top icon
Επικαιρότητα

Φρένο από Κογκρέσο σε GM, Ford, Chrysler

Οι απεγνωσμένες εκκλήσεις των Big Three του Ντιτρόιτ δεν έπιασαν, προς το παρόν, τόπο.

Τα golden boys των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών απέτυχαν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας του Κογκρέσου, με αποτέλεσμα το αίτημά τους για οικονομική ενίσχυση ύψους 25 δισ. δολαρίων να βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική απόρριψη.
 
Ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς, οι εκπρόσωποι της GM, της Ford και της Chrysler, δεν έπεισαν για τη δυνατότητα των εταιρειών τους να αποφύγουν την πτώχευση ακόμη και αν τους δοθεί το σημαντικό αυτό ποσό.
 
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ριντ, και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, υποστήριξαν ότι οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να παρουσιάσουν στις αρχές Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την ημέρα των Ευχαριστιών, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιωσιμότητας.
 
«Μέχρι να μας δείξουν το σχέδιο τους, δεν μπορούμε να τους δείξουμε τα χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Πελόσι. Η GM έχει ανακοινώσει ότι προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση χρειάζεται πάνω από 10 δισ. δολάρια, ενώ η Ford και η Chrysler ζητούν από 7 δισ.
 
Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος, είναι ότι μία στις 10 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ είναι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένη με τον κλάδο του αυτοκινήτου. Αν οι τρεις μεγάλοι καταρρεύσουν, εκτιμάται ότι στον πρώτο χρόνο θα χάσουν τη δουλειά τους περίπου 3 εκατ. εργαζόμενοι.
 
Στην Ευρώπη τόσο οι αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και οι κυβερνήσεις δείχνουν να κρατούν στάση αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θεωρείται δεδομένο, πάντως, ότι αν εγκριθεί το σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών τότε θα ληφθούν μέτρα από την ΕΕ για τη στήριξη των ευρωπαίων κατασκευαστών.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ