top icon
Επικαιρότητα

Ομπάμα, ο “πράσινος” πρόεδρος

Στο πλευρό της Καλιφόρνια τάχθηκε ο Ομπάμα, υποστηρίζοντας τη θέσπιση αυστηρών ορίων στις εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα.

Προς την κατεύθυνση υιοθέτησης αυστηρότερων ορίων για τις εκπομπές ρύπων από τα οχήματα, κινούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την ηγεσία του Μπάρακ Ομπάμα. Ο νέος πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την επιτροπή περιβαλλοντικής προστασίας (EPA) να επανεξετάσει το αίτημα της πολιτείας της Καλιφόρνια, η οποία επιθυμεί να θέτει μόνη της περιοριστικούς όρους στην κυκλοφορία ρυπογόνων αυτοκινήτων.
 
Η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους είχε απορρίψει το σχετικό αίτημα, υποστηρίζοντας ότι τα όρια πρέπει να καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο. Η ανακοίνωση της απόφασης της EPA θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες, αναμένεται όμως να είναι πλέον υπέρ της πολιτείας της Καλιφόρνια, η οποία έχει τους αυστηρότερους περιορισμούς παγκοσμίως.
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα γίνουν όμηροι των διαρκώς ελαττούμενων πόρων, των εχθρικών καθεστώτων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Έφτασε η στιγμή να πάρουμε σκληρές αποφάσεις», δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα από το Λευκό Οίκο.
 
Με το μέρος της Καλοφόρνια έχουν ταχθεί άλλες 13 πολιτείες των ΗΠΑ. Τα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν την απόφαση του Ομπάμα ως την πρώτη ένδειξη ανατροπής της πολιτικής του Τζορτζ Μπους στον τομέα της κλιματικής αλλαγής.
 
Ο Ομπάμα έδωσε παράλληλα εντολή στο υπουργείο Μεταφορών για επιβολή αυστηρότερων ορίων κατανάλωσης καυσίμου στα αυτοκίνητα που θα κατασκευαστούν από το 2011 και έπειτα. Ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε το 2007, αλλά δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά από την κυβέρνηση Μπους, προβλέπει ότι όλα τα νέα αυτοκίνητα και φορτηγά που θα κατασκευάζονται το 2020 θα πρέπει να καταναλώνουν 6,75 λίτρα/100 χλμ._Κ.Μπ.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ