top icon
Επικαιρότητα

Volvo Vision 2020

Ταξιδέψαμε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου η Volvo μας παρουσίασε τον οδικό της χάρτη για για ασφαλέστερες και πιο καθαρές μετακινήσεις.

Ταξιδέψαμε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου η Volvo μας παρουσίασε τον οδικό της χάρτη για για ασφαλέστερες και πιο καθαρές μετακινήσεις.

 

Για να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον, η σουηδική εταιρεία ξεκίνησε την παρουσίαση με ένα θεαματικό crash test του νέου XC90, όχι σε κάποιο ελεγχόμενο περιβάλλον, αλλά σε πραγματικές συνθήκες, ρίχνοντάς το με 80 χλμ./ώρα σε ένα χαντάκι! Έχοντας θέσει η Volvo ως στόχο μέχρι το 2020 να μην υπάρχει κανένας θάνατος ή σοβαρός τραυματισμός διεύρυνε τις δοκιμές της έτσι ώστε η προστασία των επιβατών να μην είναι δεδομένη μόνο κάτω από τις εργαστηριακές συνθήκες που πραγματοποιούνται τα crash test. Έχοντας παρατηρηθεί τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη και το θώρακα των επιβατών αυτοκινήτων που βρέθηκαν εκτός πορείας, η Volvo άρχισε να διερευνά τη συμπεριφορά των οχημάτων της σε πραγματικές συνθήκες, όπως στην περίπτωση που το αυτοκίνητο εκτρέπεται σε ένα παρακείμενο χαντάκι.

Το νέο XC90, καθώς αντιλαμβάνεται την εκτροπή από το δρόμο, σφίγγει τις ζώνες των επιβατών, έτσι ώστε τη στιγμή της ανώμαλης προσγείωσης να διαθέτουν τη σωστή θέση πάνω στο κάθισμά τους. Μια νέα καινοτομία στα καθίσματα του XC90 έχουν να κάνουν με ένα παραμορφώσιμο μεταλλικό στοιχείο, που τη στιγμή της πρόσκρουσης στο έδαφος περιορίζει στο 1/3 τη δύναμη με την οποία καταπονείται η σπονδυλική στήλη του επιβάτη. Φυσικά, το πολυτελές SUV της Volvo είναι εφοδιασμένο και με μια σειρά από νέα συστήματα που στοχεύουν στην πρόληψη ενός ατυχήματος. Έτσι, πέρα από τη διαδεδομένη πλέον ειδοποίηση για απόκλιση από τη λωρίδα, ή την ανίχνευση της κόπωσης του οδηγού, το νέο XC90 έχει τη δυνατότητα να διακρίνει, ακόμα και τη νύχτα τυχόν πεζούς, ποδηλάτες ή αυτοκίνητα που παρεμβάλλονται στην πορεία του αυτοκινήτου.


Αν ο οδηγός αγνοήσει την ηχητική προειδοποίηση, τότε ενεργοποιούνται τα φρένα του αυτοκινήτου. Καθώς οι αισθητήρες και το σχετικό λογισμικό εξελίσσονται διαρκώς μέχρι να φτάσουμε στη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης, προστίθενται ολοένα και νέα χαρακτηριστικά που μπορούν να αναγνωρίσουν τους επικείμενους κινδύνους. Μια τέτοια προσθήκη είναι και αυτή του Αυτόματου Φρεναρίσματος σε Διασταυρώσεις, το οποίο ανιχνεύει την πιθανότητα σύγκρουσης με ένα αντίθετα κινούμενο όχημα, σε περίπτωση που ο οδηγός πραγματοποιεί αριστερή στροφή σε μια διασταύρωση. Και πάλι το αυτοκίνητο προειδοποιεί και στη συνέχεια αναλαμβάνει να σώσει την παρτίδα, επεμβαίνοντας στα φρένα.

Ασφαλέστερο, λοιπόν, το νέο Volvo XC90, που με την προσθήκη μιας plug in υβριδικής εκδοχής 400 και πλέον ίππων, με εκπομπές CO2 μόλις 59 γρ./χλμ. θέλει να υπογραμμίσει ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η οδηγική απόλαυση θα έχουν για την εταιρεία το ίδιο μεγάλη σημασία με το δυνατό της χαρτί, αυτό της προστασίας των επιβατών._Μ.Σ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ