top icon
Αγώνες

Formula 1: Προεπισκόπηση και ωράρια Grand Prix Γαλλίας

Ο καύσωνας αναμένεται να καθορίσει τη στρατηγική των ομάδων στο Paul Ricard.

Το Grand Prix Γαλλίας διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1906, στο LeMans, είναι ο πρώτος αγώνας με την επωνυμία Grand Prix και αποτέλεσε το αρχέτυπο πάνω στο οποίο εξελίχθηκαν για περισσότερο από έναν αιώνα οι αγώνες Grand Prix που φτάνουν ως τις μέρες μας. Νικητής τότε ήταν ο Ούγγρος Ferenc Szisz, με Renault.

Το σιρκουί του Paul Ricard βρίσκεται στη μικρή πόλη Le Castellet, κοντά στη Μεσόγειο και την Κυανή Ακτή, και φιλοξένησε για πρώτη φορά το Γαλλικό Grand Prix το 1971. Νικητής ήταν ο Sir Jackie Stewart, με Tyrrell Ford.

Στα πρόσφατα χρόνια, ο αγώνας διεξάγεται πάλι από το 2018 με νικητή, όπως και το 2019, τον Lewis Hamilton με Mercedes. Το 2020 το Γαλλικό Grand Prix αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας ενώ πέρσι νικητής ήταν ο Mex Verstappen με Red Bull.

F1 Pirelli GP Γαλλίας preview 7

Η πίστα δίνει τη δυνατότητα για 10αδες διαμορφώσεις και περιλαμβάνει μεγάλες ευθείες, γρήγορες καμπές και αργά τεχνικά κομμάτια, μια πολυμορφία που την έκανε κατάλληλη ώστε εδώ να δοκιμαστούν για 1η φορά το 2019 τα ελαστικά 18 ιντσών της Pirelli που χρησιμοποιούνται σήμερα στη Formula 1.

Η διαδρομή έχει πλάτος 12 μέτρα. Η πολύχρωμη διαγράμμιση στα χρώματα της Γαλλικής σημαίας στα δεξιά κι αριστερά της διαδρομής επιβραδύνει σε κάποιο βαθμό τα αυτοκίνητα που θα βγουν εκτός ορίων πίστας. Όπως και στην Αυστρία, αναμένεται τα όρια της πίστας να παίξουν ρόλο, καθώς θα μεταφραστούν σε ποινές όσων τα παραβιάσουν.

Το Paul Ricard χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ευθεία του Mistral που ακολουθείται από την απαιτητική γρήγορη δεξιά Signes. Ο μαΐστρος (ΒΔ άνεμος) που φυσά συχνά στην Mistral (mistral γαλλικά σημαίνει μαΐστρος) προσθέτει βαθμό δυσκολίας.

Formula 1 2022: Austrian GP

Είναι μια μέτρια πίστα όσον αφορά την καταπόνηση των ελαστικών, που αποβάλουν μεγάλες ποσότητες θερμότητα στην ευθεία Mistral. Πέρσι οι περισσότερες ομάδες επέλεξαν στρατηγική μιας αλλαγής, ο νικητής Verstappen όμως ρίσκαρε με δύο αλλαγές και πήρε την πρωτοπορία στο τέλος του αγώνα.

Τις τρεις προηγούμενες φορές ο αγώνας διοργανώθηκε στα τέλη Ιουνίου. Φέτος διοργανώνεται ένα μήνα αργότερα, ώστε να συμπέσει με τις διακοπές των Γάλλων στη Μεσόγειο, οπότε αναμένεται ρεκόρ θεατών.

Ταυτόχρονα όμως, αυτό σημαίνει πως ο αγώνας θα διεξαχθεί με θερμοκρασίες στα όρια του καύσωνα. Έτσι η Pirelli φέρνει φέτος πιο σκληρή γόμα σε σχέση με πέρσι.

F1 Pirelli GP Γαλλίας preview 6

Σε ώρα Ελλάδας, οι περίοδοι ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής 22/7/2022 εκκινούν στις 15:00 και 18:00 (3 και 6 το απόγευμα) και του Σαββάτου 23/7/2022 στις 14:00 (2 το μεσημέρι). Οι κατατακτήριες εκκινούν στις 17:00 (5 το απόγευμα του Σαββάτου) και ο αγώνας, το Grand Prix Γαλλίας, την Κυριακή 24/7/2022 στις 16:00 (4 το απόγευμα)

Όλη τη δράση του τριημέρου μπορείτε να δείτε ζωντανά στη συνδρομητική Cosmote TV ή δωρεάν στην ERT-FLIX κάνοντας κλικ εδώ. Τις κατατακτήριες και τον αγώνα μπορείτε επίσης να δείτε ζωντανά στην τηλεόραση της ΕΡΤ2.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ