top icon
WRC

Ράλλυ Safari: 1-2-3-4 της Toyota με αρχικό προβάδισμα Evans (+video)

Στα μισά της πρώτης ημέρας του Ράλλυ Safari, η Toyota κάνει κατάληψη στην πρώτη τετράδα με τον Elfyn Evans στην κορυφή, ο Sebastien Loeb τέθηκε εκτός με πρόβλημα στον κινητήρα και τα πληρώματα της Hyundai έχασαν χρόνο λόγω διαφορετικών προβλημάτων.

Το Ράλλυ Safari, 6ος γύρος της σεζόν, έδειξε το σκληρό του πρόσωπο από το πρώτο “πραγματικό” loop ειδικών διαδρομών, με αρκετά από τα κορυφαία πληρώματα να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ιδιαίτερα η τρίτη και μεγαλύτερη ειδική διαδρομή (Kedong – 31,25 χλμ.) δυσκόλεψε πολύ τους οδηγούς, κυρίως εξαιτίας της παρουσίας πυκνής άμμου φες φες που υπήρχε προς τον τερματισμό, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ακινητοποίηση ενός αυτοκινήτου.

Επίσης, η σκόνη που εισερχόταν στο εσωτερικό των αγωνιστικών, έκανε ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια των πληρωμάτων.

Η ομάδα που ολοκλήρωσε αλώβητη το πρώτο loop είναι η Toyota, με τα πληρώματά της να διαμορφώνουν το προσωρινό 1-2-3-4 και τους Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1) να βρίσκονται στην κορυφή.

Αντίθετα, οι Hyundai και M-Sport Ford αντιμετώπισαν προβλήματα, με αρκετά από τα πληρώματά τους να χάνουν χρόνο.

Οι Sebastien Loeb-Isabelle Galmiche τερμάτισαν την τελευταία ειδική διαδρομή του Loop, ωστόσο μια μικρή φωτιά στον κινητήρα του Ford Puma Rally1 κατά την απλή διαδρομή, τους έθεσε εκτός αγώνα, τουλάχιστον για σήμερα.

Safari Rally Kenya 2022 Midday 1 Evans Portrait

Η εξέλιξη του πρώτου πρωινού στο Ράλλυ Safari

Το πρόγραμμα της Παρασκευής 24 Ιουνίου περιλαμβάνει 3 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές (Loldia, Geothermal, Kedong), συνολικού μήκους 124,20 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Το πρώτο πέρασμα από αυτές έχει ήδη ολοκληρωθεί, με τους Evans-Martin να αποκτούν το προβάδισμα στην τελευταία διαδρομή του loop.

Οι Βρετανοί προτίμησαν να μη ρισκάρουν, με την εξέλιξη του πρωινού να τους δικαιώνει, παρόλο που δεν σημείωσαν κάποιον ταχύτερο χρόνο.

Safari Rally Kenya 2022 Midday 1 Ogier Portrait

Στη δεύτερη θέση, με διαφορά 8,5” από την κορυφή, φιγουράρουν οι Sebastien Ogier-Benjamin Veillas (Toyota GR Yaris Rally1). Το γαλλικό πλήρωμα που σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην χθεσινή υπερειδική, ξεκίνησε δυναμικά και σήμερα, διατηρώντας το προβάδισμα μέχρι και την τρίτη ειδική διαδρομή (δεύτερη του loop), όπου αντιμετώπισε πρόβλημα με την ισχύ του αυτοκινήτου.

Στην τελευταία διαδρομή, έχασαν λίγο χρόνο λόγω της δυσκολίας από την φες φες και την πολλή σκόνη, υποχωρώντας στη δεύτερη θέση, αλλά παραμένοντας σε απόσταση βολής από την κορυφή.

Άλλωστε, θυμίζουμε πως πέρυσι στο ίδιο χρονικό σημείο απείχαν περισσότερα των 2 λεπτών από την πρώτη θέση και τελικά, κατέκτησαν τη νίκη.

Safari Kenya Rally Midday 1 Rovanpera and Katsuta

Τρίτοι, μετά από σταθερό ξεκίνημα, έχουν ανέβει οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1).

Αν και βρίσκονταν πρώτοι στο δρόμο, οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας σημείωσαν δύο ταχύτερους χρόνους και έμειναν μακριά από προβλήματα, παρά την είσοδο σκόνης στο εσωτερικό του αυτοκινήτου στην τελευταία διαδρομή του loop.

Έτσι, μετά από 4 ειδικές διαδρομές, απέχουν 11,1” από την κορυφή.

Το εξαιρετικό ξεκίνημα της Toyota ολοκληρώνουν οι Takamoto  Katsuta-Aaron Johnston, που επίσης επέδειξαν σταθερότητα και φιγουράρουν στην 4η θέση, με διαφορά 12,4” από τους πρωτοπόρους.

Safari Rally Kenya 2022 Midday 1 Loeb

Οι Sebastien Loeb-Isabelle Galmiche (Ford Puma Rally1), ξεκίνησαν εξαιρετικά πετυχαίνοντας τον ταχύτερο χρόνο στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή της ημέρας.

Στη συνέχεια οπισθοχώρησαν, με αποκορύφωμα την τελευταία διαδρομή όπου είχαν και κλατάρισμα. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσουν από την 3η θέση που βρίσκονταν, στην 5η, ωστόσο η διαφορά από την κορυφή είναι 15,9”.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως παρουσιάστηκε μετά από την ειδική διαδρομή, λόγω προβλήματος στον κινητήρα που προκάλεσε μίνι πυρκαγιά η οποία κατασβέστηκε μεν, αλλά εντέλει τους έθεσε εκτός αγώνα.

Δείτε το tweet της M-Sport Ford

Μια θέση πιο πίσω φιγουράρουν οι Craig Breen-Paul Nagle (Ford Puma Rally1), που εστίασαν στην αποφυγή προβλημάτων και έχουν διαφορά 22,6” από τους Evans-Martin.

Safari Rally Kenya 2022 Midday 1 Tanak

Έβδομοι μετά από 4 ειδικές διαδρομές βρίσκονταν οι Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 N Rally1), που είχαν ένα περιπετειώδες πρωινό. Μόλις στα πρώτα χιλιόμετρα της ημέρας, ο λεβιές των ταχυτήτων έσπασε, με αποτέλεσμα ο Εσθονός να αναγκαστεί να αλλάζει σχέσεις από τη βάση του συστήματος, που βρίσκεται δίπλα στο πεντάλ του γκαζιού.

Εν συνεχεία προσπάθησε με αλχημείες να δημιουργήσει έναν νέο λεβιέ, κάτι που εν τέλει πέτυχε χρησιμοποιώντας το εργαλείο για το ξεβίδωμα των μπουλονιών των τροχών.

Οι Adrien Fourmaux-Alex Coria (Ford Puma Rally1) βρέθηκαν στην 8η θέση, ενώ ακολουθούν δύο πληρώματα της Hyundai, που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα.

Safari Rally Kenya 2022 Midday 1 Neuville Portrait

Τόσο οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe όσο και οι Oliver Solberg-Elliott Edmondson έμειναν χωρίς ισχύ στον κινητήρα των Hyundai i20 N Rally1 στην τελευταία ειδική διαδρομή του loop, πιθανώς από είσοδο σκόνης που δεν επέτρεπε την τροφοδοσία του τούρμπο με αέρα.

Αμφότεροι ολοκλήρωσαν σε road mode, έχοντας χάσει σχεδόν 1 και 2:30 λεπτά αντίστοιχα.

Ακόμη, περισσότερα από 10 λεπτά έχασαν οι Gus Greensmith-Jonas Andersson (Ford Puma Rally1), οι οποίοι είχαν κλατάρισμα πίσω δεξιά στην τελευταία διαδρομή του loop, το οποίο προκάλεσε και ζημιά στο αμορτισέρ και μικρή πυρκαγιά.

Το πλήρωμα της M-Sport τερμάτισε με καθυστέρηση την ειδική διαδρομή και μένει να δούμε αν το πρόβλημα είναι επισκευάσιμο για τη συνέχεια.

Safari Rally Kenya 2022 Midday 1 Top10

Στην 10η θέση, μετά από την εγκατάλειψη του Loeb, βρίσκονται οι πρωτοπόροι του WRC 2, Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepanjak (Skoda Fabia Rally2 evo), τους οποίους ακολουθούν οι Ιορδάνης Σερδερίδης-Frederic Miclotte (Ford Puma Rally1).

Αυτή τη στιγμή τα πρώτα αυτοκίνητα βρίσκονται στη Naivasha για το μεσημεριανό service, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει η επανάληψη των τριών ειδικών διαδρομών, οι οποίες αναμένονται ακόμη πιο σκληρές και δύσκολες.

Μάλιστα, ο Loeb δήλωσε πως δεν ξέρει κατά πόσο θα είναι εφικτό το πέρασμα από το σημείο με την πολλή άμμο φες φες, στην τρίτη ειδική διαδρομή του loop. Ίδωμεν!

Η πρώτη ειδική διαδρομή (5η του αγώνα) του απογευματινού loop, Lodia 2, ξεκινά στις 13:09.

Επιμέρους ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Safari μεταδίδονται ζωντανά από την Cosmote Sport 8HD

Πρόγραμμα μεταδόσεων – Παρασκευή 24 Ιουνίου

SS5 Lodia 2 (19,17 χλμ.), 13:05

SS6 Geothermal 2 (11,68 χλμ.), 14:25

SS7 Kedong 2 (31,25 χλμ.), 15:20

Για να παρακολουθήσετε live όλες τις ειδικές διαδρομές του αγώνα, μπορείτε να κάνετε συνδρομή στο WRC+ All Live.

Ωράριο, live αποτελέσματα, εξέλιξη, βαθμολογίες και το WRC+, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.

Photos: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, M-Sport Ford

Δείτε πλάνα από την χθεσινή υπερειδική διαδρομή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Safari Rally Kenya 2022 Midday 1 Top10
  • Safari Rally Kenya 2022 Midday 1 Evans
  • Safari Rally Kenya 2022 Midday 1 Loeb
  • Safari Rally Kenya 2022 Midday 1 Tanak
  • Safari Rally Kenya 2022 Midday 1 Evans Portrait
  • Safari Rally Kenya 2022 Midday 1 Ogier Portrait
  • Safari Kenya Rally Midday 1 Rovanpera and Katsuta
  • Safari Rally Kenya 2022 Midday 1 Neuville Portrait
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ