο βρίσκεται στο Μαρόκο

Η εργοστάσιο της Dacia που βρίσκεται στην Ταγγέρη ανακηρύχτηκε ως  η μονάδα παραγωγής οχημάτων με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον κόσμο.

Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, από τη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής εξήλθε το 1.000.000ο μοντέλο της εταιρείας, ένα μπλε Lodgy, το οποίο εν συνεχεία ταξίδεψε με προορισμό τον νέο ιδιοκτήτη του στη γειτονική μας Τουρκία. Οι λειτουργίες του συγκεκριμένου εργοστάσιου εγκαινιάστηκαν το 2012 και από τότε από τη γραμμή παραγωγής του έχουν βγει 474.840 Sandero, 320.078 Doker και 193.181 Lodgy, τα οποία έχουν εξαχθεί σε περισσότερους από 73 προορισμούς ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη Renault-Nissan, η συγκεκριμένη μονάδα είναι πλήρως απαλλαγμένη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς πάνω από το 90% των αναγκών του πληρούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η θέρμανση του χώρου πραγματοποιείται από βιομάζα, κάτι που σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω έχει επιφέρει μια εξοικονόμηση της τάξη των 100.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση. Επιπρόσθετα, όλα τα βιομηχανικά λύματα ανακυκλώνονται σε ειδική μονάδα επεξεργασίας στην οποία χρησιμοποιούνται οι ελάχιστες δυνατές ποσότητες νερού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιθυνόντων της μονάδας, σε σχέση με άλλα εργοστάσια κατασκευής οχημάτων με αντίστοιχη δυναμική, η κατανάλωση νερού είναι μικρότερη κατά 70%.

Κατασκευαστικά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής οχημάτων της Νοτίου Μεσογείου. Η υπάρχουσα δυναμική ανέρχεται ετησίως στις 340.000 μονάδες καταλαμβανοντας στα περίχωρα της Ταγγέρης μια επιφάνεια της τάξης 300 εκταρίων. Στις εγκαταστάσεις του εν λόγω εργοστασίου απασχολούνται σήμερα σε τρεις βάρδιες και για έξι μέρες την εβδομάδα πάνω από 7.900 εργαζόμενοι._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ