top icon
Επικαιρότητα

Νέος τρόπος αξιολόγησης από το Euro NCAP

Από σήμερα το Euro NCAP βρίσκεται πιο κοντά στους στόχους του για «ασφαλή αυτοκίνητα», με την ανακοίνωση του νέου τρόπου αξιολόγησης και βαθμολόγησης.

Από σήμερα το Euro NCAP βρίσκεται πιο κοντά στους στόχους του για «ασφαλή αυτοκίνητα», με την ανακοίνωση του νέου τρόπου αξιολόγησης και βαθμολόγησης από τον Οργανισμό. Από τη στιγμή που θα ισχύσει το νέο σύστημα το 2009, τα αυτοκίνητα που θα περνάνε από το Euro NCAP θα δέχονται σκληρότερους ελέγχους ενώ ταυτόχρονα τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων θα είναι πολύ πιο κατανοητά στο ευρύ κοινό. Επίσης, ανακοινώνεται και ένας μεγαλεπήβολος στόχος προς τους κατασκευαστές: η επίτευξη των πέντε αστεριών δεν θα είναι πλέον δυνατή εάν τα οχήματά τους δεν διαθέτουν ESC (Electronic Stability Control).
 
Σύμφωνα με το νέο τρόπο αξιολόγησης, προβλέπεται η αντικατάσταση των αστεριών στους επιμέρους τομείς που ισχύει από το 1997, με μία συνολική αξιολόγηση σε κλίμακα επίσης πέντε αστέρων. Με τον τρόπο αυτό το Euro NCAP πιστεύει πως θα είναι απλούστερο για τους καταναλωτές να εκτιμήσουν με τη σειρά τους το πόσο ασφαλές είναι το εκάστοτε αυτοκίνητο που σκέπτονται να επιλέξουν. Η συνολική βαθμολόγηση θα προκύπτει από τέσσερις επιμέρους τομείς οι οποίοι θα είναι: Ενήλικοι Επιβάτες, Ανήλικοι Επιβάτες, Προστασία για τους Πεζούς και Συστήματα Ασφάλειας, που αποτελεί μια νέα κατηγορία. Μέσω αυτού του νέου τομέα αξιολογήσεων σχετικά με τα συστήματα ασφάλειας, το Euro NCAP θα μπορεί να ελέγχει τα νέα συστήματα και τις τεχνολογίες ενεργούς ασφάλειας, τα οποία παίζουν ολοένα και αυξανόμενο ρόλο στην αποφυγή ή τουλάχιστον στον περιορισμό των ατυχημάτων.
 
Όπως γίνεται κατανοητό, τα οχήματα προκειμένου να επιτύχουν ένα συνολικά υψηλό βαθμό αξιολόγησης, θα πρέπει να αξιολογούνται αντίστοιχα υψηλά στους επιμέρους τομείς. Και ειδικότερα, θα είναι αδύνατον για κάποιο κατασκευαστή να πάρει πέντε αστέρια εάν το εκάστοτε ελεγχόμενο όχημά του δεν διαθέτει στην πλειονότητα των εκδόσεών του και στο βασικό τους εξοπλισμό το σύστημα ESC. Σύμφωνα με τις στατιστικές, αποκαλύπτεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης.
 
Ο Δρ. Michiel Van Ratingen, Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP δηλώνει σχετικά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το νέο σύστημα αξιολόγησης θα αποτελέσει πρόκληση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ταυτόχρονα όμως είναι και μία καλή ευκαιρία να ανταμειφθούν όσες από αυτές εργάζονται σκληρά στον τομέα της ασφάλειας. Ο Οργανισμός μας επιθυμεί να βρίσκεται μέσα στις εξελίξεις προκειμένου να εξασφαλίζει στους καταναλωτές τη βεβαιότητα της εγκυρότητας και της ασφάλειας των αποτελεσμάτων μας».
 
Τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με το νέο τρόπο αξιολόγησης θα αρχίσουν να δημοσιεύονται από το Φεβρουάριο του 2009. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν ότι τα οχήματα που ελέγχονται θα έχουν περάσει από σκληρότερους ελέγχους προκειμένου να αποκτήσουν την πιστοποίησή του Euro NCAP. Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τις αξιολογήσεις στους επιμέρους τομείς, όπως για παράδειγμα στην Προστασία των Ανηλίκων, θα μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.euroncap.com, όπου θα αναρτώνται όλες οι επιμέρους βαθμολογήσεις.
 
Το Euro NCAP έχει ξεκινήσει επίσης τον έλεγχο των καθισμάτων στα οχήματα που υπόκεινται σε δοκιμές πρόσκρουσης το 2008. Από το 2009 τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών θα ενσωματώνονται αυτόματα στον τομέα της Ασφάλειας Ενηλίκων. Τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, θα ανακοινωθούν στις 26 Νοεμβρίου 2008, σε μία ειδική εκδήλωση που θα γίνει στο Thatcham, στο «Motor Insurance Repair Research Centre» της Μ. Βρετανίας.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ