top icon
Διεθνείς αγώνες

NASCAR: Από τον Wendell στον Bubba (Video)

Οι τρεις νίκες Αφροαμερικανών οδηγών στο πιο δημοφιλές είδος αγώνων της Αμερικής.

Ο Bubba Wallace πήρε προχτές στο Kansas τη 2η νίκη της καριέρας του, στην κυρίαρχη κατηγορία του NASCAR, το Cup. Ο Wallace αφιέρωσε τη νίκη του στον Kurt Busch, το αυτοκίνητο άλλωστε του οποίου οδηγεί, καθώς εκείνος παλεύει ενάντια σε εμμένουσα εγκεφαλική διάσειση.

Bubba Wallace Kansas

O Bubba Wallace καθ οδόν για τη νίκη στο Kansas

Πρόκειται μόλις για την 3η νίκη Αφροαμερικανού οδηγού στην πολυετή ιστορία του NASCAR. Η πρώτη ήταν από τον Wendell Scott , ο οποίος έγινε ο πρώτος μαύρος που διακρίθηκε σε σημαντικούς αγώνες αυτοκινήτων, νικώντας το 1963 τα 200 Μίλια της Virginia.

Ο Wendell Scott τη μέρα ήταν ταξιτζής και τη νύχτα μετέφερε παράνομο ουίσκι, με φτιαγμένα αυτοκίνητα, ξεφεύγοντας από τα μπλόκα της αστυνομίας –καμάρωνε πως τον έπιασαν μία μόνο φορά. Μολονότι ήταν από τους γρήγορους της εποχής του, το χρώμα του δέρματός του απωθούσε τους χορηγούς. Έτσι ξόδευε όλα του τα λεφτά για να τρέχει στους αγώνες, σε όσες πολιτείες του επέτρεπαν, δεδομένου ότι εκείνα ήταν τα δύσκολα χρόνια των φυλετικών ταραχών.

scott wendell 3

Wendell Scott

Μόνο που, υποτίθεται λόγω λάθους στην καταμέτρηση των γύρων, το έπαθλο του νικητή των 200 Μιλίων της Virginia του 1963, εκείνη τη μέρα δε δόθηκε σε αυτόν, αλλά στον οδηγό που τερμάτισε 2ος, και ήταν βεβαίως λευκός. Μολονότι οι διοργανωτές αναγνώρισαν το λάθος 3 ώρες αργότερα και στην ιστορία των αγώνων αναγράφηκε ο Scott ως νικητής, ο οδηγός που λαθραία πήρε το κύπελλο, δεν το επέστρεψε ποτέ.

Έτσι ο Wendell Scott άφησε αυτόν τον κόσμο με το παράπονο ότι ποτέ δεν κράτησε το τρόπαιο που δίκαια κέρδισε. Ώσπου πέρσι, που συμπληρώνονταν 100 χρόνια από τη γέννησή του, διορθώθηκε η αδικία, όση τέλος πάντων μπορεί να διορθωθεί, και εκείνο το κύπελλο του 1963 δόθηκε επιτέλους στους απογόνους του.

Wendell Scott interview 0

Ο Wendell Scott σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις: “Έτρεξα 30 χρόνια και δεν έχω ούτε τρόπαιο ούτε πλούτη να δείξω”

Η αγωνιστική καριέρα του Scott έληξε στην Talladega το 1973. Σ’ εκείνο τον αγώνα πήραν εκκίνηση 60 αυτοκίνητα, ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός, καθώς οι οργανωτές ήθελαν να προσφέρουν το πλουσιότερο θεάμα. Όπως λεν, μια πίστα κρατά τόσα αυτοκίνητα όσα αντέχει . Στον 9ο γύρο λοιπόν μια από τις χειρότερες καραμπόλες αχρήστεψε τα μισά αυτοκίνητα. Ο Wendell Scott ήταν από τα θύματα εκείνου του ατυχήματος, με πολλαπλά κατάγματα σε όλο του το σώμα.

Σε αυτή την ίδια πίστα το 2020 ο Bubba Wallace δέχτηκε ρατσιστικές απειλές για τη ζωή του –αν και ο πατέρας του είναι λευκός, ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως Αφροαμερικανός, στο χρώμα της μητέρας του. Όμως έχουν αλλάξει πολλά τον τελευταίο μισό αιώνα. Σε μια συμβολική κίνηση, όλοι οι συναθλητές του σχημάτισαν ασπίδα γύρω του και τον συνόδευσαν τιμητικά στην εκκίνηση του αγώνα.

Bubba-Wallace2

Bubba Wallace

Σε ένα παράξενο παιχνίδι της μοίρας, σε αυτή την ίδια πίστα, στην Talladega το 2021, ο Bubba Wallace το 2021 πήρε την πρώτη του νίκη, και την αφιέρωσε στα παιδιά που έχουν όνειρο να γίνουν οδηγοί αγώνων.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ