top icon
Επικαιρότητα

Το φουτουριστικό Mercedes F015 Luxury in Motion

Ή, αλλιώς, ένα κινητό, πάνω σε τέσσερις ρόδες, εργαστήριο νέων εφαρμογών, με σημείο αναφοράς την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης.

Ή, αλλιώς, ένα κινητό, πάνω σε τέσσερις ρόδες, εργαστήριο νέων εφαρμογών, με σημείο αναφοράς την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές σπουδές της φετινής χρονιάς, καθώς κάτω από τις, αναμφίβολα, πρωτοποριακές γραμμές του πρωτοτύπου F015 Luxury in Motion της Mercedes, κρύβονται εφαρμογές και τεχνολογίες άμεσα συνδεδεμένες με το μέλλον της αυτοκίνησης. Και ειδικότερα, με την τεχνολογία «αυτόνομης οδήγησης», που δειλά δειλά αρχίζει να μπαίνει στην 4τροχη πραγματικότητα. Τι νέο, λοιπόν, μας φέρνει η συγκεκριμένη σπουδή των Γερμανών, που μετά την «Consumer Electronics Show» του Λ. Βέγκας μεταφέρθηκε στη διεθνή έκθεση αυτοκινητου του Detroit;

Σύμφωνα με τον CEO της Mercedes, Dr Dieter Zetsche, το F015 Luxury in Motion «δίνει μια νέα διάσταση στον ρόλο των αυτοκινήτων μετατρέποντας τα από απλά μεταφορικά μέσα σε κινητούς χώρους διαβίωσης». Με μήκος 5,22 μ. και εντυπωσιακό μεταξόνιο 3,61 μ. (σημ.: μεγαλύτερο κατά 440 χλστ. σε σχέση με εκείνο της «μακριάς» S-Class!), το F015 είναι κατασκευασμένο από ελαφριά και υψηλής αντοχής υλικά, όπως είναι το αλουμίνιο και τα ανθρακονήματα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να βάρος του να είναι μικρότερο κατά 40% σε σχέση με σημερινά μοντέλα της αγοράς με αντίστοιχες διαστάσεις. Σχεδιαστικά, το 4θυρο πρωτότυπο των Γερμανών εντυπωσιάζει με την ιδιαίτερα αεροδυναμική κλίση της οροφής αλλά και με τις πόρτες, οι οποίες ανοίγουν… ανάποδα σε γωνία 90 μοιρών για ευκολότερη πρόσβαση στο εσωτερικό, κάτι που έχει ως απουσία την παντελή απουσία κεντρικής κολώνας (B pillar).

Σε ότι αφορά στον high tech εσωτερικό διάκοσμο F015 Luxuryin Motion, την παράσταση δεν κλέβουν μόνο τα τέσσερα ανεξάρτητα καθίσματα, τα οποία μπορούν να περιστραφούν πλήρως τοποθετώντας τους επιβάτες του οχήματος σε μια «face to face» διάταξη όταν το όχημα κινείται αυτόνομα, αλλά συγχρόνως τόσο οι 6 στο σύνολο οθόνες ελέγχου των ποικίλων λειτουργιών του, με δυνατότητα ελέγχου μέσω αφής και… όρασης, όσο και πολλά από τα ίδια τα υλικά της φουτουριστικής καμπίνας του (ξύλο καρυδιάς, «γυμνό» μέταλλο, δέρμα και γυαλί). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως όταν το αυτοκίνητο κινείται αξιοποιώντας την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, το σύστημα διεύθυνσης «τραβιέται» στο εσωτερικό του ταμπλό αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την αίσθηση ευρυχωρίας στην ψηφιακά διαδραστική καμπίνα του F015 Luxuryin Motion.

Ασφαλώς, ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον αναφορικά με τις εφαρμογές και τεχνολογίες που σχετίζονται τόσο με το αυτόνομο σύστημα οδήγησης, όσο ασφαλώς και με το κινητήριο σύστημα του οχήματος. Σε ότι αφορά στο πρώτο, οι ιθύνοντες της γερμανικής εταιρείας έχουν εφοδιάσει το πρωτοποριακό F015 Luxury in Motion με μια πλειάδα αισθητήρων και ραντάρ ικανών να ανιχνεύσουν ανά πάσα στιγμή το… πεδίο τόσο στο εμπρός και το πίσω μέρος, όσο και στο πλάι. Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Εξέλιξης της Mercedes, Dr Thomas Weber, «η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης του F015 Luxury in Motion απαλλάσσει τον χειριστή από το περιττό άγχος όταν οι συνθήκες οδήγησης δεν είναι ευχάριστες, προσφέροντας του τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πιο ποιοτικά το χρόνο που με τον τρόπο αυτό εξοικονομείται προς όφελος του». Από εκεί και πέρα, την κίνηση του «αυτόνομου» F015 LuxuryinMotion έχουν αναλάβει ένα σύστημα κυψελών υδρογόνου, το οποίο αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες με ισχύ 136 ίππων έκαστος, οι οποίοι μεταφέρουν την ισχύ τους, ο κάθε ένας ξεχωριστά, στους πίσω τροχούς. Συνδυαστικά, η ισχύς φτάνει τους 272 ίππους και η ροπή τα 400 σχεδόν Nm, τιμές που εξασφαλίζουν, σύμφωνα με την Mercedes, επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο μόλις 6,7 δλ. και τελική ταχύτητα 200 χλμ./ώρα. Αξίζει να προσθέσουμε πως η χωρητικότητα της δεξαμενής αποθήκευσης του υδρογόνου, το οποίο «φυλάσσεται» σε πίεσης 700 bar, έχει χωρητικότητα 5,4 λίτρα, τιμή που εξασφαλίζει στο F015 LuxuryinMotionμια αυτονομία που υπερβαίνει τα 1.000 χλμ._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ