Λίγες εβδομάδες πριν από την τέλεση του Ιστορικού Ράλλυ Ελλάδος, που φέτος θα έχει επίκεντρο την πόλη της Λάρισας, είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον Νίκο Χριστοδουλόπουλο, γνωστός ως «ΑΡΜΑ», που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην πραγματοποίησή του.
Η Λάρισα είναι η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, με περισσότερους από 160.000 κατοίκους. Δεν είναι μυστικό ότι αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο και συγκοινωνιακό κόμβο, όντας στην καρδιά της χώρας μας. Παρ' όλα αυτά, η παρουσία της στο μηχανοκίνητο αθλητισμό είναι τις τελευταίες δεκαετίες μηδαμινή, με τον τελευταίο αγώνα που πραγματοποιήθηκε εκεί να χρονολογείται τριάντα χρόνια πίσω – συγκεκριμένα πρόκειται για το χωμάτινο Ράλλυ Ιπποκράτης.
Φέτος, όμως, αυτό αλλάζει. Ο Δήμος Λαρισαίων υπέγραψε πριν από μερικούς μήνες με την ΟΜΑΕ σύμφωνο ανάπτυξης του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην περιοχή, και σε περίπου δύο εβδομάδες ετοιμάζεται να φιλοξενήσει αγώνα για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Ιστορικό Ράλλυ Ελλάδος του 2017 (παλιότερα γνωστό ως Ιστορικό Ακρόπολις), το οποίο και θα αποτελέσει τον 6ο Γύρο του Trophy for Historic Regularity Rallies της FIA και τον 6ο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Regularity. Παράλληλα, όμως, στη Λάρισα θα πέσει και η αυλαία του Παν.Π. Ράλλυ, όπως και του Πρωταθλήματος και των Κυπέλλων Ράλλυ Ιστορικών Αυτοκινήτων, με ένα διήμερο αγώνα συνολικού μήκους 667,23 χλμ. με δέκα ειδικές διαδρομές (128,96 χλμ.). Παράλληλα, η διαδρομή του Σαββάτου (14 Οκτωβρίου), που αποτελείται από δύο επαναλαμβανόμενες ειδικές συνολικού μήκους 63,36 χλμ., θα αποτελέσει τον 4ο γύρο του Κυπέλλου Βορείου Ελλάδος, που αρχικά ήταν προγραμματισμένος ως το Ράλλυ Θερμαϊκού, με τον 5ο γύρο, που είναι και ο καταληκτικός του εν λόγω θεσμού, το αρχικά προγραμματισμένο Ράλλυ Σπριντ Σερρών, να διεξάγεται στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής ημέρας στη Λάρισα, σε έξι διαδρομές, συνολικού μήκους 65,6 χλμ.
Ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν τα μέγιστα στην πραγματοποίηση του αγώνα, αλλά και που μέχρι σήμερα αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις αρχές της περιοχής και την Ομοσπονδία, είναι ο Νίκος Χριστοδουλόπουλος. Σε εμάς και στον κόσμο των αγώνων είναι γνωστός ως «ΑΡΜΑ», και τον έχουμε γνωρίσει πίσω από το τιμόνι αγωνιστικών αυτοκινήτων της Nissan. Λάτρης των αγώνων, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αγωνίζεται πίσω από το τιμόνι του Nissan Micra, απολαμβάνοντας τους αγώνες, αλλά και σημειώνοντας επιτυχίες. Πριν από μερικές εβδομάδες, είχαμε βρεθεί με το νέο Seat Ibiza FR στη Λάρισα, και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη διαδρομή του Ιστορικού Ράλλυ Ελλάδος, για την οποία και μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος των 4Τροχών που κυκλοφορεί. Όπως ήταν φυσικό, ο άνθρωπος που μας βοήθησε στην αποκρυπτογράφηση του αγώνα ήταν ο «ΑΡΜΑ», με τον οποίο και είχαμε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, ξετυλίγοντας το κουβάρι για το πώς ξεκίνησε το εγχείρημα με το Ιστορικό Ράλλυ Ελλάδος, αλλά και την επόμενη μέρα στην ευρύτερη περιοχή και τη σχέση της με το μηχανοκίνητο αθλητισμό.
– Ο αγώνας είναι προ των πυλών. Θα σας δούμε με αγωνιστική περιβολή;
Δυστυχώς, δε θα αγωνιστώ. Επειδή έχω αναλάβει μία σειρά από υποχρεώσεις στον οργανωτικό τομέα, δε γίνεται. Ουσιαστικά αποτελώ τον κρίκο επικοινωνίας ανάμεσα στην Ομοσπονδία και τους ανθρώπους της περιοχής, με αποτέλεσμα να πρέπει να είμαι σε θέση να βοηθήσω ανά πάσα στιγμή και όποτε χρειαστεί.
– Η Λάρισα εδώ και αρκετά χρόνια δε συμμετέχει ενεργά στο σπορ στη χώρα μας.
Η αλήθεια είναι πως η Λάρισα είναι χωρίς αγώνα περίπου τριάντα χρόνια. Η τελευταία φορά ήταν το 1987 με το χωμάτινο Ράλλυ Ιπποκράτης. Ήταν ένας ενδιαφέρων αγώνας, που άλλες φορές είχε και μικτές ε.δ. Ήταν όμορφες, ρομαντικές εποχές, αφού υπήρχε η λέσχη μας, η Α.Λ.Α.ΜΟ.ΛΑ., στην οποία τελευταίος πρόεδρος ήμουν εγώ. Τότε τρέχαμε όλα τα οργανωτικά θέματα του αγώνα, και εν συνεχεία την επομένη φορούσαμε την αγωνιστική μας φόρμα και μπαίναμε στο αγωνιστικό! Από εκείνη την εποχή δεν έχει ξαναγίνει κάποιος αγώνας στην περιοχή, με εξαίρεση κάποιες εκδηλώσεις drift και time attack.
– Το Ιστορικό Ράλλυ Ελλάδος πώς προέκυψε στη Λάρισα; Πώς ξεκίνησαν όλα;
Έχει ενδιαφέρον, διότι αρχικά άλλος ήταν ο λόγος, και αλλού καταλήξαμε! Το 2016, από τις αρχές του χρόνου, έψαχνα ένα χώρο όπου θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε το αγωνιστικό μας αυτοκίνητο, αλλά και να δημιουργήσω ένα προσωπικό μου όνειρο, την αγωνιστική σχολή αυτοκινήτου. Έπειτα από κάποιες συζητήσεις, μου ανέφεραν μια διαδρομή σε κάποια νταμάρια, που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μία ε.δ. 3 ή 4 χιλιομέτρων. Η ιδέα που γεννήθηκε στο μυαλό μου ήταν ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι σε στυλ Dirt Games. Έτσι κατέληξα στο Δήμο, για να ζητήσω το συγκεκριμένο κομμάτι δρόμου για αυτές τις εκδηλώσεις. Οι συζητήσεις μου με τον Αντιδήμαρχο έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, και ουσιαστικά μου εξέφρασε την επιθυμία του ο Δήμος Λάρισας να στηρίξει την προσπάθεια! Μέσα από την κουβέντα διαπίστωσα την επιθυμία των ανθρώπων του Δήμου, αλλά και του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, για εμπλοκή σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο! Μέχρι που καταλήξαμε να με ρωτήσουν αν θα μπορούσαμε να φέρουμε το Ράλλυ Ακρόπολις στη Λάρισα!
– Να κάνουμε μία μικρή παρένθεση – αληθεύει ότι είχαν γίνει σκέψεις για κάτι τέτοιο στο παρελθόν;
Το 2013 είχαμε φτάσει πολύ κοντά στο να φέρουμε το Ακρόπολις από το Λουτράκι στη Λάρισα, πάντα σε επίπεδο WRC. Έγιναν συζητήσεις και κουβέντες, ο Δήμος ήταν θετικός, αλλά, με το χρόνο να είναι περιορισμένος και την όλη ιστορία να κολλάει στην Περιφέρεια, δε θα καταφέρναμε να προχωρήσουμε.
– Και η επιθυμία του Δήμου, λοιπόν, ήταν τόσο μεγάλη, που ήθελαν να φέρουν το Ακρόπολις στη Λάρισα…
Ναι. Τους εξήγησα ότι είναι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ότι η Λαμία έχει επενδύσει στον αγώνα, και δεν είναι σωστό να μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία, και σε αυτό το σημείο έπεσε στο τραπέζι το Ιστορικό Ράλλυ Ελλάδος. Έτσι, ζητήσαμε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να φτιάξει ένα σχέδιο μάρκετινγκ, το οποίο, μόλις ολοκληρώθηκε, ζητήσαμε να δει ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ, κ. Δημήτρης Μιχελακάκης. Ο ίδιος ταξίδεψε στη Λάρισα, γνώρισε τους ανθρώπους του Δήμου και έδειξε ιδιαίτερα θετικός. Φυσικά, ο χρόνος ήταν περιορισμένος για τη διοργάνωση του αγώνα το 2016, και έτσι συμφωνήσαμε για φέτος. Σε εκείνο το σημείο υπογράψαμε και το σύμφωνο συνεργασίας για την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην περιοχή. Από εκεί και έπειτα, το νερό κύλησε στο αυλάκι και έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την έγκριση του αγώνα.
– Αρχικά οι σκέψεις ήταν για οργάνωση Ιστορικού και των δύο κατηγοριών, Sporting και Regularity. Όταν αποφασίστηκε πως θα περιλαμβάνεται στο καλαντάρι μόνο του δεύτερου, πώς αντιδράσατε;
Σε εκείνο το σημείο συνειδητοποιήσαμε ότι θα είναι κάπως δύσκολα τα πράγματα, και πως αλλάζει το concept, αφού γενικότερα οι αγώνες της κατηγορίας Sporting στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μειώθηκαν. Δυστυχώς, ο Έλληνας δεν εκτιμά τον αγώνα της Regularity, σε αντίθεση με τους συμμετέχοντες, που το απολαμβάνουν, αλλά και όσους από εμάς γνωρίζουν περί αυτοκίνησης. Αυτό μας προβλημάτισε λίγο, και ξεκινήσαμε να αναζητούμε σχετικές λύσεις. Με δεδομένες διάφορες δυσκολίες στη διενέργεια αγώνων, έγινε μια σκέψη να οργανώσουμε έναν κοινό αγώνα υπό την ΟΜΑΕ, έτσι ώστε να υπάρχουν και σχετικές οικονομίες κλίμακος. Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο σήμερα. Από μία χωμάτινη διαδρομή, στο Ιστορικό Ράλλυ Ελλάδος.
– Με δεδομένο ότι η Λάρισα δε διαθέτει ενεργή λέσχη, ποιος θα οργανώσει τον αγώνα;
Μία σειρά από λέσχες, όπως ο ΑΟΘ, η ΛΑΜΣ Σερρών, αλλά και ο ΣΜΑΛ, υπό τη σκέπη της ΟΜΑΕ. Ο Σύνδεσμος Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Λάρισας είναι μια καινούργια λέσχη που ήταν σε απραξία, και σήμερα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί. Η συγκεκριμένη λέσχη θα ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στο χώρο, θα συνεργαστούμε με άλλες, πιο έμπειρες λέσχες, θα ζητήσουμε τις απαραίτητες και ειδικές άδειες, θα εκπαιδευτούν και θα πάρουν άδειες κριτές, με στόχο να ζητήσουμε μελλοντικά αγώνες.
– Πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος σας στη χάραξη της διαδρομής και την εύρεση ε.δ.;
Εγώ έκανα μία σειρά από προτάσεις στον κ. Γιάννη Κέπετζη, που είναι αλυτάρχης του αγώνα και τον γνωρίζω πολύ καλά, και εκείνος επέλεξε αυτές που ήθελε. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον κ. Καράμπελα, του πρότεινα κάποια σημεία από τα οποία θα θέλαμε να περάσει ο αγώνας, όπως είναι η παραλία του Αγιόκαμπου, με δεδομένο ότι γνωρίζω την περιοχή πολύ καλά, και εν συνεχεία εκείνος κατέληξε στην επιθυμητή.
– Πώς θα χαρακτηρίζατε τις ε.δ. του αγώνα ράλλυ;
Με μία λέξη θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον αγώνα «αντρικό»! Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν τελείως καινούργιο αγώνα, σχεδιασμένο από λευκό χαρτί και άγνωστο σε όλους! Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η ιδιαιτερότητά του, και θα καταφέρουν να διακριθούν όσοι προετοιμαστούν καλύτερα. Εμένα προσωπικά, μου αρέσουν πολύ.
– Ποια από αυτές ξεχωρίζετε; Σε ποια θα θέλατε να αγωνιστείτε;
Προσωπικά, μου αρέσουν οι τεχνικές ειδικές διαδρομές. Η πιο κοντινή σε αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι η Ανατολή. Η τελευταία ε.δ. της δεύτερης ημέρας. Είναι 10 χλμ., με καινούργια άσφαλτο, στενή, και με μπαριέρα σε όλο της το μήκος. Είναι αυτή που μου αρέσει περισσότερο. Αλλά και ο Αγιόκαμπος είναι από τις αγαπημένες μου, αφού παλιότερα είχε γίνει αγώνας εκεί, και αποτελεί πολύ δύσκολη και έξυπνη ειδική.
– Μία από τις γκρίνιες που έχουν ακουστεί για τον αγώνα είναι οι απλές διαδρομές, και συγκεκριμένα αυτές της πρώτης μέρας. Τι έχετε να απαντήσετε;
Ναι, αυτή είναι και η μόνη γκρίνια που αντιμετωπίσαμε. Κατ' αρχάς, ένα ράλλυ με μεγάλες απλές διαδρομές δεν είναι κάτι καινούργιο. Το πρόβλημα είναι την πρώτη ημέρα, αφού τη δεύτερη ο αγώνας είναι σαφώς πιο μαζεμένος. Όμως, ο Δήμος Λάρισας είναι ο μεγάλος χορηγός του αγώνα, και δεν μπορούμε να τον πάρουμε μακριά από εδώ. Ήταν μεγάλη τους επιθυμία να αποτελεί το επίκεντρό του, και δε γινόταν να πάρουμε το σέρβις από τη Λάρισα, και συγκεκριμένα τη Σκεπαστή Αγορά, στην οποία και θα βρίσκεται.
– Ένα από τα προβλήματα των αγώνων σήμερα είναι η έλλειψη συμμετοχών. Ποια είναι η αίσθηση που έχετε για τον αγώνα;
Πιστεύω ότι ο αγώνας θα έχει συμμετοχές και θα κινηθεί αξιοπρεπώς. Φυσικά, με δύο πρωταθληματικούς νωρίτερα, δεν είναι ό,τι καλύτερο, αφού δεν μπορούμε να έχουμε κάθε δεκαπέντε μέρες αγώνα. Γνωρίζουμε ότι οι αγωνιζόμενοι κάνουν αιματηρές οικονομίες για να λάβουν μέρος σε ένα ράλλυ. Την ίδια ώρα, για τους αγωνιζόμενους της Β. Ελλάδος είναι μια οικονομική λύση, αφού θα μπορούν να λάβουν μέρος σε δύο αγώνες, που περιλαμβάνονται σε έναν. Αλλά δεν περιμένω σαράντα συμμετοχές από τη Βόρεια Ελλάδα… Ας είμαστε ρεαλιστές. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία των αριθμών.
– Αν ο αγώνας δε συγκεντρώσει τον επιθυμητό αριθμό συμμετοχών, σας τρομάζει το γεγονός ότι μπορεί ο Δήμος της Λάρισας να απογοητευτεί για το μέλλον;
Έχω την αίσθηση ότι σε κάθε περίπτωση ο Δήμος δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Είναι σοβαροί άνθρωποι, που έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια εδώ και ένα χρόνο, και το αντιμετωπίζουν με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα. Στο συμφωνητικό μας αναφέρεται συνεργασία με την ΟΜΑΕ για επιπλέον δύο χρόνια, και διαπιστώνεις τον επαγγελματισμό αλλά και τη θέλησή τους από τον τρόπο λειτουργίας τους. Ακολουθούν τη λογική της επένδυσης για τα επόμενα χρόνια.
– Υπάρχουν κάποιες φήμες για κόντρα ανάμεσα σε Δήμο και Περιφέρεια. Ισχύουν;
Δε θα έλεγα κόντρα. Περισσότερο είναι προβλήματα επικοινωνίας, αφού οι ρυθμοί και ο τρόπος είναι διαφορετικός. Δεν υπάρχουν θέματα, και όποιες αντιδράσεις υπήρξαν δεν υφίστανται πλέον.
– Χορηγοί του αγώνα;
Χορηγούς έχουμε, ενώ από τα στοιχεία που προσπαθήσαμε να αλλάξουμε ήταν να βρούμε χορηγούς υποστήριξης σε μικρότερη κλίμα και να τους φέρουμε κοντά στον αγώνα. Βλέπετε, δεν είναι μυστικό ότι η Λάρισα είναι μια περίεργη πόλη και έχει αντίστοιχες αντιδράσεις.
– Η τοπική κοινωνία πώς έχει αντιδράσει στην είδηση της τέλεσης του αγώνα;
Ο κόσμος το έχει ακούσει και το περιμένει ως γεγονός. Όσοι το ακούν ενθουσιάζονται και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να τον παρακολουθήσουν. Θεωρώ ότι δεν έχουμε προβλήματα στην επικοινωνία του αγώνα.
Το ραντεβού, λοιπόν, είναι στην πόλη της Λάρισας το τριήμερο 13-15 Οκτωβρίου. Η ευρύτερη περιοχή έχει δείξει τεράστια θέρμη για τον αγώνα, και απομένει να δούμε αν το όλο εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία. Σίγουρα πρόκειται για κάτι καινούργιο. Και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο «ΑΡΜΑ»: «Κάποιες φορές, το καλό είναι να έχουμε κάτι διαφορετικό. Και αυτός ο αγώνας είναι κάτι καινούργιο και διαφορετικό.»_ Π. Τ.