top icon
Blog

Σεμνά, ταπεινά, δημιουργικά

Σημαντική η ατομική ευθύνη, που όμως ας συμφωνήσουμε ότι θα πρέπει να εμπνέεται από την ευθύνη της πολιτείας.

Αναρωτιέμαι αν κοιμούνται όσοι κρατικοί λειτουργοί εμπλέκονται με τη ζωή μας. Η ασφάλειά μας, συνδυασμός υπουργείων με στελέχη που διαχειρίζονται την καθημερινότητα. Ιερά πρόσωπα ο Αστυνόμος, ο Πυροσβέστης, ο Λιμενικός, ο «τροχονόμος» της κίνησης στον αέρα, «ο ΕΚΑΒ» και όλοι όσοι εμπλέκονται με την ασφάλεια του πολίτη· του συνανθρώπου τους. Υπεράνω χρωμάτων ο ρόλος τους, και σήμερα θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι στο Μάτι συνελήφθησαν αδιάβαστοι οι επικεφαλής, διαχρονικά κουφοί στις εκκλήσεις εθελοντών, αλλά και με χαμηλά αντανακλαστικά η πολιτική (και όχι μόνο) ηγεσία, όταν στα Τέμπη είναι αλλιώς.

Ο καθρέφτης ενός κράτους που δεν αποδεικνύει ότι νοιάζεται για τη ζωή μας, έχοντας συνδέσει την ποιότητα ζωής με τα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Έχει βαθιά τις ρίζες της στον κρατικό μηχανισμό η τραγωδία στα Τέμπη, που είναι άδοξο και απάνθρωπο να χρεωθεί στον ταλαίπωρο σταθμάρχη, ενώ θα πρόκειται για απάτη η παραίτηση του Κ.Α.Κ. αν δεν εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή. Ιδανικά και οι προηγούμενοι υπουργοί των μεταφορών, υπεράνω πολιτικού χρώματος. Μια στάλα τσίπα για τη γαλανόλευκη, για το έθνος μας, με τους εκπροσώπους του να οφείλουν να φτύνουν αίμα, να δίνουν τη ζωή τους υπηρετώντας τον πολίτη, έχοντας αφαιρέσει από το κάδρο τους τη δόξα και το χρήμα.

Δεν προκύπτει, αλλά φτάνει το δούλεμα. Ο τόπος θέλει κρατικούς όπως είναι οι ορκισμένοι, οι παθιασμένοι με το ρόλο τους σε κάθε δραστηριότητα. Όπως ο τσάρος της οικονομίας μας, άρρωστος με τα αποτελέσματα και την προοπτική μακριά από την προβολή. Έντιμο πάθος, όπως ο «δικός μας» ο Αυγενάκης και η κ. Κάγκα, που πορεύεται με ζηλευτή ποιότητα κύλισης. Αυτοί προφανώς -και άλλοι- ανησυχούν. Τους εμπιστεύεσαι λοιπόν, και μακάρι να βρεθούν μιμητές τους για ένα δίκαιο κράτος με ευαισθησία, ώστε η προστασία να συνεργάζεται με τη δημιουργία.

Δε θέλουμε άλλα λόγια και φανφάρες, όπως οι υπερβολές Γεωργιάδη, θέλουμε έργο με αμυντικό προσανατολισμό για τη ζωή μας, συνδεδεμένο με τον πολιτισμό μας, που πρέπει επιτέλους να εκφράζεται μέσα από τη μόρφωση και την ασφάλειά μας.

Οι φοιτητές μας επέλεξαν τρένο και πλήρωσαν με τη ζωή τους. Πόσο ασφαλή είναι τα πούλμαν-λεωφορεία, η εναλλακτική τους πρόταση; Με την ευκαιρία, μακάρι να ευαισθητοποιηθεί η Aegean μειώνοντας το κόστος του «Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα», τέτοιες ημέρες μάλιστα με προσφορά στον φοιτητή. «Για ένα μήνα τσάμπα» θα έλεγε ο αείμνηστος πατριάρχης, ο ιδρυτής τους, Θόδωρος Βασιλάκης, που λείπει ευρύτερα από την κοινωνία μας, όταν αντίστοιχοι δεν προκύπτουν ευγενείς της ανιδιοτελούς προσφοράς για τον τόπο τους υπεράνω κόστους.

Σημαντικό δρομολόγιο για τον Έλληνα το «Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα», που αν κρίνουμε από το κόστος των διοδίων, δεν αντιμετωπίζεται ως υποστήριξη στον Έλληνα πολίτη.

Trena - Temph

Φωτ.: eurokinissi

Τα τρένα σε Pause…

Για αρκετό καιρό δε θα τα εμπιστεύεσαι, ακόμα και αν οδηγεί ο Άγιος Χριστόφορος με συγκυβερνήτη τον Γεραπετρίτη.

Με τον Covid η κρατική μηχανή κέρδισε πόντους αντικειμενικής εμπιστοσύνης, που τους έχασε σε χρόνο-ρεκόρ, στιγμιαία, μακριά από τη λογική φθορά, με γεγονός πως το έγκλημα προχθές έχει ονοματεπώνυμο: «Ελληνικό Κράτος».

Λεπτομέρειες τα ποσοστά ευθύνης, συνδεδεμένα με εταιρείες και τομείς ευθύνης. Αδιανόητο μάλιστα να συζητούν στα κανάλια ότι συνέβη το αναμενόμενο. Όποιος το είχε προβλέψει, έπρεπε να σπάσει τα μούτρα όποιου αποφασίζει να συλλαμβάνεται ως συνυπεύθυνος. Φτάνει αυτό το φτηνό και επιπόλαιο ότι πάντα κάποιος άλλος φταίει.

Τα Τέμπη

Καρμανιόλα σε επίπεδο Κατεχάκη. Για τη χώρα το πέρασμα από τη Λάρισα στην Κατερίνη, για την Αθήνα μας ο Καρέας. Πολλά δισ. το έργο της παράκαμψης, και χαλάλι, κυρίως για την ασφάλεια της μετακίνησης με αυτοκίνητο. Δυστυχώς, στα Τέμπη ξανά πιστοποιήθηκε η καρμανιόλα, και σήμερα, με την τραγωδία στη σιδηροδρομική μετακίνηση, που όπως εξελίσσεται δε θα πείσει ποτέ τον Έλληνα ότι πρόκειται για μια σημαντική εναλλακτική πρόταση.

Παραμένουμε στα Βαλκάνια και, στη σκιά μιας ανείπωτης τραγωδίας που μας χτύπησε στη ραχοκοκαλιά μας υπεράνω και αεροπορικού δυστυχήματος, αναρωτιέμαι: Πότε οι αρμόδιοι, όπως και ο λαλίστατος της προστασίας του πολίτη, ένας μετρ του Twitter, θα ανακοινώσουν δέσμη μέτρων για την ασφάλειά μας; Απαιτείται η χρήση κράνους, σε όλους όσοι ασχολούνται με την ασφάλειά μας, την ώρα που ο πρωθυπουργός, με αποδεδειγμένη ευαισθησία στην ποιότητα ζωής του Έλληνα, οφείλει να αναγγείλει την υποχρεωτική χρήση roll cage σε όλο το σύστημα με ευθύνη τις μετακινήσεις μας. Βελτιώνονται οι δρόμοι. Οι άνθρωποι; Οι εποπτεύοντες;

Ποτέ ξανά νεκροί από αμέλεια. Δεν είναι αδικία, αλλά προδοσία._ Σ. Χ.

Περισσότερη ενημέρωση για το θέμα επισκεφθείτε το intronews.gr

Trena - Temph

Φωτ.: eurokinissi

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ