Το μουσείο κλασικού αυτοκινήτου «Φαέθων» στεγάζει τις πενήντα τετράτροχες «καλλονές» της προσωπικής του συλλογής του κ. Γιώργου Χρυσανθακόπουλου.
Το μουσείο κλασικού αυτοκινήτου «Φαέθων» λειτουργεί από το 2002, όταν ο συλλέκτης κ. Γιώργος Χρυσανθακόπουλος αποφάσισε, σε ιδιόκτητο χώρο έκτασης 50.000 τ.μ. στη Μαλακάσα, να στεγάσει τις πενήντα τετράτροχες «καλλονές» της προσωπικής του συλλογής.
Ανάμεσά τους βρίσκονται και σπάνια ως προς τον προκάτοχό τους «κομμάτια», όπως η Chevrolet Camaro του Αλέξανδρου Ωνάση, η Dodge του εκτελεσθέντος από τη «17 Νοέμβρη» Ρίτσαρντ Γουέλς και το προσωπικό αυτοκίνητο της Μαντάμ Τισό (ιδρύτριας του διασήμου μουσείου κέρινων ομοιωμάτων). Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι στο «Φαέθων» βρίσκεται και η Μercedes του «πρωθυπουργού» της χούντας Ανδρουτσόπουλου, ενώ την τελευταία στιγμή «χάλασε» η συμφωνία εξαγοράς από τον κ. Χρυσανθακόπουλο του αυτοκινήτου μέσα στο οποίο βρισκόταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν έγινε η απόπειρα δολοφονίας του. Πέρα από αυτά, το «Φαέθων» διαθέτει και άλλα λαμπρά τετράτροχα του παρελθόντος, όπως Jaguar XK 120, Rolls-Royce, BMW Isetta, Ford Model A, Rover P4, Porsche 914, Willys Overland Jeep, που είναι μόνο μερικά από αυτά. Φυσικά, το «κυνήγι» νέων διακεκριμένων μελών του μουσείου δε σταματά εδώ, αφού ο ιδιοκτήτης του σκοπεύει να εμπλουτίσει το χώρο και με κάποια ξεχωριστά δημιουργήματα της ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας των παρελθουσών δεκαετιών, όπως λεωφορεία και φορτηγά εξαιρετικά σπάνια στις ημέρες μας.
Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στον τροχό της εξέλιξής του, με αποτέλεσμα τη συνεχή βελτιστοποίηση των υπηρεσιών, αλλά και των ποιοτικών αναζητήσεων του Τεχνολογικού Μουσείου «Φαέθων». Πλέον, δεν εντυπωσιάζει μόνο με την ποιότητα των εκθεμάτων του, αλλά και με τον τρόπο που οι συντελεστές του αντιμετωπίζουν την έννοια «μουσείο». Δε σταματούν σε ό,τι έχουν κάνει ως τώρα, αλλά προχωρούν και παρακάτω: σε λίγο καιρό οι επισκέπτες του θα θαυμάζουν μια εκπληκτική σε ποσότητα και ποιότητα συλλογή διαχρονικών ρολογιών, που θα διαθέτουν το δικό τους εκθεσιακό χώρο. Και πέρα από τις ενότητες που είναι αφιερωμένες στη φυσική και τις τηλεπικοινωνίες, θα λειτουργήσει στο μέλλον και ένα πρωτοποριακό θεματικό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Στους εξωτερικούς χώρους θα υπάρχει ο τομέας αμυντικού υλικού, με τεθωρακισμένα και μαχητικά αεροπλάνα που υπηρέτησαν στη χώρα μας. Ακόμη, στο μουσείο λειτουργεί μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμου που προορίζεται για τις ανάγκες κίνησης των εκθεμάτων του, ενώ το σύγχρονο design και η κλασική κουλτούρα συνδυάζονται σε δύο πρωτότυπα που ολοκλήρωσε το μουσείο, βασισμένα στο πλαίσιο ενός VW Karmann-Ghia και ενός «Σκαραβαίου».
Μεσοπρόθεσμα το μουσείο, αφού ολοκληρώσει την λειτουργία όλων των τμημάτων του, θα υλοποιήσει τη νέα επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεών του, καθώς και των εκθεμάτων του, για την δημιουργία πρόσθετων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων με σκοπό την επιμόρφωση σπουδαστών και μηχανικών στους τομείς σχεδίασης-ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών για την κατασκευή συστημάτων προστασίας του περιβάλλοντος, εξοικονόμησης ενέργειας και εξέλιξης του υβριδικού αυτοκινήτου του μέλλοντος.
Το Τεχνολογικό Μουσείο στεγάζεται σε σύγχρονο κτίριο 7.500 τ.μ., που βρίσκεται στο 32ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Μαρκόπουλο. Λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00–14:30, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα Σαββατοκύριακα.
Τηλέφωνο: 22950 39261-2
Fax: 2295039268
Ε-mail: info@phaetonmuseum.gr,
Site: www.phaetonmuseum.gr