top icon
Αγώνες

Ζήτημα Pirelli: Διερεύνηση από τη FIA και για τη Ferrari

Ο θόρυβος για τις δοκιμές της Pirelli με τη Mercedes συνεχίζεται, ενώ η FIA ζήτησε αποσαφήνιση και από τη Ferrari για τις αντίστοιχες δικές της με τη μεγάλη εταιρεία ελαστικών.

Ο θόρυβος για τις δοκιμές της Pirelli με τη Mercedes συνεχίζεται, ενώ η FIA ζήτησε αποσαφήνιση και από τη Ferrari για τις αντίστοιχες δικές της με τη μεγάλη εταιρεία ελαστικών.
 
Το όλο θέμα ξεκίνησε από το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου στο πριγκιπάτο, όταν μαθεύτηκε πως η Mercedes χρησιμοποιώντας το φετινό μονοθέσιο (W04) διεξήγαγε δοκιμές εξέλιξης εκ μέρους της Pirelli στην πίστα του Μοντμελό, μετά το Ισπανικό Grand Prix. Αμέσως, η Ferrari και Red Bull δημοσιοποίησαν ένσταση προς την FIA, αιτούμενες την αποσαφήνιση του ζητήματος. Τα αποτελέσματα του Monaco δεν αμφισβητήθηκαν, καθώς είχαν ήδη επισημοποιηθεί και άλλωστε δεν συνδέονταν με το παραπάνω περιστατικό.
 
Η συμφωνία της Pirelli με τη FIA δίνει το δικαίωμα στην ιταλική εταιρεία ελαστικών να πραγματοποιεί δοκιμές με όποια ομάδα θελήσει, για λόγους ασφαλείας και έως 1.000 χιλιόμετρα. Από την Mercedes λένε σε όλους τους τόνους πως τα ελαστικά ήταν χωρίς σήμανση και είχαν να κάνουν μόνο με τους νέους τύπους που θα χρησιμοποιηθούν στις ελεύθερες δοκιμές του Καναδικού Grand Prix και αν εγκριθούν θα δώσουν το «παρών» στο Silverstone.
 
H FIA όμως κάλεσε και τη Ferrari για διερεύνηση, προκειμένου να εξεταστεί αν παραβιάστηκαν κάποιοι κανονισμοί στη διάρκεια δοκιμών της Pirelli στη Βαρκελώνη, όπου χρησιμοποιήθηκε το μονοθέσιο του 2011. Το θέμα των ελαστικών συνεχίζει να συντηρείται, αν και στο βάθος δεν διαφαίνονται τιμωρίες και αφαιρέσεις βαθμών, αφού δεν είναι κι εύκολο να διαπιστωθεί τι ακριβώς είναι παράνομο και τι όχι.
 
Μάλλον θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος ολόκληρο το θέμα των ιδιωτικών δοκιμών, σε όλα τα επίπεδα, αφού από του χρόνου θα έχουμε και τους turbo κινητήρες. Άλλωστε, οι περιορισμοί δεν έχουν δώσει μέχρι τώρα κάποια σημαντικά αποτελέσματα: Οι ισχυροί της περιόδου προ του περιορισμού παραμένουν το ίδιο ισχυροί, ενώ και οι λιγότερο ισχυροί δε φαίνεται να έχουν βελτιώσει τη θέση τους έναντι του ανταγωνισμού. Με άλλα λόγια, το παιχνίδι δεν είναι δικαιότερο από πριν, καθώς οι όποιες απαγορεύσεις δεν άλλαξαν τους συσχετισμούς…
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ