top icon
Επικαιρότητα

Μ. Βρετανία: Τέλος στις πωλήσεις συμβατικών αυτοκινήτων το 2040

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Μ. Βρετανίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την πρόθεση της πολιτείας να απαγορεύσει την πώληση αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, μέτρο που τοποθετείται χρονικά το 2040.

Μετά τη Γαλλία, μια ακόμα χώρα έρχεται να αθροιστεί το άτυπο λόμπι των χωρών στα πλαίσια της ΕΕ που τάσσονται ευθέως και με απτές και βιώσιμες, όπως όλα δείχνουν, κινήσεις ενάντια στη χρήση αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης προκρίνοντας ανοιχτά πλέον λύσεις άμεσα συνδεδεμένους με την ηλεκτροκίνηση. Αυτή, αν μη τι άλλο, είναι πλέον η εκπεφρασμένη πλέον πρόθεση των κυβερνώντων στη Μ. Βρετανία, καθώς μέσα στην ημέρα ο Υπουργός Περιβάλλοντας της χώρας, Michael Gove, αναμένεται να ανακοινώσει ένα «οργανωμένο» σχέδιο που θα μειώσει στο απώτερο μέλλον δραστικά τα επίπεδα ρυπαντών στην ατμόσφαιρα.

Το όλο εγχείρημα αναμένεται να κοστίσει σε… ζεστό χρήμα περί τα 3 δις στερλίνες, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται ασφαλώς σημαντικά οικονομικά κίνητρα για τους πολίτες της χώρας προκειμένου να στείλουν στο πυρ το εξώτερο τα παλιά και ρυπογόνα πετρελαιοκίνητα οχήματά τους αντικαθιστώντας τα με τετράτροχες προτάσεις μηδενικών ρύπων. Το εν λόγω περιβαλλοντικό πλάνο, που πρακτικά θα επιτρέπει την πώληση μόνο ηλεκτρικών οχημάτων, περιλαμβάνει ασφαλώς επιπλέον χρηματοδότηση για την αναβάθμιση της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν σήμερα και τα οχήματα δημόσιας μεταφοράς.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία – Τέλος εποχής για τους κινητήρες ντίζελ και βενζίνης από το 2040 και εξής

Η απαγόρευση πώλησης των πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων οχημάτων στη Μ. Βρετανία από το 2040 και εξής πρόκειται να αποτελέσει βασικό μέρος ενός συνολικού σχεδίου για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα –και όχι μόνο- το οποίο θα αναγκάσει επίσης τις διοικήσεις σε τοπικό επίπεδα να αναλάβουν και αυτές τις ευθύνες που τους αναλογούν. Συγκεκριμένα, η κεντρική πολιτεία αναμένεται να ενθαρρύνει τα τοπικά συμβούλια προκειμένου τα τελευταία να καταργήσουν συγκεκριμένους περιορισμούς κατά την κίνηση των οχημάτων, όπως είναι για παράδειγμα τα «σαμαράκια» και οι κυκλικοί κόμβοι, που αναγκάζουν τους οδηγούς να επιβραδύνουν και να επιταχύνουν ξανά καταναλώνοντας έτσι μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων.

Στο σχεδιασμό των Βρετανών θα υπάρχει ασφαλώς η πρόβλεψη για ελεύθερη και… νόμιμη κίνηση όλων των υπαρχόντων οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύση, καθώς οι όποιοι περιορισμοί θα αφορούν αποκλειστικά στην πώληση καινούργιων οχημάτων με θερμικούς κινητήρες._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ