top icon
Αγώνες

WRC: Με Citroen o Kubica!

Πλέον, είναι και επίσημο! Ο Robert Kubica θα λάβει μέρος στο WRC-2 οδηγώντας για λογαριασμό της Citroen, και συγκεκριμένα ένα DS3 RRC!

Όπως σας είχαμε πληροφορήσει εδώ και αρκετούς μήνες, ο Robert Kubica βρισκόταν μία ανάσα από την μεγαλύτερη εμπλοκή του στους αγώνες Ράλλυ. Όπερ και εγένετο, με τον Πολωνό πρώην πιλότο της Renault F1 να ανακοινώνει και επίσημα την εμπλοκή του, οδηγώντας μάλιστα ένα Citroen DS3 RRC. Η έκπληξη δεν είναι η επιλογή του Kubica αναφορικά με το αυτοκίνητο, αφού είναι γνωστό ότι βρισκόταν ανάμεσα σε Citroen και Ford, αλλά το γεγονός ότι θα ακολουθήσει αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ και συγκεκριμένα την κατηγορία WRC-2, αντί για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όπως ανέφεραν οι πληροφορίες! Για όσους δεν θυμούνται, πρόκειται για το θεσμό που αντικατέστησε την κατηγορία SWRC, δηλαδή αυτή με αυτοκίνητα προδιαγραφών S2000.

Το πρόγραμμα του Kubica για το 2013 θα ξεκινήσει παρόλα αυτά από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ, αφού θα λάβει μέρος στο Ράλλυ των Κανάριων Νήσων, τρίτο γύρο του θεσμού, έτσι ώστε να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για την πρώτη του συμμετοχή στο WRC-2, στο Ράλλυ Πορτογαλίας. Ο Πολωνός, είχε οδηγήσει για λογαριασμό της Citroen στα τέλη του προηγούμενου έτους, όταν και είχε λάβει σε δύο ασφάλτινους γύρους του Γαλλικού Πρωταθλήματος με μία Citroen C4 WRC, κερδίζοντας μάλιστα τον έναν από τους δύο. «Είχα δύο διαφορετικές επιλογές πριν πάρω την οριστική μου απόφαση, τις οποίες και ζύγισα πριν αποφασίσω. Με την Citroen είχαμε κρατήσει επαφές μετά την συνεργασία μας πέρσι και υπήρχε η επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία και από τις δύο πλευρές. Τώρα είμαι πολύ χαρούμενος που θα επιστρέψω στη δράση και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο. Η συμμετοχή μου στο Ράλλυ Κανάριων Νήσων θα είναι μία ενδιαφέρουσα πρόκληση για μένα. Ανυπομονώ να αγωνιστώ και πάλι, χωρίς όμως να έχω θέσει συγκεκριμένους στόχους. Έχω πολλά να μάθω ακόμα στους αγώνες Ράλλυ και για να γίνει αυτό θα πρέπει να πραγματοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερα αγωνιστικά χιλιόμετρα».
Μετά από τη συμμετοχή του στα Κανάρια Νησιά, ο Kubica θα βρεθεί στην Πορτογαλία για τον πρώτο από τους συνολικά επτά γύρους του WRC που θα λάβει μέρος με το DS3 RRC. Μάλιστα, από την Citroen δεν απέκλεισαν το γεγονός να οδηγήσει και σε άλλους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, πέρα από αυτούς του WRC. Το DS3 RRC, σε σχέση με το αυτοκίνητο προδιαγραφών WRC, διαθέτει μικρότερα αεροδυναμικά βοηθήματα, αλλά και μικρότερο στόμιο του τούρμπο, με αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές ισχύος και ροπής. Από εκεί και πέρα, το αυτοκίνητο του Kubica θα διαθέτει μετά από σχετική άδεια της FIA, ένα ειδικά σχεδιασμένο κιβώτιο, με τον επιλογέα των σχέσεων να έχει τη μορφή πεταλούδας που συναντούσαμε στην παλιότερη γενιά αυτοκινήτων προδιαγραφών WRC, και μάλιστα τοποθετημένη στην αριστερή πλευρά της κολώνας του τιμονιού. Αυτό συνέβη λόγω του τραυματισμού του Kubica στο δεξί του χέρι, το οποίο ακόμα δεν διαθέτει πλήρη κινητική δυνατότητα, ούτε αντίστοιχη δύναμη.
Φυσικά, ικανοποιημένος ήταν ο Yves Matton μετά από αυτή την ανακοίνωση. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που έχουμε για το 2013 τον Robert στην ομάδα μας. Με την υποστήριξη των χορηγών του, είμαστε σε θέση να του προσφέρουμε ένα πρόγραμμα σε αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, και μάλιστα σε ένα αυτοκίνητο που η συμπεριφορά του και ο τρόπος οδήγησης του είναι πολύ κοντά σε αυτά των προδιαγραφών WRC. Η αποφασιστικότητα του Robert αποτελεί παράδειγμα για όλους εμάς εδώ στη Citroen και είμαστε υπερήφανοι που συνδέουμε την εικόνα της ομάδας μας με μία τόσο σπουδαία προσωπικότητα. Επίσης, πρέπει να ευχαριστήσουμε και τη FIA, η οποία μας επέτρεψε να αλλάξουμε την ομολογκασιόν σχετικά με το κιβώτιο για να μπορέσει ο Robert να αγωνιστεί.»

Αναμφίβολα, η σχετική είδηση είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για το WRC, αφού σίγουρα η παρουσία του Kubica αναβαθμίζει το θεσμό, ενώ είναι δεδομένο ότι θα προσελκύσει ενδιαφέρον από μέσα και θεατές που δεν έχουν τόσο άμεση εμπλοκή με τους αγώνες Ράλλυ. Πάντως, οι πρώτες φήμες γύρω από τον Πολωνό έχουν ήδη ξεκινήσει, με κάποιους να θεωρούν πολύ πιθανή την παρουσία του σε κάποιον ασφάλτινο αγώνα του θεσμού μέσα στη χρονιά με Citroen DS3, αλλά προδιαγραφών WRC._Π.Τ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ