top icon
Αγώνες

Το μυστήριο της 8κύλινδρης Formula 1 με τις 12 εξατμίσεις

Πώς είναι δυνατόν ένα αυτοκίνητο Formula 1 παλαιότερων εποχών να έχει 8κύλινδρο μοτέρ αλλά 12 εξατμίσεις;

Ο αγαπημένος φίλος Λώρης Μελετόπουλος, ο θρυλικός ΕΛ-ΕΜ των αγώνων μας, που έχει γράψει χρυσές σελίδες στο Ράλλυ Ακρόπολις, ως συνοδηγός του Μπένι στη Lancia Stratos του Σιρόκο, του Ιαβέρη και του Άρη Βωβού, μας έστειλε μια φωτογραφία από τα παλιά της Formula 1.

Στη φωτογραφία αυτή εικονίζεται μια όμορφη κυρία μέσα σε ένα αυτοκίνητο Formula 1 της δεκαετίας του 1960, που φαίνεται να έχει μεν 8κύλινδρο μοτέρ αλλά και 12 εξατμίσεις. Και μας έβαλε να λύσουμε τον γρίφο, τι τις θέλουν 8 κύλινδροι τις 12 εξατμίσεις;

Formula 1 8 12

Πάμε λοιπόν, ας το πάρει το ποτάμι: Η ευειδής κυρία της φωτογραφίας είναι η ηθοποιός Francoise Hardy, που πρωταγωνιστούσε στην περίφημη ταινία Grand Prix, του 1966, σε σκηνοθεσία του John Frankenheimer, της οποίας το τρέιλερ μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ στα κόκκινα γράμματα του τίτλου.

Προφανώς, πρόκειται για φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας, στην οποία μάλιστα εμφανίζονται σε μικρούς ρόλους 6 θρυλικοί Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Formula 1, συγκεκριμένα οι Jim Clark, Graham Hill, Juan Manuel Fangio, Phil Hill, Jochen Rindt και Jack Brabham.

Με την πρώτη ματιά, κάτι δεν πάει καλά, το αυτοκίνητο φαίνεται να έχει πολύ στενό μετατρόχιο για Formula 1 του 1966, πρώτη χρονιά των τρίλιτρων μοτέρ.

Με μια πιο προσεκτική ματιά, αν βάλετε σε πλήρη οθόνη τη φωτογραφία, θα δείτε ότι στο λεβιέ των ταχυτήτων είναι σημειωμένες 4 ταχύτητες συν όπισθεν. Όμως, τα αυτοκίνητα Formula 1 εκείνης της εποχής είχαν ήδη 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων.

Formula 1 gearbox

Συνεπώς, δεν πρόκειται για αυτοκίνητο Formula 1 αλλά για κάτι από μικρότερη κατηγορία.

Πράγματι, ψάχνοντας λεπτομέρειες της παραγωγής της ταινίας Grand Prix, διαπιστώσαμε ότι ναι μεν χρησιμοποιήθηκαν σκηνές από αληθινούς αγώνες Formula 1 τoυ 1966, αλλά στις σκηνοθετημένες σκηνές, για λόγους κόστους, χρησιμοποιήθηκαν αυτοκίνητα Formula 3, τα οποία μασκαρεύτηκαν ώστε να μοιάζουν με Formula 1.

Εδώ λοιπόν πήραν ένα 4κύλινδρο αυτοκίνητο, και το έφτιαξαν να δείχνει ότι έχει 8κύλινδρο μοτέρ, του πρόσθεσαν δε τις εξατμίσεις από την 12κύλινδρη Ferrari Formula 1 εκείνης της χρονιάς, και σου λέει, ποιος θα καθίσει να μετρήσει κυλίνδρους κι εξατμίσεις;

Ε λοιπόν, 56 χρόνια μετά το γύρισμα της ταινίας, κάθισε και μέτρησε ο ΕΛ-ΕΜ!

Αν αξίζει να δείτε την ταινία Grand Prix; Βεβαίως! Δεν έχει το επίπεδο δραματουργίας και ρεαλισμού του LeMans του Steve McQueen, όμως περιλαμβάνει τις μόνες αυθεντικές σκηνές από τους αγώνες και τις πίστες Formula 1 εκείνης της εποχής που γυρίστηκαν σε φιλμ τόσο υψηλής ανάλυσης.

Formula 1 Grand-Prix

Οι πρωταγωνιστές του Grand Prix και πίσω δεξιά ο σκηνοθέτης, John Frankenheimer

Μάλιστα, υπάρχει ένα περιστατικό που αναφέρεται σε συνέντευξη του John Frankenheimer, όπου αρχικά είχαν προσεγγίσει τον Enzo Ferrari να συνεργαστεί στα γυρίσματα, κι εκείνος απέρριψε την ιδέα, ώσπου είδε τις σκηνές που είχαν γυρίσει από το Grand Prix του Monaco.

Εκεί ο Ferrari ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από την ποιότητα της εικόνας, που συμφώνησε να διαθέσει τα αυτοκίνητα Formula 1 της Ferrari αλλά και τις εγκαταστάσεις του Maranello, για τις ανάγκες κάποιων σκηνών της ταινίας.

Όταν ο παραγωγός τον ρώτησε, «πόσο θα μας κοστίσει;», ο Enzo Ferrari του απάντησε, «τίποτα, όταν προσφέρω τη συνεργασία μου την προσφέρω δωρεάν, κανείς δε μπορεί να με εξαγοράσει».

Formula 1 mystere 1

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ