top icon
Διεθνείς αγώνες

Dakar 2022 1η ημέρα: Ο Nasser Al Attiyah με το Toyota Hilux T1+ ξεκίνησε με το δεξί τον φετινό μαραθώνιο

Μάχη βγαλμένη από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ θύμισε η πρώτη ημέρα του Dakar, με νικητή τους Nasser Al Attiyah-Matthieu Baumel με το Toyota Hilux T1+.

Το Dakar 2022, ξεκίνησε ουσιαστικά σήμερα Κυριακή 2 Ιανουαρίου, με την πρώτη ειδική διαδρομή Ha’il > Hail, μήκους 334 χιλιομέτρων, καθώς η χθεσινή ημέρα περιελάμβανε την Prologue Stage των 19 χιλιομέτρων, η οποία δεν προσμετρά στη γενική κατάταξη.

Στα αυτοκίνητα, οι Nasser Al Attiyah-Matthieu Baumel με το Toyota Hilux Τ1+, έδειξαν τι έχουν σκοπό να κάνουν στην φετινή 44η έκδοση του Dakar, αφού επικράτησαν στην εναρκτήρια διαδρομή του αγώνα, αφήνοντας στην δεύτερη θέση με διαφορά 12’44” τους Sébastien Loeb-Fabian Lurquin με το Hunter T1+, οι οποίοι ήταν κοντά στους πρωτοπόρους καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ακόμη ένας γνώριμος μας από τους αγώνες ράλλυ ο Τσέχος Martin Prokop. Έχοντας ως αγωνιστικό “όπλο” ένα Ford Raptor RS και συνοδηγό τον επίσης Τσέχο Viktor Chytka, κατάφεραν να μην χαθούν σε κανένα σημείο της διαδρομής, τερματίζοντας κάτι λιγότερο από 23 λεπτά από την κορυφή.

Οι αγωνιστικές “εκπλήξεις” είναι ένα φαινόμενο συνηθισμένο στο Dakar, κατά τη σημερινή ημέρα είχαμε αρκετές από αυτές. Στην τέταρτη θέση βρέθηκαν οι Lucio Alvarez-Armand Monleon (Toyota Hilux Overdrive), οι οποίοι οδήγησαν εκπληκτικά το ιαπωνικό όχημα. Την πέμπτη θέση κατέλαβαν οι Vladimir Vasilyev-Oleg Uperenko (BMW X5), οι οποίοι εξέπληξαν ακόμη και τους ίδιους με την οδήγηση τους.

Στην έκτη θέση βρέθηκαν οι εντυπωσιακοί και αρκετά σταθεροί με καταγωγή από την Αργεντινή, Sebastian Halpern-Bernardo Grangue (Mini John Cooper Works). Το εργοστασιακό πλήρωμα της Toyota Gazoo Racing των Giniel de VilliersDennis Murphy (Toyota Hilux T1+), ολοκλήρωσε την ημέρα στην έβδομη θέση. Την οκτάδα συμπλήρωσαν οι Jacub Przygonski-Timo Gottschalk (Mini John Cooper Works).

Τις δύο επόμενες θέσεις κλείνοντας την δεκάδα συμπλήρωσαν τα έμπειρα πληρώματα των Yazeed Al Rajhi-Michael Orr (Toyota Hilux Overdrive) και Cyril Despres-Taye Perry (Peugeot 3008 DKR).

Απογοητευτικό ήταν το ντεμπούτο του ηλεκτρικού αγωνιστικού της Audi RS Q e-tron.

Και τα τρία πληρώματα της Γερμανικής ομάδας, αντιμετώπισαν δυσκολίες. Αρχικά οι Stéphane Peterhansel-Edouard Boulanger, σταμάτησαν στο 120 χιλιόμετρο της ε.δ. έχοντας υποστεί ζημιά στον πίσω αριστερό τροχό. Το πλήρωμα των Carlos Sainz-Lucas Cruz, χάθηκε στο 239 χιλιόμετρο της διαδρομής, με αποτέλεσμα να βρίσκονται περισσότερο από 2 ώρες πίσω από τους πρωτοπόρους.

Δύσκολα τα βρήκε και το τρίτο πλήρωμα της Audi Mattias Ekstrom-Emil Bergkvis. Έχοντας ελάχιστη εμπειρία από τέτοιες συνθήκες δεν κατάφεραν να αποφύγουν λάθη που κόστισαν σε χρόνο.

Στις μοτοσυκλέτες, πρωταγωνιστής και πάλι ήταν ο Αυστραλός με το παρατσούκλι “Chucky” Daniel Sanders (GAS GAS), ο οποίος κυριάρχησε σε κάθε σημείο της διαδρομής και για δεύτερη φορά στην καριέρα του σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο σε ε.δ. στο Dakar. Πίσω του βρέθηκε με διαφορά περισσότερη των τριών λεπτών (3’07”) ο Pablo Quintanilla (HONDA), ο οποίος ήταν και ο ταχύτερος αναβάτης για την Ιαπωνική ομάδα.

Ο Matthias Walkner (KTM), κατάφερε να ξεχωρίσει από τους αναβάτες της Αυστριακής ομάδας και ολοκλήρωσε την πρώτη ειδική διαδρομή στην τρίτη θέση με διαφορά 11’06” από τον πρώτο. Ελάχιστα πίσω του βρέθηκε στην τέταρτη θέση ο Adrien Van Beveren (Yamaha).

Αρκετοί από τους διεκδικητές του φετινού Dakar, όπως οι Kevin Benavides (KTM), Toby Price (KTM), Joan Barreda (HONDA), Ricky Brabec (HONDA) αντιμετώπησαν δυσκολίες καθώς υπήρχαν αρκετές “ροδιές” στην διαδρομή, κάνοντας την πλοήγηση αρκετά δύσκολη. Παρολαυτά ο αγώνας έχει πολύ δρόμο μέχρι το τέλος.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Βασίλη Μπούδρου (Husqvarna), στην 99η θέση έχει βρεθεί ο Έλληνας αναβάτης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ειδικής διαδρομής, καθόλου άσχημα αν αναλογιστούμε ότι είναι η πρώτη του εμφάνιση στο Dakar.

Στα Quads, ταχύτερος στην εναρκτήρια διαδρομή του αγώνα ήταν ο Λιθουανός Laisvydas Kancius (Yamaha YFM 700), ο οποίος πέτυχε την πρώτη του νίκη σε ε.δ. σε Dakar. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Χιλιανός Giovanni Enrico (Yamaha Raptor 700), με τον Αμερικανό Pablo Copetti (Yamaha Raptor), να συμπληρώνει την τριάδα. Ο χθεσινός νικητής του “Prologue” Manuel Andujar (Yamaha YFM 700 R), βρίσκεται στην δέκατη θέση σχεδόν 42 λετπά πίσω από την κορυφή και θα χρειαστεί να κάνει την αντεπίθεση του.

Στα ελαφρά οχήματα, τον ταχύτερο χρόνο πέτυχαν οι Seth Quintero-Dennis Zenz (OT3-02), με τους Francisco Lopez Contardo-Juan Pablo Latrach Vinagre (Can-Am XRS), να τερματίζουν λιγότερο από δύο λεπτά πίσω τους στη δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση σχεδόν 8 λετπα από την κορυφή βρίσκονται οι Sebastian Eriksson-Wouter Rosegaar (Can-Am Maverick X3).

Στα SSV, οι Marek Goczal-Lukasz Laskawiec που για πολλούς αποτελούν το “φαβορί” στην συγκεκριμένη κατηγορία αντιμετώπισαν από νωρίς προβλήματα με την πλοήγηση και έχασαν περισσότερ από μία ώρα μέχρι να φτάσουν στον τερματισμό. Στον αντίποδα, ταχύτεροι όλων ήταν οι Πολωνοί Aron Domzala-Maciej Marton (Can-Am Maverick XRS), οι οποίοι και οδηγούν την αρχική κούρσα του Dakar, έχοντας πίσω τους στη δεύτερη θέση, τους Austin Jones-Gustavo Gugelmin (Can-Am Maverick XRS).

Στα φορτηγά, έκπληξη δεν αποτέλεσε για ακόμη μία φορά η κυριαρχία της ρωσικής KAMAZ, αλλά η παρουσία στην τρίτη θέση ενός άλλου κατασκευαστή. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ταχύτεροι όλων στην πρώτη ε.δ. ήταν οι Dmitry Sotnikov-Ilgiz Akhmetzianov-Ruslan Akhmadeev (KAMAZ), με τους Eduard Nikolaev-Evgeni Iakolev-Vladimir Rybakov (KAMAZ), να βρίσκονται μία ανάσα πίσω τους στα 31 δευτερόλεπτα. Η έκπληξη ήρθε από το πλήρωμα των Ales Loprais-Petr Pokora-Jaroslav Valtr (Praga V45 DKR), οι οποίοι μπήκαν “σφήνα” στην τρίτη θέση χωρίζοντας την KAMAZ στις θέσεις 1-2, 4-5.

Για το Dakar Classic, στο οποίο αγωνίζονται οι Βαγγέλης Μπερσής-Φώτης Κουτσουμπός με Mitsubishi Pajero Evolution, το ελληνικό πλήρωμα πραγματοποιεί ένα πολύ καλό ξεκίνημα στην πρώτη ουσιαστικά ημέρα του αγώνα καθώς βρίσκεται στην 60η θέση ανάμεσα σε 142 πληρώματα από όλο τον κόσμο. Έχοντας εκμεταλλευτεί την μεγάλη τους εμπειρία από τους αγώνες Rally Raid, μάχονται για την είσοδο στους πρώτους 50 και γιατί όχι και ψηλότερα.

Στην πρώτη θέση του Dakar Classic βρίσκεται το Ιταλικό πλήρωμα των Andrea Alfano-Simona Morosi-Luca Macrini (Unimog). Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το πλήρωμα των Christian Almansa-Javier Monje-Carlo Miniotti (Egipcio), ενώ την τριάδα κλείνει το πλήρωμα των Ernst Amort-Adolf Ruhaltinger (Peugeot 504 Coupe).

Η δεύτερη αγωνιστική ημέρα του Dakar, τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, περιλαμβάνει την ειδική διαδρομή Hail > Al Artawiyah, μήκους 339 χιλιομέτρων.

Το Dakar 2022 θα έχετε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσετε από τη συχνότητα του Eurosport, όπου κάθε βράδυ θα υπάρχει ανασκόπηση για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κάθε αγωνιστικής ημέρας.

Επιπρόσθετα η πλατφόρμα της Red Bull TV: https://www.redbull.com/int-en/events/dakar-rally-south-america, στην οποία μπορεί ο κάθε ένας να κάνει την εγγραφή πολύ εύκολα, θα παρέχει κάλυψη του αγώνα καθώς και πληθώρα άλλων επιλογών δίνοντας έτσι την ευκαιρία να παρακολουθήσετε όσα συμβαίνουν σε “πρώτο πλάνο”.

Στον επίσημο ηλεκτρονικό ιστότοπο του Dakar, θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα για το Dakar 2022, συμμετοχές της εκάστοτε κατηγορίας, αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του αγώνα καθώς και κάθε πληροφορία που αφορά το σημαντικό αυτό γεγονός.

Μέσα από την επίσημη εφαρμογή: https://www.dakar.com/en/mobile-application του αγώνα, θα μπορείτε να “ακολουθείτε” και να ενημερώνεστε για κάθε νέο του Dakar 2022.

Ενώ οι Βαγγέλης Μπερσής-Φώτης Κουτσουμπός έχουν δημιουργήσει στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής δικτύωσης facebook, σελίδα στην οποία θα μπορείτε να βρείτε πλούσιο υλικό από την ομάδα τους, βίντεο, φωτογραφίες αλλά και νέα για τα όσα συμβαίνουν καθόλη τη διάρκεια του Dakar 2022. Σας επισυνάπτουμε το λινκ: https://www.facebook.com/Greek-Dakar-rally-team-2022-103749358768022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: DAKAR

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ