top icon
Διεθνείς αγώνες

Dakar 2022 3η ημέρα: Νικητής ο Sainz – άνοιξε τη διαφορά ο Nasser Al-Attiyah από τον Sebastien Loeb

Οι Carlos Sainz-Lucas Cruz με το Audi RS Q e-tron, σημείωσαν τον ταχύτερο χρόνο με τους Nasser Al Attiyah-Matthieu Baumel να ανοίγουν τη διαφορά μετά τα προβλήματα των Sebastien Loeb-Fabian Lurquin.

Η τρίτη αγωνιστική ημέρα του Dakar, την Τρίτη 4 Ιανουαρίου, η οποία περιελάμβανε την ειδική διαδρομή Al Artawiyah > Al Qaysumah, μήκους 368 χιλιομέτρων μετά από την έντονη βροχόπτωση χρειάστηκε να μειωθεί κατά 100 χιλιόμετρα. Έτσι οι συμμετέχοντες είχαν να αντιμετωπίσουν λιγότερες δυσκολίες στον δρόμο για την αγωνιστική τους Ιθάκη.

Στα αυτοκίνητα, η ημέρα ξεκίνησε με επεισοδιακό τρόπο, καθώς οι οργανωτές λίγο πριν την εκκίνηση της 3ης ε.δ., επέβαλλαν ποινές και πρόστιμα στους Nasser Al-Attiyah και Giniel de Villiers. Παρολαυτά ο μεγάλος κερδισμένος της ημέρας ήταν ο Nasser Al-Atiyah. Ο οδηγός από το Κατάρ είδε τον μεγάλο αντίπαλο και διώκτη του Sebastien Loeb να χάνει πολύτιμο έδαφος στη μάχη για την πρώτη θέση.

Ο Γάλλος 9 φορές πρωταθλητής ράλλυ, στα μισά της διαδρομής είχε δύο κλαταρίσματα, ενώ μετά από μηχανικό πρόβλημα στη μετάδοση το Hunter T1+, έμεινε με κίνηση στους δύο τροχούς. Το πλήρωμα των Sebastien LoebFabian Lurquin μπορεί να βρίσκεται πλέον 37’40” πίσω από την πρώτη θέση αλλά έχει ακόμη αρκετό δρόμο για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Σήμερα όμως αν μη τι άλλο τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στην Audi. Η γερμανική ομάδα είδε όλα τα πληρώματα της να πραγματοποιούν αξιόλογη εμφάνιση με μπροστάρη τον “Matador” Carlos Sainz. Ο Ισπανός 2 φορές πρωταθλητής ράλλυ κέρδισε την 20η ε.δ. της καριέρας του στο Dakar και την πρώτη για λογαριασμό της Audi. Παρά το αποτέλεσμα αυτό, το πλήρωμα των Carlos Sainz-Lucas Cruz βρίσκεται 2 ώρες μακριά από την κορυφή.

Το καλό αποτέλεσμα της Audi για την σημερινή ημέρα ολοκλήρωσαν οι οδηγοί της ομάδας Stephane Peterhansel και Mattias Ekstrom, οι οποίοι τερμάτισαν στην τρίτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Στην τρίτη θέση, κρατήθηκαν οι σταθεροί για ακόμη μία μέρα Lucio Alvarez-Armand Monleon (Toyota Hilux Overdrive), ενώ οι Giniel de Villiers–Dennis Murphy (Toyota Hilux T1+) παρά την ποινή 5 λεπτών που δέχτηκαν παρέμειναν στην τέταρτη θέση, οπότε η σημερινή ημέρα κάθε άλλο θετική μπορεί να θεωρηθεί για το πλήρωμα.

Ο γνώριμος μας από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ Yazeed Al Rajhi με συνοδηγό τον Michael Orr (Toyota Hilux Overdrive), ανέβηκε στην πέμπτη θέση στην γενική κατάταξη, χαρίζοντας χαμόγελα σε όλη την ομάδα μετά το τέλος της δύσκολής ημέρας. Το πλήρωμα των Vladimir Vasilyev-Oleg Uperenko (BMW X5), έχασε πολύτιμο έδαφος καθώς χάθηκε σε ένα σημείο της διαδρομής, παρολαυτά βρίσκεται στην έκτη θέση μπροστά από τους Martin Prokop-Viktor Chytka (Ford Raptor RS), οι οποίοι σιγά σιγά “ψαλίδισαν” την διαφορά.

Παρά τον 17ο χρόνο που σημείωσε σήμερα ο Sam Sunderland (Gas Gas), συνεχίζει να προηγείται έχοντας πίσω του στα 4 δευτερόλεπτα τον Adrien Van Beveren (Yamaha), ο οποίος ήταν και ο μεγάλος κερδισμένος της ημέρας καθώς μείωσε σχεδόν στο μηδέν την διαφορά του από την κορυφή. Την τριάδα συμπληρώνει ο Matthias Walkner (KTM).

Τις εντυπώσεις έκλεψε για ακόμη μία φορά ο Daniel Sanders (GAS GAS), ο οποίος αν και ήταν επικεφαλής της ε.δ. σταμάτησε να για να φάει… καλά διαβάσατε. Στα “δικά μας”, ο Βασίλης Μπούδρος (Husqvarna), ολοκλήρωσε την αγωνιστική ημέρα χωρίς απρόοπτα ανεβαίνοντας στην 87η θέση.

Αλλαγή είχαμε στα Quads, καθώς στην κορυφή ανέβηκε ο Pablo Copetti (Yamaha Raptor), ο οποίος είδε τον αντίπαλο του και πρωτοπόρο μέχρι εκείνη την ώρα Laisvydas Kancius (Yamaha YFM 700), να εγκαταλείπει από μηχανικά προβλήματα. Ο Alexandre Giroud (Yamaha YZF 700), ανέβηκε στην δεύτερη θέση, με τον Aleksandr Maksimov (Yamaha YFM 70R), να κλείνει την τριάδα.

Στα ελαφρά οχήματα, μπορεί η νίκη στην σημερινή διαδρομή να πήγε στους Seth Quintero-Dennis Zenz (OT3-02), οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι Francisco Lopez Contardo-Juan Pablo Latrach Vinagre (Can-Am XRS), οι οποίοι άνοιξαν και άλλο τη διαφορά τους από τους δεύτερους Sebastian Eriksson-Wouter Rosegaar (Can-Am Maverick X3) και τρίτους Pavel Lebedev-Kirill Shubin (Can-Am Maverick).

Στα SSV, οι Austin Jones-Gustavo Gugelmin (Can-Am Maverick XRS), παρά τον 4ο χρόνο που πέτυχαν αύξησαν τη διαφορά τους από τους Rodrigo Luppi De Oliveira-Maykel Justo (Can-Am Maverick XRS).

Στα φορτηγά, η μόνη αλλαγή κατά τη σημερινή αγωνιστική ημέρα ήταν η νίκη ενός διαφορετικού οδηγού για την ρωσική KAMAZ. Τον ταχύτερο χρόνο πέτυχαν οι Dmitry Sotnikov-Ilgiz Akhmetzianov-Ruslan Akhmadeev. Με την επιτυχία τους αυτή άνοιξαν την διαφορά τους στα 11’45” από τους Eduard Nikolaev-Evgeni Iakolev-Vladimir Rybakov, οι οποίοι πέτυχαν μόλις τον 7ο χρόνο. Την τριάδα της υπεροχής για την ρωσική αρμάδα της KAMAZ, συμπληρώνουν οι Andrey Karginov-Andrey Mokeev-Ivan Malkov.

Μετά την ακύρωση της ε.δ. της χθεσινής ημέρας, το Dakar Classic, συνεχίζει και αυτό τη δική του αγωνιστική περιπέτεια. Καθώς η προσπάθεια των Βαγγέλη Μπερσή-Φώτη Κουστουμπού βρίσκεται σε εξέλιξη θα επανέλθουμε αργότερα με τα αποτελέσματα του ελληνικού πληρώματος.

Η τέταρτη αγωνιστική ημέρα του Dakar, την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, περιλαμβάνει την ειδική διαδρομή Al Qaysumah > Riyadh, μήκους 465 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Το Dakar 2022 θα μπορείτε να το παρακολουθήσετε από τη συχνότητα του Eurosport, όπου κάθε βράδυ θα υπάρχει ανασκόπηση για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κάθε αγωνιστικής ημέρας.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Dailymotion και συγκεκριμένα στο: https://www.dailymotion.com/Dakar, θα υπάρχει κάθε βράδυ ξεχωριστό επεισόδιο για τα όσα έχουν συμβεί στην εκάστοτε αγωνιστική ημέρα.

Επιπρόσθετα η πλατφόρμα της Red Bull TV: https://www.redbull.com/int-en/events/dakar-rally-south-america, στην οποία μπορεί ο κάθε ένας να κάνει την εγγραφή πολύ εύκολα, θα παρέχει κάλυψη του αγώνα καθώς και πληθώρα άλλων επιλογών δίνοντας έτσι την ευκαιρία να παρακολουθήσετε όσα συμβαίνουν στο Dakar 2022.

Στον επίσημο ηλεκτρονικό ιστότοπο του Dakar, θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα για το Dakar 2022, συμμετοχές της εκάστοτε κατηγορίας, αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του αγώνα καθώς και κάθε πληροφορία που αφορά το σημαντικό αυτό γεγονός.

Μέσα από την επίσημη εφαρμογή: https://www.dakar.com/en/mobile-application του αγώνα, θα μπορείτε να “ακολουθείτε” και να ενημερώνεστε για κάθε νέο του Dakar 2022.

Ενώ οι Βαγγέλης Μπερσής-Φώτης Κουτσουμπός έχουν δημιουργήσει στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής δικτύωσης facebook, σελίδα στην οποία θα μπορείτε να βρείτε πλούσιο υλικό από την ομάδα τους, βίντεο, φωτογραφίες αλλά και νέα για τα όσα συμβαίνουν καθόλη τη διάρκεια του Dakar 2022. Σας επισυνάπτουμε το λινκ: https://www.facebook.com/Greek-Dakar-rally-team-2022-103749358768022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: DAKAR, CHARLY LOPEZ, JULIEN DELFOSSE/DPPI, SEBASTIEN LOEB, 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ