top icon
Κόσμος

O Elon Musk δώρισε μετοχές της Tesla αξίας 5,74 δις δολαρίων για φιλανθρωπικό σκοπό

Μία ακόμα αναπάντεχη κίνηση από τον Elon Musk, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη.

Ο Elon Musk, Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, δώρισε συνολικά 5.044.000 μετοχές της Tesla, της πολυτιμότερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, σε φιλανθρωπικό οργανισμό την περίοδο από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου πέρυσι, σύμφωνα έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ που παρουσιάστηκε χθες.

Η συνολική αξία της εν λόγω δωρεάς ανήλθε σε 5,74 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών της Tesla κατά τη διάρκεια των πέντε προαναφερθέντων ημερών.

Μολαταύτα, η σχετική έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δεν αποκάλυψε το όνομα της φιλανθρωπικής οργάνωσης στην οποία «κατευθύνθηκε» το παραπάνω ποσό.

Η παραπάνω δωρεά πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πώλησης μετοχών αξίας 16,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πήρε σάρκα και οστά μετά από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο Elon Musk στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter που είχε ως ερώτημα το αν θα πρέπει ή όχι να απεμπολήσει το 10% του μεριδίου που κατέχει στην Tesla.

Την ίδια στιγμή, ο Elon Musk δήλωσε μέσω του Twitter ότι θα πλήρωνε πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους το 2021 λόγω της άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών που πρόκειται να λήξει φέτος.

Διάφοροι διεθνείς αναλυτές υποστήριξαν ότι θα υπήρχε φορολογικό όφελος για τον Elon Musk σε περίπτωση που αποφασίσει να χαρίσει μετοχές της Tesla, καθώς οι μετοχές που δωρίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς δεν υπόκεινται σε φόρο όπως συμβαίνει σε περίπτωση πώλησή τους.

«Το φορολογικό του όφελος θα ήταν τεράστιο», είπε ο Bob Lord, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών που μελετά θέματα που σχετίζονται με τη φορολογική πολιτική.

«Θα εξοικονομούσε από 40% έως και 50% των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φόρο και θα απέφευγε τον φόρο κερδών που θα έπρεπε να πληρώσει εάν πουλούσε τη μετοχή», προσέθεσε.

Θυμίζουμε ότι με βάση το Bloomberg Billionaires Index, ο Elon Musk είναι αυτή τη στιγμή ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με τρέχουσα καθαρή περιουσία αξίας 227 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πίσω του, με «μόλις» 180 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθεί ο Jef Bezos, ενώ στη σχετική ιεραρχία ακολουθεί ο Bernardd Arnault, ιδιοκτήτης της Louis Vuitton SE και της Moet Hennessy και ο Bill Gates, με 157 και 127 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Elon Musk - Tesla - Bitcoin

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ