Ο Kalle Rovanpera αναδείχθηκε νικητής του Ράλλυ Σουηδίας και πήρε την πρωτοπορία στη βαθμολογία Οδηγών, ενώ στο βάθρο τον ακολούθησαν οι Thierry Neuville και Esapekka Lappi.
Η τρίτη και καταληκτική ημέρα του Ράλλυ Σουηδίας δεν είχε εναλλαγή στην κορυφή, καθώς οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1) είχαν διαμορφώσει μια διαφορά που ξεπερνούσε τα 20”, ελέγχοντας τον ανταγωνισμό και φτάνοντας στη νίκη.
Νωρίτερα όμως, η εγκατάλειψη των Elfyn Evans-Scott Martin μετά από χτύπημα σε snowbank που πλήγωσε το εμπρός μέρος του Toyota GR Yaris Rally1, έφερε τους Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) και Esapekka Lappi-Janne Ferm (Toyota GR Yaris Rally1) να μάχονται για τη δεύτερη θέση.
Τελικά, το βελγικό πλήρωμα της Hyundai επικράτησε με μικρή διαφορά (8,6”), μην επιτρέποντας στην Toyota να πανηγυρίσει το πρώτο φετινό 1-2.
Ράλλυ Σουηδίας: Χαμόγελα για Rovanpera, 1-3-4 η Toyota
Η διαφορά 8,3” που χώριζε τους Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen και Elfyn Evans-Scott Martin με τα δύο Toyota GR Yaris Rally1 μετά από τη δεύτερη ημέρα, άφηνε υποσχέσεις για μάχη, η οποία όμως δε συνέβη σήμερα.
Ο Rovanpera ξεκίνησε την τελευταία ημέρα, που περιλάμβανε δύο επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 56,84 αγωνιστικών χιλιομέτρων, γνωρίζοντας πως το προβάδισμά του έχει αυξηθεί, αφού ο Evans δέχθηκε ποινή 10”.
Αυτό συνέβη καθώς μετά από την έξοδο στο Flying Finish της τελευταίας χθεσινής ειδικής, οι Evans-Martin δεν έφτασαν στο “Stop” από την προβλεπόμενη μέσω του road book διαδρομή, αφού είχαν βρεθεί πίσω από snowbank και σε περίπτωση προσπάθειας επιστροφής, θα μπορούσαν να κολλήσουν.
Δείτε τη χθεσινή έξοδο των Evans-Martin, που τους επέφερε ποινή 10 δλ.
Σαν να μην έφτανε αυτό, κατά το πρωινό σέρβις διαπιστώθηκε πως το υβριδικό κιτ στα αυτοκίνητα των Rovanpera και Evans δε λειτουργούσε, προσθέτοντας άγχος και στους δύο οδηγούς, οι οποίοι όμως στη συνέχεια είχαν αντίθετες πορείες.
Η εξέλιξη της ημέρας δικαίωσε τους Rovanpera-Halttunen, οι οποίοι παρά τη δυσλειτουργία του υβριδικού συστήματος δεν πανικοβλήθηκαν και διαχειρίστηκαν εξαιρετικά τη δυσκολία που τους παρουσιάστηκε.
Μάλιστα, ξεκίνησαν την ημέρα πετυχαίνοντας έναν ταχύτερο χρόνο και φέρνοντας τη διαφορά σε επίπεδα ασφαλείας, άνω των 20” από τους κοντινότερους διώκτες τους.
Από εκείνο το σημείο, ο νεαρός Φινλανδός υιοθέτησε ρυθμό ασφαλείας, προκειμένου να φτάσει στην 3η νίκη της καριέρας του και την πρώτη για Σκανδιναβό στο Ράλλυ Σουηδίας μετά από το 2017, όταν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου είχε ανέβει ο νυν επικεφαλής της Toyota, Jari-Matti Latvala, με Yaris WRC.
Με την πρώτη του φετινή νίκη, καθώς και τους 4 επιπλέον βαθμούς από τον δεύτερο χρόνο στην Power Stage, ο 21χρονος οδηγός της Toyota, που έγινε και ο νεότερος νικητής στη Σουηδία, τέθηκε επικεφαλής στη βαθμολογία Οδηγών.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Kalle Rovanpera επικράτησε στο Ράλλυ Σουηδίας, 21 χρόνια μετά από τη νίκη του πατέρα του, Harri, στον ίδιο αγώνα, το 2001 (όταν ο Kalle ήταν 4 μηνών), με τους Φινλανδούς να είναι το μοναδικό δίδυμο πατέρα-γιου που έχει φτάσει σε τέτοιο επίτευγμα στο WRC.
“Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος”, δήλωσε ο νικητής Kalle Rovanpera, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σημαντικότερο θέμα στον πλανήτη αυτή την περίοδο, που είναι προφανώς ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. “Δεν πίστευα πως θα είναι τόσο καλά, ειδικά από τη στιγμή που ξεκινούσαμε πρώτοι την Παρασκευή.
“Ήταν δύσκολη δουλειά αλλά πρέπει να πω ότι είμαι πραγματικά χαρούμενος. Η ομάδα έκανε εξαιρετική δουλειά και το αυτοκίνητο λειτουργούσε εξαιρετικά. Νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τώρα.
“Δεν αισθάνομαι ότι θέλω να πανηγυρίσω πολύ τώρα. Ήταν μια δύσκολη εβδομάδα για τους ανθρώπους στην Ουκρανία και ελπίζω να βρουν δύναμη και ελπίδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές”.
Σε αντίθεση με τους Φινλανδούς που πανηγύρισαν τη νίκη, το φινάλε του Ράλλυ Σουηδίας ήταν καταστροφικό για τους Elfyn Evans-Scott Martin, με το έτερο Toyota GR Yaris Rally1.
Πιεσμένος από την ποινή και τη μη λειτουργία του υβριδικού συστήματος, αφού από διεκδικητής της νίκης βρέθηκε να παλεύει, όντας σε μειονεκτική μάλιστα θέση, για το βάθρο, ο Elfyn Evans έκανε για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα ένα μικρό λάθος, με μεγάλες όμως συνέπειες.
Σε μια αριστερή στροφή της τρομακτικά γρήγορης πρώτης ειδικής διαδρομής (ο ταχύτερος Thierry Neuville είχε μέση ωριαία ταχύτητα 141,08 χλμ. στο δεύτερο πέρασμα), το Toyota GR Yaris Rally1 υπέρστρεψε και χτύπησε με δύναμη σε snowbank, με αποτέλεσμα εκτεταμένη ζημιά στο εμπρός μέρος και εγκατάλειψη για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα.
Κάπως έτσι, η μονομαχία των Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe και Esapekka Lappi-Janne Ferm για το πόντιουμ, εξελίχθηκε με φόντο την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.
Αν και η μεταξύ τους διαφορά δεν ξεπέρασε τα 5”, τελικά ο Neuville κατόρθωσε να επιβληθεί του Lappi, τερματίζοντας δεύτερος και χαρίζοντας το πρώτο φετινό βάθρο στην Hyundai.
Ένα αποτέλεσμα που οι άνθρωποι της κορεατικής ομάδας επιθυμούσαν διακαώς, αφού ήθελαν να αντιστρέψουν το κλίμα μετά από το κακό ξεκίνημα της σεζόν στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο.
Σήμερα, οι Neuville-Wydaeghe δεν επιχείρησαν να πλησιάσουν τους τελικούς νικητές, αλλά εστίασαν στην προσπάθεια να κρατήσουν πίσω τους έτερους Φινλανδούς της Toyota, αποκομίζοντας σημαντικούς βαθμούς για τη συνέχεια του Πρωταθλήματος.
“Έπρεπε να είναι φυσιολογικό. Όμως, μετά από το Ράλλυ Μόντε Κάρλο είχαμε πολλή δουλειά.
Όλοι εργάστηκαν πολύ σκληρά παρά τη δύσκολη εποχή. Είμαστε εδώ και δείχνουμε πως κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.
Ανυπομονώ για τους επόμενους αγώνες – έχει απομείνει αρκετή δουλειά, αλλά θα τα καταφέρουμε”, ανέφερε ο Thierry Neuville.
Από την πλευρά τους, οι Esapekka Lappi-Janne Ferm έκαναν εξαιρετικό ντεμπούτο στη δεύτερη θητεία τους με την Toyota.
Ο Φινλανδός ήθελε να ξεπεράσει τον Neuville, όμως η κλάση του Βέλγου και η δική του αποχή, αφού θυμίζουμε πως πέρυσι έλαβε μέρος σε μόλις 3 αγώνες, έπαιξαν το ρόλο τους στο όριο.
Ο Lappi δήλωνε διαρκώς ότι δε μπορούσε να κινηθεί πιο γρήγορα, ώστε να βρει αυτό το ελάχιστο ποσοστό ταχύτητας που του έλειψε, προκειμένου να τερματίσει δεύτερος.
Ακόμη και έτσι, ο 8ος τερματισμός στο βάθρο και ο πρώτος μετά από 3 χρόνια και τη δεύτερη θέση το Ράλλυ Τουρκίας 2019 με την Citroen, είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τον ίδιο, καθώς και για την ομάδα του, η οποία φεύγει από τη Σουηδία ως επικεφαλής του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών.
Πανευτυχής, ο Esapekka Lappi σχολίασε: “Ήταν υπερβολικό ρίσκο να πιέσω παλεύοντας με τον Thierry, όμως είναι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι στο βάθρο.
“Αυτός ήταν ο στόχος και τα καταφέραμε. Δεν είχαμε προβλήματα με το αυτοκίνητο και ευχαριστούμε την ομάδα που μας έφερε πίσω”.
Οι εγκαταλείψεις πληρωμάτων που θεωρούνταν εκ των πρωταγωνιστών, έφερε ψηλά στην κατάταξη συνδυασμούς με βασικό στόχο, τον τερματισμό στην εξάδα.
Στην 4η θέση, επιστρέφοντας μετά από καιρό στα καλά αποτελέσματα, τερμάτισαν οι Takamoto Katsuta-Aaron Johnston, με το Toyota GR Yaris Rally1 της “δεύτερης ομάδας”, Toyota Gazoo Racing Next Generation.
Με εξαίρεση ορισμένα μικρά λάθη, όπως όταν έχασαν περίπου μισό λεπτό σε snowbank κατά τη δεύτερη ημέρα, ο Katsuta επέδειξε σταθερά καλό ρυθμό, φτάνοντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα του βελτιώσει και την ψυχολογία για τη συνέχεια.
Πέμπτοι, όπως και στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, τερμάτισαν οι Gus Greensmith-Jonas Andersson, με το μοναδικό Ford Puma Rally1 που έκανε όλα τα χιλιόμετρα του αγώνα.
Οι ομοιότητες με την πρεμιέρα τόσο για τον Greensmith, όσο και για την M-Sport Ford, σταματούν στη θέση τερματισμού του Βρετανού, ο οποίος αντιμετώπισε πολλά προβλήματα σε ένα δύσκολο για τη βρετανική ομάδα, Σαββατοκύριακο, αδού δύο πληρώματά της εγκατέλειψαν.
Είτε από δικά του λάθη, αφού βρέθηκε δύο φορές εκτός δρόμου, είτε από προβλήματα με το κιβώτιο ταχυτήτων και το υβριδικό κιτ, ο 25χρονος οδηγός δεν ήταν ανταγωνιστικός στη Σουηδία, όμως παρέμεινε εντός αγώνα παρά τις δυσκολίες και ανταμείφθηκε με έναν αξιοπρεπή τερματισμό, αποκομίζοντας και αρκετούς βαθμούς που τον φέρνουν στην 4η θέση της βαθμολογίας.
Την πρώτη εξάδα, καθώς και την κατάταξη των αυτοκινήτων Rally1 που τερμάτισαν στο Ράλλυ Σουηδίας χωρίς SupeRally, διαμόρφωσαν οι Oliver Solberg-Elliott Edmondson (Hyundai i20 N Rally1).
Κατά την πρώτη ημέρα, ο νεαρός Σουηδός ήταν ανταγωνιστικός και σε επίπεδο κορυφής, όμως χθες οπισθοχώρησε από πλευράς ρυθμού. Επιπλέον, ένα πρόβλημα με το γκάζι πριν από την τελευταία ειδική διαδρομή της δεύτερης ημέρας, στοίχισε σχεδόν 5 λεπτά και την 5η θέση που κατείχε ως εκείνο το σημείο.
Σήμερα, ο 20χρονος οδηγός προτίμησε να μη ρισκάρει, ώστε να διασφαλίσει τον τερματισμό στην 6η θέση και τους βαθμούς στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών για τη Hyundai.
Σημειωτέον, πως εκτός από τους Evans-Martin, πριν από την πρώτη ειδική διαδρομή εγκατέλειψαν και οι Adrien Fourmaux-Alexandre Coria, καθώς το πρόβλημα με τον κινητήρα του Ford Puma Rally1 που αντιμετώπισαν χθες, δεν είχε επιλυθεί.
Από τα πληρώματα που είχαν επανέλθει στον αγώνα μέσω SupeRally, οι Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 N Rally1), σημείωσαν τον ταχύτερο χρόνο στην Power Stage, αποκομίζοντας 5 βαθμούς.
Εντύπωση πάντως προκαλεί η δήλωση του Παγκόσμιου Πρωταθλητή 2019, σχετικά με την εγκατάλειψή του κατά την πρώτη ημέρα, από πρόβλημα στο υβριδικό κιτ του αυτοκινήτου.
“Αυτό το Σαββατοκύριακο συνέβη κάτι που δεν έπρεπε να συμβεί στο σπορ. Αυτό σίγουρα δεν είναι το σπορ. Ας δούμε τι θα προκύψει στη συνέχεια”, ανέφερε στον τερματισμό της Power Stage ο Tanak.
Με 4 αυτοκίνητα Rally1 να έχουν εγκαταλείψει, εντός της βαθμολογούμενης δεκάδας προωθήθηκαν ισάριθμα πληρώματα με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2.
Οι Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen (Skoda Fabia Rally evo) τερμάτισαν για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα μετά από το Ράλλυ Μόντε Κάρλο στην 7η θέση Γενικής, κατακτώντας και τη νίκη στο WRC 2.
Αν και η διαφορά από τους Ole Christian Veiby-Stig Rune Skjaermoen (Volkswagen Polo GTI R5) μετά από τη δεύτερη ημέρα ήταν 10,9”, σήμερα οι Πρωταθλητές WRC 2 δεν αγχώθηκαν και πρακτικά μετέφεραν την πίεση στους πιο άπειρους αντιπάλους τους.
Έτσι, ενώ είχε μειώσει τη διαφορά στα 4,8”, ο Veiby έκανε τετ-α-κε σε snowbank, χάνοντας κάθε ελπίδα για τη νίκη και τερματίζοντας στη δεύτερη θέση του WRC 2 και την 8η της γενικής κατάταξης.
Το βάθρο του WRC 2, συμπλήρωσαν οι Φινλανδοί Jari Huttunen-Mikko Lukka (Ford Fiesta Rally2 MKII), που κατέκτησαν και τους 2 βαθμούς της ένατης θέσης. Τη βαθμολογούμενη δεκάδα της Γενικής κατάταξης και ακολουθώντας στο WRC 2, συμπλήρωσαν οι Εσθονοί Egon Kaur-Silver Simm (Volkswagen Polo GTI R5).
Στο πλαίσιο του WRC 2, σήμερα εγκατέλειψαν από έξοδο στην προτελευταία ειδική διαδρομή οι Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov (Skoda Fabia Rally2 evo), ενώ βρίσκονταν στην 9η θέση γενικής και την 3η θέση του WRC 2.
Έντονο συναγωνισμό είχαμε και στην πρεμιέρα του Junior WRC, για οδηγούς ηλικίας έως 30 ετών που διεξάγεται για πρώτη φορά φέτος, με τετρακίνητα Ford Fiesta Rally3.
Μετά από μάχη επί τριημέρου βάσεως, νικητές στον πρώτο αγώνα της σεζόν αναδείχθηκαν οι Βρετανοί Jon Armstrong-Brian Hoy, με διαφορά μόλις 2,7” από τους Φινλανδούς Lauri Joona-Mikael Korhonen.
Στην τρίτη θέση τερμάτισαν οι Ιρλανδοί William Creighton-Liam Regan, ενώ τέταρτοι και πραγματοποιώντας όλα τα αγωνιστικά χιλιόμετρα, ολοκλήρωσαν την πρώτη τους προσπάθεια σε χιόνι, οι Κενυάτες McRae Kimathi-Mwangi Kioni.
Οι Φινλανδοί Sami Pajari-Enny Malkonen κέρδισαν τις περισσότερες ειδικές διαδρομές όμως είχαν εγκαταλείψει την πρώτη ημέρα ενώ προηγούνταν, λόγω προβλήματος στην αντλία βενζίνης.
Αντίστοιχα, κατά την πρώτη ημέρα εγκατέλειψαν και οι Εσθονοί Robert Virves-Aleks Lesk, οι οποίοι επέστρεψαν επίσης υπό καθεστώς SupeRally.
Μετά από το Ράλλυ Σουηδίας, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ θα κάνει διάλειμμα διάρκειας σχεδόν δύο μηνών, αφού ο επόμενος προγραμματισμένος αγώνας είναι το ασφάλτινο Ράλλυ Κροατίας, στις 21-24 Απριλίου.
Το πανόραμα του Ράλλυ Σουηδίας
WRC 2022, 2ος γύρος
25-27 Φεβρουαρίου
Ειδικές Διαδρομές: 17
Μήκος: 264,81 χλμ.
Τελική Κατάταξη – Top 10
Νικητές Ε.Δ.: Rovanpera 6, Tanak 4, Evans 3, Neuville 2, Lappi-Breen 1
Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: 1 Tanak, 2 Lappi, 3 Rovanpera, 4-6 Evans, 7 Neuville, 8-17 Rovanpera
Αποτελέσματα Power Stage: 1. Tanak-Jarveoja (5 βαθμοί), 2. Rovanpera-Halttunen (4 βαθμοί), 3. Neuville-Wydaeghe (3 βαθμοί), 4. Katsuta-Johnston (2 βαθμοί), 5. Breen-Nagle (1 βαθμός)
Βαθμολογία (μετά από 2 αγώνες):
Οδηγοί: 1. Rovanpera 46, 2. Neuville 32 , 3. Loeb 27, 4. Greensmith 20, 5. Ogier 19, 6. Katsuta 18, 7. Breen 16, 8. Lappi 15, 9. Mikkelsen 12, 10. Solberg 8
Κατασκευαστές: 1. Toyota 83, 2. M-Sport Ford 59, 3. Hyundai 47, 4. Toyota Next Generation 22
Αναλυτικά αποτελέσματα του Ράλλυ Σουηδίας και βαθμολογίες, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC
Photos: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, M-Sport Ford, Red Bull Content Pool
Πλάνα από το τελευταίο πρωινό του Ράλλυ Σουηδίας