top icon
Αγώνες

Έφυγε από τη ζωή ο Max Mosley

O πρώην πρόεδρος της FIA, Max Mosley, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

O Max Mosley ήταν ο πρόεδρος της FIA για 16 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1993 έως και το 2009.

Ο Βρετανός ξεκίνησε την καριέρα του ως ερασιτέχνης οδηγός αγώνων, και αφού ανέλαβε διάφορους διοικητικούς ρόλους στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένης της Formula 1, είχε τρεις θητείες ως πρόεδρος της FIA, πριν αποχωρήσει το 2009.

Ο Bernie Ecclestone, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Formula 1 και πρώην συνεργάτης του Max Mosley, επιβεβαίωσε τα δυσάρεστα νέα στο BBC Sport, λέγοντας τα εξής:

«Είναι σαν να χάνεις την οικογένεια, σαν να χάνεις έναν αδερφό. Ο Max έκανε πολλά καλά πράγματα όχι μόνο για το μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά και για την αυτοκινητοβιομηχανία.»

Προς το παρόν η αιτία του θανάτου του δεν έχει καταστεί γνωστή.

Max Mosley, o συνιδρυτής της March

H αρχική σκέψη, που ωρίμασε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ήταν να οργανωθεί στη F1 ένα ακόμη βρετανικό team, με πρότυπο την πανίσχυρη Lotus του Colin Chapman. Οι καιροί τότε ήταν διαφορετικοί και στα GP μπορούσαν ακόμη να υφίστανται ομάδες που δεν κατασκεύαζαν δικό τους αυτοκίνητο, αλλά αγωνίζονταν συνήθως με μονοθέσια της Cooper, της Brabham και της Lotus. Aκριβώς τότε, το 1969, μία από αυτές, η Tyrrell, κατάφερε άνετα να πάρει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τα μονοθέσια της Matra.

Για τους Max Mosley και Alan Rees, ιδρυτές της March μαζί με τους Graham Coacer και Robin Heard, το γεγονός εκείνο είχε μεγάλη σημασία. H νέα εταιρεία, που το όνομά της προήλθε από τα αρχικά των τεσσάρων μελών της, υποσχέθηκε μεγάλες στιγμές σε όσους αγοράσουν τα μονοθέσιά τους. Tο μήνυμα πέρασε, παρά το γεγονός ότι μόνον ο ένας, ο Alan Rees, είχε αγωνιστική εμπειρία από τη F1 και όχι σπουδαία: είχε τερματίσει 9ος, με ένα Cooper στο βρετανικό Grand Prix του 1967. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε κανέναν τους να γράψει, από εκεί και έπειτα, τη δική του ιστορία στο θεσμό.

O Max Mosley ήταν εκείνος που τα κατάφερε καλύτερα από όλους στο τέλος, μία προσωπικότητα με μεγάλες διοικητικές ικανότητες, που τις ημέρες που ξεκινούσε το ταξίδι της March στους αγώνες ήταν ήδη αναγνωρισμένος ως διοικητικός παράγοντας στη F2.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ