top icon
Περιβάλλον

Ecofin: πρόταση για τους ρύπους

Η πορτογαλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτίθεται να παρουσιάσει στη συνεδρίαση του Ecofin, στις Βρυξέλλες, την πρότασή της για τη θέσπιση σε βάθος χρόνου αντικινήτρων στην αγορά αυτοκινήτων με χωρητικότητα κινητήρα άνω των 2.5 λίτρων, κυρίως τετρακίνητων, με τη μορφή της επιβολής φόρων.
 
Η πρότασή της, που δεν είναι διόλου νέα και κατά καιρούς ακούγεται, εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών για την προστασία του περιβάλλοντος από τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.
 
Η πρόταση που θα κατατεθεί αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πλευράς κατασκευαστών αυτοκινήτων, ιδιαίτερα σε χώρες με πολύ ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Στο παρελθόν, όσοι είχαν παρουσιάσει τέτοιου είδους λύσεις, είχαν αναγκαστεί να τις αποσύρουν.
 
Άλλωστε, υπάρχει ήδη ένα προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα από την Ε.Ε., με καταληκτική χρονολογία το 2016, που αναφέρεται σε σταδιακή μείωση ρύπων όλων των τύπων αυτοκινήτων με ταυτόχρονη πρόθεση των ανά κράτος υπηρεσιών να φορολογούν στο μακρινό μέλλον με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους.
 
Μέθοδος, δια της οποίας όλα αυτά θα δρομολογηθούν, δεν έχει ακόμη οριστεί. Τα πράγματα βρίσκονται ακόμη στη φάση των προτάσεων και των μελετών, ωστόσο κάποια στιγμή άκρη θα βρεθεί. Εν τω μεταξύ η βιομηχανία του αυτοκινήτου «αμύνεται» δημιουργώντας καθαρότερους κινητήρες εσωτερικής καύσης (παράδειγμα οι diesel «BlueMotion»), αλλά και εξελίσσοντας την υβριδική τεχνολογία, ώστε να είναι έτοιμη όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου.
 
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ