top icon
Περιβάλλον

Ημερίδα Ecocity για τους υδάτινους πόρους

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες  για την ολοένα και αυξανόμενη ρύπανση των υδάτινων πόρων. Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, οι ειδικοί οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι τα βιομηχανικά απόβλητα, οι αγροτικές καλλιέργειες, οι ανεξέλεγκτες χωματερές, τα αστικά λύματα, αλλά και η άσκοπη χρήση του πόσιμου νερού, δεν μπορούν παρά να μας οδηγήσουν σύντομα σε αδιέξοδο.

Όπως ανέφερε η Δρ. Αγγελική Καλλία, η χώρα μας έχει ήδη οδηγηθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, λόγω της μη συμμόρφωσής της με την Οδηγία-Πλαίσιο για τα νερά. Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Κώστας Φυτιάνος πρόσθεσε ότι, λόγω της εκτεταμένης ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, κινδυνεύει πλέον η υγεία μας από την κατανάλωση μολυσμένου νερού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Επικ. Καθηγητή του Εργαστηρίου Υγιεινής από το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Α. Βανταράκη, ο οποίος έκανε λόγο για σοβαρή θνησιμότητα και θνητότητα από την κατανάλωση νερού, μολυσμένου με χημικά και ραδιενεργά απόβλητα, καθώς και με παθογόνους μικροοργανισμούς.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας θα κοινοποιηθούν στους αρμόδιους φορείς από το Ecocity, προκειμένου να βρεθεί λύση στο μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα του αιώνα, το οποίο -μέχρι το 2025- αναμένεται να οδηγήσει έναν στους τρεις κατοίκους του πλανήτη σε καθεστώς λειψυδρίας.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ